EuroChem: Υπέβαλε δεσμευτική προσφορά για την απόκτηση του ομίλου Borealis
EuroChem: Υπέβαλε δεσμευτική προσφορά για την απόκτηση του ομίλου Borealis

Η Borealis είναι κορυφαίος ευρωπαϊκός παραγωγός αζωτούχων λιπασμάτων με πωλήσεις 3,9 εκατομμυρίων τόνων το 2020, με έδρα την Αυστρία
Η εξαγορά θα οδηγήσει στην EuroChem να αναλάβει πέντε εγκαταστάσεις παραγωγής σε όλη την Ευρώπη καθώς και πλήρες δίκτυο πωλήσεων και διανομής
Η εταιρική αξία ορίζεται στα 455 εκατ. ευρώ, με την επιφύλαξη ρυθμιστικών εγκρίσεων και συνήθων προσαρμογών της τιμής αγοράς κατά το κλείσιμο
Zug, Ελβετία, 3 Φεβρουαρίου 2022 – Η EuroChem Group AG (εφεξής «EuroChem» ή «Group»), κορυφαίος παγκόσμιος παραγωγός λιπασμάτων, ανακοινώνει ότι έχει ξεκινήσει αποκλειστικές διαπραγματεύσεις για την απόκτηση της δραστηριότητας αζώτου του ομίλου Borealis αφού υπέβαλε δεσμευτική προσφορά.

Η Borealis λειτουργεί εργοστάσια παραγωγής λιπασμάτων στην καρδιά σημαντικών περιοχών παραγωγής φυτών στην Αυστρία και τη Γαλλία. Με περισσότερα από 50 σημεία διανομής σε όλη την Ευρώπη και περίπου τέσσερα εκατομμύρια τόνους προϊόντων (συμπεριλαμβανομένων περίπου 0,8 εκατομμυρίων τόνων τεχνικών διαλυμάτων αζώτου και περίπου 0,15 εκατομμυρίων τόνων μελαμίνης) που παρέχονται ετησίως στη Δυτική, Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη μέσω της διανομής Borealis LAT δικτύου, η Borealis είναι ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς λιπασμάτων στην Ευρώπη.

Η Borealis είναι επίσης ηγέτης της αγοράς στη μελαμίνη, με τις δραστηριότητές της στην Αυστρία και τη Γερμανία να εξυπηρετεί τις βασικές πρώτες ύλες κυρίως στη βιομηχανία επεξεργασίας ξύλου. Οι λύσεις μελαμίνης και τεχνικές λύσεις αζώτου αντιπροσωπεύουν σημαντικές νέες επιχειρηματικές γραμμές για την EuroChem να επεκτείνει το χαρτοφυλάκιο προϊόντων της με βάση το άζωτο στην Ευρώπη.

«Η EuroChem είναι παγκόσμιος ηγέτης στον κλάδο των ορυκτών λιπασμάτων, με σημαντική παρουσία σε όλες τις μεγάλες αγορές», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου EuroChem, Vladimir Rashevskiy. «Η προσθήκη της επιχείρησης αζώτου Borealis στο χαρτοφυλάκιό μας, αφού εγκριθεί, θα ενισχύσει σημαντικά τη θέση μας σε μια τόσο σημαντική αγορά όπως η Ευρώπη».

«Είμαστε ενθουσιασμένοι με τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεών μας και προσβλέπουμε στη δημιουργία ευκαιριών για περαιτέρω ανάπτυξη στην ευρωπαϊκή αγορά μαζί με την εντυπωσιακή ομάδα διαχείρισης της Borealis», πρόσθεσε ο κ. Rashevskiy. «Είμαστε ένας οργανισμός που βάζει την ασφάλεια και τη βιωσιμότητα στο χώρο εργασίας στον πυρήνα της επιχείρησής μας και με ενθάρρυνε πολύ να σημειώσω ότι αυτές είναι κοινές αξίες και στις δύο εταιρείες».

Τροφοδοτεί το δίκτυο διανομής Borealis στη Γαλλία και την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, κυρίως κατά μήκος του ποταμού Δούναβη, είναι συνολικά πέντε εγκαταστάσεις παραγωγής: τρεις στη Γαλλία και μία σε καθεμία από τη Γερμανία και την Αυστρία. Το 2020, η επιχείρηση πραγματοποίησε πωλήσεις 3,9 εκατομμυρίων μετρικών τόνων, με έσοδα 908 εκατομμύρια ευρώ.

Η συναλλαγή πρέπει να εκκαθαρίζει τις συνήθεις διαδικασίες διαβούλευσης με τα αντιπροσωπευτικά όργανα των εργαζομένων της Borealis και τις συνήθεις ρυθμιστικές εγκρίσεις. Η αξία του είναι 455 εκατ. ευρώ (αξία επιχείρησης) και υπόκειται σε ορισμένες προϋποθέσεις κλεισίματος, με το κλείσιμο να προβλέπεται το δεύτερο εξάμηνο του 2022.

Σχετικά με την EuroChem

Η EuroChem είναι κορυφαίος παγκόσμιος παραγωγός λιπασμάτων και μία από τις τρεις μόνο εταιρείες παγκοσμίως με παραγωγική ικανότητα και στις τρεις κύριες ομάδες θρεπτικών συστατικών: άζωτο, φωσφορικά άλατα και ποτάσα. Μια καθετοποιημένη εταιρεία, η EuroChem επεκτείνει τις δυνατότητες παραγωγής και διανομής της σε βασικές περιοχές σε όλο τον κόσμο. Η ανάπτυξη της εταιρείας καθοδηγείται κατά κύριο λόγο από σημαντικές επενδύσεις στον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων και την κατασκευή νέων μονάδων παραγωγής αζώτου και σύνθετων λιπασμάτων, την ανάπτυξη δύο μεγάλης κλίμακας έργων ποτάσας και υποστηρίζεται από μια προσπάθεια λειτουργικής αποδοτικότητας σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας . Ο Όμιλος διαθέτει βασικές εγκαταστάσεις παραγωγής στη Ρωσία, το Βέλγιο, το Καζακστάν και τη Λιθουανία, απασχολώντας περισσότερους από 27.000 ανθρώπους σε 40 χώρες και με εύρος προϊόντων σε περισσότερες από 100 χώρες.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις