ΒΕΑ: Αναγκαία η παράταση για το νέο Πτωχευτικό- Απαιτούνται γενναίες αλλαγές
ΒΕΑ: Αναγκαία η παράταση για το νέο Πτωχευτικό- Απαιτούνται γενναίες αλλαγές

Σύμφωνα με το ΒΕΑ, η τροπολογία στο νέο νομοσχέδιο για τις δυο παρατάσεις που προβλέπονται, αφενός την τρίμηνη στο Πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ» και αφετέρου την πεντάμηνη στην εφαρμογή του νέου Πτωχευτικού «Ρύθμιση Οφειλών και παροχή 2ης ευκαιρίας», ήταν σαφώς αναγκαία. Κυρίως, όπως υποστηρίζει, λόγω της πληθώρας των υπουργικών αποφάσεων που απαιτούνται, ώστε να προετοιμαστούν οι Τράπεζες κυρίως και να μπει σε λειτουργία το νέο σύστημα του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης.

 

Ωστόσο,σημειώνει, αυτό, δεν αποτελεί ούτε μέτρο στήριξης των επιχειρήσεων, ούτε έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα, αυτό δηλαδή, που είναι το ζητούμενο της επόμενης ημέρας.

«Η πραγματικότητα σε 6 μήνες, θα εξακολουθεί να είναι το ίδιο σκληρή και οι συνέπειες της κρίσης όσο και να αμβλυνθούν, θα κοστίσουν σε χιλιάδες μικρομεσαίους, ακόμη και την ίδια τους την επιχειρηματική ζωή. Τότε, η διαδικασία της πτώχευσης, με την εφαρμογή του νέου σκληρού θεσμικού πλαισίου, θα είναι μονόδρομος», τονίζει το ΒΕΑ. 

Το ΒΕΑ, διαβεβαιώνει ότι παρεμβαίνει όλο αυτό το διάστημα, στην Κυβέρνηση, με συγκεκριμένες προτάσεις, στοχεύοντας αποκλειστικά, να καταστεί το νομοθέτημα αυτό, η βάση για την ταχεία εξυγίανση των βιώσιμων επιχειρήσεων, με την έμπρακτη στήριξη των Τραπεζών, του Δημοσίου και των Ασφαλιστικών Ταμείων. Να δώσει ευκαιρία επαναδραστηριοποίησης του μη δόλιου οφειλέτη, αλλά παράλληλα να παράσχει και εκείνες τις δικλείδες ασφαλείας, ώστε να μην γίνει εργαλείο για κακόπιστους οφειλέτες.

Για να επιτευχθεί όμως αυτό, τονίζει ότι  χρειάζονται γενναίες αλλαγές στο νόμο, όπως

  • Να καταστεί ουσιαστικός ο εξωδικαστικός μηχανισμός, αποτελεσματική και όχι τυπική η «έγκαιρη προειδοποίηση», με υποχρεωτική τη συμμετοχή και την υποβολή πρότασης αναδιάρθρωσης από τις Τράπεζες.
  • Να περιοριστεί ο απόλυτος έλεγχος των Τραπεζών επί της διαδικασίας
  • Να εφαρμοστεί δικαιότερα η Αρχή «της μη χειροτέρευσης της θέσης του δανειστή»
  • Να διευρυνθούν οι ασφυκτικές προθεσμίες του οφειλέτη για την διαπραγμάτευση και την Διαμεσολάβηση στον εξωδικαστικό
  • Να ισχύσει και για τους εγγυητές η ρύθμιση που γίνεται για τους οφειλέτες
  • Να αυξηθεί το τεκμήριο παύσης πληρωμών που είναι εξαιρετικά χαμηλό, δεδομένων των συνθηκών στην οικονομία, από την κρίση του 2010,
  • Να μειωθεί ο χρόνος της περάτωσης της πτώχευσης και επαναφοράς του επιχειρηματία που θα παραμένει τιμωρητικά, στο καθεστώς ομηρίας, για 3 χρόνια ή και 5, στα όρια της εξάντλησης της ευρωπαϊκής Οδηγίας.

Το ΒΕΑ. συντάσσεται πλήρως με το αίτημα – πρόταση της ΓΣΕΒΕΕ, για την αναστολή της εφαρμογής του νέου Πτωχευτικού, έως καταρχήν τις 17 Ιουλίου του 2021.

«Μέχρι να εισακουστούν οι προτάσεις μας, οι ανάγκες των επιχειρήσεων και της κοινωνίας και να εναρμονιστεί πλήρως ο νόμος στην ευρωπαϊκή Οδηγία, θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε: την άμεση ρύθμιση των χρεών και τη δεύτερη ευκαιρία για επανένταξη των επιχειρήσεων στην ενεργό δράση με στόχο την επιβίωση τους. Πρέπει να είμαστε όλοι εκεί και την επόμενη μέρα με την έλευση της νέας χρονιάς», δηλώνει ο πρόεδρος Παύλος Ραβάνης.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις