Η Άκτωρ έχει στηριχθεί με κεφάλαια 400 εκατ. ευρώ

Τους στόχους της πέτυχε η πρωτοβουλία "Change4Ellaktor”- που οδήγησε πριν από περίπου δυόμιση χρόνια στην ανάληψη της διοίκησης του ομίλου Ελλάκτωρ από τους αδελφούς Καλλιτσάντση- όπως ανέφερε, κατά την πρόσφατη τηλεδιάσκεψη αναλυτών για τα αποτελέσματα εννεαμήνου ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Αναστ. Καλλιτσάντσης.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης αναλυτών, όπου δεν υπήρξε αναφορά στις συζητήσεις με την Ολλανδική Reggeborgh Invest και άλλους ενδιαφερόμενους για την αύξηση της υφιστάμενης συμμετοχής ή την είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, ο τομέας των κατασκευών, η Άκτωρ ενισχύθηκε με κεφάλαια άνω των 400 εκατ. ευρώ.

Όπως ανέφερε ο Αναστ. Καλλιτσάντσης, η κατάσταση, ιδίως στον τομέα των κατασκευών, που παρέλαβε, πριν από δυόμιση χρόνια, η τότε νέα διοίκηση ήταν πολύ χειρότερη, συγκριτικά με την αναμενόμενη.

Σήμερα, η Άκτωρ, όπου επικεντρώθηκε το εγχείρημα της εξυγίανσης, διαθέτει θετικές ταμειακές ροές και σημαντικό περιθώριο κέρδους. Έχει προηγηθεί η απόσυρση του κατασκευαστικού βραχίονα του ομίλου από ζημιογόνες δραστηριότητες σε χώρες στην Σερβία, την Αλβανία, τη Βραζιλία και τις ΗΠΑ, με τη δραστηριότητα εκτός Ελλάδος να περιορίζεται στη Ρουμανία και το Κατάρ.

Πραγματοποιώντας έναν άτυπο απολογισμό των τελευταίων δυόμιση ετών, ο κ. Καλλιτσάντσης ανέφερε πως η εταιρεία κατέβαλε και το πρόστιμο στην Επιτροπή Ανταγωνισμού που αποτέλεσε μία "από τις μεγαλύτερες αμαρτίες".

Όπως εκτίμησε, η εισηγμένη αναμένεται να εμφανίσει "break even" (σημ.: δεν υπάρχουν ούτε ζημιές, ούτε κέρδη) όσον αφορά την λειτουργική κερδοφορία Ebitda το 2021, ενώ οι συζητήσεις με τις τράπεζες για τη χρηματοδότηση της Άκτωρ συνεχίζονται.

Νέες επενδύσεις

Ο επικεφαλής του ομίλου ανέφερε πως την αναδιάρθρωση της κατασκευαστικής δραστηριότητας θα διαδεχθούν νέες επενδύσεις στις παραχωρήσεις, την ενέργεια και το περιβάλλον.

Προς την κατεύθυνση αυτή, εξάλλου, η Ελλάκτωρ προχώρησε, πρόσφατα, στη σύναψη στρατηγικής συμφωνίας με την ΕDP Renewables για την από κοινού ανάπτυξη χαρτοφυλακίου αιολικών πάρκων 900ΜW. Πρόκειται για επένδυση της τάξεως του 1 δισ. ευρώ, με ορίζοντα την επόμενη πενταετία που αφορά νέα έργα και άδειες που υπάρχουν ήδη σε Εύβοια, Πελοπόννησο και Βοιωτία. Όπως τόνισε ο κ. Καλλιτσάντσης, επειδή πρόκειται για μεγάλα έργα, οι πιθανότητες, συγκριτικά με άλλα έργα, για να επιτευχθούν καλύτερες τιμές, που κυμαίνονται από 50 έως 60MWh, είναι πολύ υψηλότερες.  

Στον τομέα των αιολικών έργων, τα υπό κατασκευή πάρκα, αναμένεται να ολοκληρωθούν έως το τέλος του 2021. Σχετικά με την επίπτωση των μέτρων για τον περιορισμό του ελλείμματος του ειδικού λογαριασμού (ΕΛΑΠΕ) που αποζημιώνει τους ηλεκτροπαραγωγούς, τοποθετείται από 2,5 έως 3,5 εκατ. ευρώ.

Στις παραχωρήσεις, η κυκλοφορία στην Αττική Οδό, όπως έγινε γνωστό κατά την πρόσφατη τηλεδιάσκεψη, τον Αύγουστο υποχώρησε κατά 7%, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019, με την πτώση να ενισχύεται λόγω της επαναφοράς των περιοριστικών μέτρων.

Ως αποτέλεσμα, η κυκλοφορία υποχώρησε κατά 13% και 16% τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, αντίστοιχα, με το αντίστοιχο ποσοστό να διαμορφώνεται στο 50% για το Νοέμβριο λόγω της επιβολής του νέου "απαγορευτικού".

Στις κατασκευές, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο διαμορφώνεται σε 1,8 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανόμενων των έργων όπου η Άκτωρ έχει αναδειχθεί ανάδοχος. Υπολογίζεται πως λόγω του προγράμματος αναδιάρθρωσης, ο όμιλος θα έχει όφελος 100 εκατ. έως το τέλος του 2023.

Στον τομέα περιβάλλοντος, η Ηλέκτωρ, που κατέχει θέση ηγετική θέση στην αγορά, λειτουργεί μονάδες 33 MW από βιοαέριο.

Εν γένει, από το καλοκαίρι του 2018 έως σήμερα, όπως πρόσθεσε, ο όμιλος Ελλάκτωρ έχει ενισχύσει την εγκατεστημένη ισχύ στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας κατά 60%, αύξησε το ποσοστό του στην Αττική Οδό και "έκλεισε" τη συμφωνία παραχώρησης για την μαρίνα Αλίμου.

Η αναδιάρθωση της Άκτωρ περιλαμβάνει την ανάπτυξη συστημάτων ελέγχου και διαχείρισης κόστους και ενίσχυσης του τομέα της Εταιρικής Διακυβέρνησης, όπου, για πρώτη φορά από το 2000, ο όμιλος καταγράφει υψηλές επιδόσεις, όπως πιστοποιούνται, βάσει της αξιολόγησης "Governance QualityScore", από την αμερικανική συμβουλευτική εταιρεία Institutional Shareholder Services (ISS).

Του Δημήτρη Δελεβέγκου, capital.gr

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις