Γέλεν: Ζητεί θέσπιση παγκόσμιου κατώτατου εταιρικού φόρου
Γέλεν: Ζητεί θέσπιση παγκόσμιου κατώτατου εταιρικού φόρου

Σε παρατηρήσεις προς το Συμβούλιο για τις Παγκόσμιες Υποθέσεις του Σικάγο, η Γέλεν είπε ότι θα χρησιμοποιήσει επίσης τη συμμετοχή της στις ετήσιες συνεδριάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, αυτήν την εβδομάδα, για να προωθήσει τις συζητήσεις για την αλλαγή του κλίματος, να βελτιώσει την πρόσβαση στα εμβόλια και να ενθαρρύνει τις χώρες να υποστηρίξουν μια ισχυρή παγκόσμια ανάκαμψη.

Ο Γέλεν είπε ότι ήταν σημαντικό να διασφαλιστεί ότι οι κυβερνήσεις "διαθέτουν σταθερά φορολογικά συστήματα που αυξάνουν επαρκώς έσοδα σε βασικά δημόσια αγαθά και ανταποκρίνονται σε κρίσεις και ότι όλοι οι πολίτες μοιράζονται δίκαια το βάρος της χρηματοδότησης της κυβέρνησης".

Ξεχωριστά, ένας αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ είπε σε δημοσιογράφους ότι είναι σημαντικό να έχουν οι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου έναν παγκόσμιο κατώτατο φόρο.

Ο αξιωματούχος είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα χρησιμοποιήσουν τη δική τους φορολογική νομοθεσία για να αποτρέψουν τις εταιρείες από τη μετατόπιση των κερδών ή την αλλαγή έδρας σε χώρες - φορολογικούς παραδείσους και θα ενθαρρύνουν άλλες μεγάλες οικονομίες να κάνουν το ίδιο.

Σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά νωρίτερα σήμερα, το σχέδιο Μπάιντεν περί γιγαντιαίων επενδύσεων στις υποδομές με κρατική δαπάνη περιλαμβάνει την αύξηση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή στο 28%, από 21% που τον είχε μειώσει ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Προ Τραμπ, επί του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ο συντελεστής κινείτο στο 35%.

Ο Μπάιντεν θέτει ως στόχο έναν μίνιμουν φόρο στο 21%, μια αύξηση σε σχέση με το περίπου 13% που υποχρεούνται να πληρώνουν σήμερα οι αμερικανικές επιχειρήσεις για τα offshore κέρδη τους.

"Μαζί μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι η παγκόσμια οικονομία  θα είναι ανθηρή, βασιζόμενη σε περισσότερο ισότιμους όρους ανταγωνισμού ως προς την φορολόγηση των πολυεθνικών ομίλων,  προκειμένου να δίδεται ώθηση στην καινοτομία, την ανάπτυξη και την ευημερία", θα αναφέρει μεταξύ άλλων η κ. Γέλεν, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις