ΔΩΔΩΝΗ: Η Λατινική Αμερική και η Βρετανία οι νέοι εξαγωγικοί στόχοι

Το στοίχημα της εισόδου των προϊόντων της στα ράφια των σούπερ μάρκετ χωρών της Λατινικής Αμερικής φαίνεται πως κερδίζει η ηπειρώτικη γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ. Όπως εξηγεί μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, Μιχάλης Παναγιωτάκης «εφέτος ξεκινήσαμε εξαγωγές στη Λατινική Αμερική και συγκεκριμένα σε Αργεντινή, Ουρουγουάη, Χιλή και Παναμά, ενώ τον Φεβρουάριο που μας πέρασε η επώνυμη φέτα μας και το Χαλούμι ΔΩΔΩΝΗ βρίσκονται σε όλα τα καταστήματα Marks & Spencer στο Ηνωμένο Βασίλειο, γεγονός που μας κάνει ιδιαιτέρα περήφανους, αφού η συγκεκριμένη αλυσίδα πριν επιλέξει τον εκάστοτε προμηθευτή, εφαρμόζει εξαιρετικά αυστηρούς ποιοτικούς ελέγχους από την πρωτογενή παραγωγή μέχρι το ράφι».

Ο ίδιος προσθέτει ότι η ξαγωγική δραστηριότητα της εταιρείας καταγράφει χρόνο με το χρόνο ανοδική πορεία και αυτό είναι κάτι που χαροποιεί τη διοίκηση. «Φέτος η εξαγωγική δραστηριότητα της ΔΩΔΩΝΗ συνεχίζει την ανάπτυξή της. Πλέον, έχουμε φτάσει να εξάγουμε επώνυμα προϊόντα ΔΩΔΩΝΗ σε πάνω από 50 χώρες στον κόσμο, ειδικά σε Ευρώπη, Αμερική και Αυστραλία. Η στόχευση μας στις παραπάνω αγορές, μας έχει δώσει ηγετική θέση στην επώνυμη ΦΕΤΑ ΠΟΠ, σε χώρες όπως η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Αυστραλία, η Αμερική και πολλές άλλες».

Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη, το 2019, όπως άλλωστε και τα τελευταία 8 χρόνια, οι εξαγωγές της ηπειρώτικης γαλακτοβιομηχανίας κινήθηκαν ανοδικά όχι μόνο με την φέτα ΔΩΔΩΝΗ, αλλά και με το επώνυμο ελληνικό στραγγιστό γιαούρτι καθώς και με το χαλούμι ΔΩΔΩΝΗ, ενώ το 2020 εκτιμάται ότι θα είναι μία ακόμα πολύ επιτυχημένη χρονιά σε επίπεδο εξαγωγών.

Επενδύσεις 1,5 με 2 εκατ. ευρώ ετησίως

Παράλληλα, η εταιρεία συνεχίζει την υλοποίηση του επενδυτικού της προγράμματος. Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παναγιωτάκης, «σε ετήσια βάση, επενδύουμε τουλάχιστον 1,5 με 2 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των υποδομών μας, την ενδυνάμωση των εξαγωγών μας και την υλοποίηση έρευνας για την ανάπτυξη νέων προϊόντων που ανταποκρίνονται στις διατροφικές τάσεις του σήμερα. Για φέτος, θα παραμείνουμε εντός στόχων, παρά την πανδημία του κορονοϊού, και θα υλοποιήσουμε ως το τέλος του έτους επενδύσεις της τάξης των 2 εκατ. ευρώ και στα 3 εργοστάσια μας. Δεν αποκλίνουμε από το πλάνο μας».

Αναφορικά με τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας την τρέχουσα χρήση, οι εκτιμήσεις της διοίκησης είναι θετικές, ωστόσο είναι νωρίς ακόμα για να υπάρχει σαφής εικόνα για το πως θα κλείσει η χρονιά. «Αυτή η πρωτόγνωρη κρίση σίγουρα θα συνεχίσει να δοκιμάζει τις δυνάμεις όλων μας - μικρών και μεγάλων - σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, αλλά ελπίζω πως όταν τελειώσει ολοκληρωτικά, θα κοιτάμε μπροστά με ακόμη μεγαλύτερη αισιοδοξία και θα έχουμε κρατήσει τα θετικά από αυτήν την κρίση - να είμαστε προσεκτικοί, αλληλέγγυοι, ενωμένοι, να νοιαζόμαστε για εμάς και τους γύρω μας και να θέτουμε το συλλογικό καλό και την δημόσια ασφάλεια πάνω από τα προσωπικά θέλω και το ατομικό συμφέρον» σημειώνει ο κ. Παπαγιωτάκης.

Σημειώνεται ότι στην ελληνική αγορά συνολικά τα προϊόντα της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ καταγράφουν θετική πορεία, με κυρίαρχους κωδικούς τη φέτα ΔΩΔΩΝΗ, η οποία είναι η πρώτη σε πωλήσεις στην Ελλάδα με μερίδιο αγοράς 16,4% τον Απρίλιο του 2020 και το στραγγιστό μας γιαούρτι ΔΩΔΩΝΗ Κλασικό, το οποίο καταγράφει μερίδιο αγοράς 12,5% σε μία κατηγορία που κερδίζει διαρκώς έδαφος. Επιπλέον, ιδιαίτερα θετική πορεία ακολουθεί το ημίσκληρο τυρί ΔΩΔΩΝΗ ΤουΤοστ και τα κίτρινα τυριά - γραβιέρα, κεφαλογραβιέρα και κεφαλοτύρι - που ξεχωρίζουν για την γεύση και την ποιότητα τους, αλλά και η φέτα ΔΩΔΩΝΗ με 40% λιγότερο αλάτι.

Πολύ πρόσφατα η εταιρεία προχώρησε και στο λανσάρισμα του νέου κατσικίσιου γιαουρτιού ΔΩΔΩΝΗ, το οποίο εκτιμάται ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα κερδίσει την προτίμηση του κοινού, καθώς είναι ένα προϊόν υψηλής θρεπτικής αξίας και εξαίρετης ποιότητας, από 100% ελληνικό κατσικίσιο γάλα. «Το συγκεκριμένο προϊόν ήρθε να ενισχύσει την οικογένεια των γιαουρτιών μας, καθώς παρακολουθούμε στενά τις σύγχρονες καταναλωτικές τάσεις και προτιμήσεις και δημιουργούμε νέα προϊόντα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους» τονίζει ο κ. Παναγιωτάκης.

Πλήγμα για τον κλάδο η παράνομη ελληνοποίηση γάλακτος

Ως θετική εξέλιξη χαρακτηρίζει ο κ. Παναγιωτάκης την ψήφιση του νέου νόμου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που αφορά, μεταξύ των άλλων, στις ελληνοποιήσεις τροφίμων και τις ποινές που προβλέπονται για τους παραβάτες.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τονίζει ότι «είναι μία πολύ θετική και σημαντική εξέλιξη για εμάς στης ΔΩΔΩΝΗ και τους χιλιάδες παραγωγούς μας, καθώς θα βοηθήσει να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα παράνομων ελληνοποιήσεων που πλήττουν τον κλάδο μας εδώ και χρόνια και θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον των προϊόντων μας και του πρωτογενή τομέα της χώρας μας. Εμείς στη ΔΩΔΩΝΗ, διατηρούμε τη μεγαλύτερη ζώνη γάλακτος στην Ελλάδα και είμαστε περήφανοι που καθημερινά συλλέγουμε αποκλειστικά 100% ελληνικό γάλα από 5.500 μικρούς και μεγάλους παραγωγούς, κυρίως από την περιοχή της Ηπείρου».

Επίσης, προσθέτει: «για εμάς, η παράνομη ελληνοποίηση γάλακτος είναι ένα είδος μάστιγας, η οποία ταλαιπωρεί το σύνολο της παραγωγικής και εφοδιαστικής αλυσίδας. Εμείς διαχρονικά ποτέ δεν κάναμε και δεν σκοπεύουμε να κάνουμε εκπτώσεις στην ποιότητα, στην εφαρμογή του κανονισμού περί ΠΟΠ και στην ελληνικότητα των προϊόντων μας. Με αυτήν τη φιλοσοφία πορευόμαστε και μένουμε πιστοί στις αξίες μας χωρίς να ενδιαφερόμαστε για το ''εύκολο κέρδος'', χρησιμοποιώντας πάντα πρώτες ύλες άριστης ποιότητας για να συνεχίσουμε να προσφέρουμε στους καταναλωτές αγνά γαλακτοκομικά προϊόντα που αξίζουν την προτίμηση και την εμπιστοσύνη τους».

Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη, προτεραιότητα της ΔΩΔΩΝΗ, πέρα από την παράγωγη αυθεντικών προϊόντων, είναι «να υποστηρίζουμε σταθερά τον πρωτογενή τομέα της χώρας μας και τους τοπικούς μας παραγωγούς, οι οποίοι αποτελούν και τους πιο σημαντικούς μας συνεργάτες, καθώς έχουμε κτίσει μαζί τους άρρηκτες σχέσεις εμπιστοσύνης και αμοιβαίου σεβασμού όλα αυτά τα χρόνια. Είμαστε και θα συνεχίσουμε με αμέριστη προσήλωση και αγάπη να είμαστε δίπλα τους στα εύκολα και στα δύσκολα, αναγνωρίζουμε την αξία τους και τους θεωρούμε αναπόσπαστα μέλη της μεγάλης οικογένειας μας, γι' αυτό και τους προσέχουμε και θέλουμε να αναπτύσσονται και να προοδεύουν μαζί μας.

Επενδύουμε στις μακροχρόνιες συνεργασίες, στην εμπιστοσύνη, την σταθερότητα και την αξιοπιστία. Τα τελευταία χρόνια, επεξεργαζόμαστε ετησίως πάνω από 70.000 τόνους ελληνικό γάλα και τηρούμε με συνέπεια την πολιτική προκαταβολών προς τους παραγωγούς μας για την εκάστοτε γαλακτοκομική περίοδο, ενώ έχουμε συστήσει προγράμματα στήριξης τους, καθώς θέλουμε ο πρωτογενής τομέας να παραμείνει βιώσιμος στο παρόν και στο μέλλον».

Ο ίδιος προσθέτει πως «ότι παράγει η Ελλάδα είναι υψίστης ποιότητας και διατροφικής αξίας. Εμείς φτιάχνουμε πετυχημένα προϊόντα και brands και ιστορικά έρχονται συμφέροντα λοιπών χωρών τα οποία θέλουν να οικειοποιηθούν την επιτυχία μας. Αυτό συμβαίνει και με την ΠΟΠ φέτα μας, η οποία αποτελεί ένα πασίγνωστο τυρί και σημαντικό κεφάλαιο για τις εξαγωγές της χώρας μας».

«Για εμάς στη ΔΩΔΩΝΗ, η προστασία των ελληνικών ΠΟΠ προϊόντων στις διεθνείς αγορές, και κυρίως της ΠΟΠ φέτας που αποτελεί το κατεξοχήν εθνικό μας τυρί, είναι υψίστης σημασίας. Η περίπτωση της Δανίας είναι πρόκληση για όλες τις ελληνικές παραγωγικές δομές, και έρχεται να μας υπενθυμίσει πως τα ελληνικά προϊόντα δεν χρήζουν μόνο προστασίας αλλά τέτοια περιστατικά παράνομης χρήσης πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα, με δυναμισμό και έντονη επικοινωνιακή πρακτική προκειμένου να διασώσουμε εγκαίρως τη βιωσιμότητα των προϊόντων μας και κατ' επέκταση του πρωτογενή τομέα της χώρας μας, μέσω της ανάπτυξης των εξαγωγών μας» τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παναγιωτάκης.

Επίσης, σημειώνει: «Η ΠΟΠ φέτα ΔΩΔΩΝΗ είναι η Νο1 επώνυμη φέτα σε πωλήσεις όχι μόνο στην χώρα μας, αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο, και αποτελεί το κυρίαρχο προϊόν που εξάγουμε σε πάνω από 50 χώρες του κόσμου, οπότε όπως είναι φυσικό τέτοιες πρακτικές μας δυσαρεστούν ιδιαίτερα και παραβιάζουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία και το εφαρμοστικό πλαίσιο αυτής, το οποίο ιστορικά όλα τα κράτη μέλη αποδέχτηκαν δια της υπογραφής τους να ακολουθούν. Πρέπει ως Έλληνες να επιμένουμε και να διεκδικούμε μέχρι τελευταίας ρανίδας το δίκιο μας. Είμαι βέβαιος πως τόσο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όσο και η Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας προχωρούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να προστατέψουν τα εθνικά μας συμφέροντα, τον γαλακτοκομικό κλάδο και τον πρωτογενή τομέα της χώρας μας και πιστεύω πως με τις κινήσεις τους, θα αποφευχθούν αντίστοιχα φαινόμενα μελλοντικά».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις