Μινέρβα: Χτίζει μάρκες γύρω από το ελαιόλαδο και επεκτείνεται στη φέτα

Κινήσεις στην αγορά των τυροκομικών δρομολογεί ο βασικός μέτοχος της Μινέρβα, η οποία υπεραποδίδει, όπως φάνηκε από τον ισολογισμό που δημοσίευσε χθες, σε συνέχεια του εξορθολογισμού των παραγωγικών δραστηριοτήτων της μετά τις πρόσφατες εξαγορές.

Σημειώνεται ότι το 66,67% της Μινέρβα ελέγχει η κυπριακή Mirties Enterprises Company LTD, θυγατρική της Diorama Investments SICAR SA, που ίδρυσε ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος. Επιπλέον, 16,67% κατέχει το EOS Hellenic Renaissance Fund (που ελέγχεται από το επενδυτικό κεφάλαιο EOS Capital Partners, που διαχειρίζεται ο Απόστολος Ταμβακάκης) και 16,67% κατέχει το Elikonos 2 S.C.A. SICAR (που διαχειρίζεται η Elikonos Capital των Π. Κατσούλα, Π. Παπαγεωργίου Τ. Σολωμού και Δ. Βιδάκη).

Η Μινέρβα, η οποία μετά το deal με την Deca Investments το 2019 έχει εξελιχθεί σε όμιλο τροφίμων, ενεργοποιεί διαδικασία απόσχισης του επιχειρηματικού κλάδου παραγωγής φέτας και λευκού τυριού με σκοπό τη σύσταση νέας εταιρείας. 

Η απόφαση μάλιστα αποκτά ειδικό βάρος για τα σχέδια του Δημήτρη Δασκαλόπουλου (ο οποίος υπήρξε παλαιότερα, έως το 2007, βασικός μέτοχος και επικεφαλής της γαλακτοβιομηχανίας Δέλτα), μετά και την πρόσφατη γνωστοποίηση που έγινε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού από το Diorama II, με διαχειριστή την Deca Investments, για την απόκτηση του ελέγχου της Leader. 

Η τελευταία δραστηριοποιείται στην αντιπροσώπευση, αποθήκευση, διανομή και εμπορία κυρίως γαλακτομικών και τυροκομικών προϊόντων, με ετήσιο κύκλο εργασιών περίπου 80 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 7,4 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η Μινέρβα διαθέτει εγκαταστάσεις στα Ιωάννινα για επεξεργασία και τυποποίηση των βασικών της γαλακτοκομικών προϊόντων, με υποστήριξη από σταθμό γάλακτος στην Ανδραβίδα Ηλείας. 

Πάντως, η κυριότερη δραστηριότητα του ομίλου είναι η παραγωγή και διάθεση λαδιών και φυτικών ελαίων, προϊόντων μαργαρίνης και βουτύρου, φέτας, ξιδιού, ντομάτας, μουστάρδας, μαγιονέζας και κέτσαπ. 

Στο χαρτοφυλάκιό του περιλαμβάνονται ορισμένα από τα πιο γνωστά σήματα της αγοράς όπως: Μινέρβα, Χωριό, Pummaro, ΤΟΠ, Φαστ, Brava, Σαβόι κ.ά.

Συνολικά, σήμερα διαθέτει τέσσερα εργοστάσια: στο Σχηματάρι Βοιωτίας, στη Γαστούνη Ηλείας, στο Επισκοπικό Ν. Ιωαννίνων και στην Ανδραβίδα, καθώς οι εγκαταστάσεις που απέκτησε στο Λεωνίδιο με την εξαγορά της Mediterranean Foods πουλήθηκαν. 

Aποφασίσθηκε να διατεθούν προς πώληση η γη και τα κτίρια στην επαρχιακή οδό Λεωνιδίου – Άστρους, με αναπόσβεστη αξία στις 31.12.2022 806.709 ευρώ.

Σημειώνεται ότι πέρυσι ήταν χρονιά εξορθολογισμού δραστηριοτήτων για τη Μινέρβα, καθώς απορρόφησε τη θυγατρική της ULBCS, της οποίας κατείχε το 100% των μετοχών και ολοκλήρωσε τη μετέγκατασταση των 3 παραγωγικών γραμμών της Mediterranean Foods, στην οποία ελέγχει το 71,43%, με το υπόλοιπο 28,57% να ελέγχει η Mirties Enterprises Company LTD (θυγατρική της Diorama Investments SICAR SA).

Οι εξαγορές

Υπενθυμίζεται ότι και οι δύο εταιρείες αποκτήθηκαν από τη Μινέρβα ΑΕ Ελαιουργικών Επιχειρήσεων & Τροφίμων το 2021. 

Η μεν πρώτη στο πλαίσιο της εξαγοράς από την Ελαΐς-Unilever Hellas των τοματικών προϊόντων με τα σήματα Pummaro και Pelargos, καθώς και του εργοστασίου παραγωγής προϊόντων ντομάτας της Γαστούνης και η δε δεύτερη, που σηματοδότησε την επέκταση στον κλάδο αρτυμάτων με την απόκτηση των σημάτων Brava και Delicia και βιομηχανικής μονάδας στο Λεωνίδιο για την παραγωγή μουστάρδας, κέτσαπ, μαγιονέζας και σαλτσών. 

Έναν χρόνο μετά την εξαγορά αποφασίστηκε η πώληση των παγίων των γραμμών παραγωγής της Mediterranean Foods, αφού η δραστηριότητα μεταφέρθηκε στα άλλα εργοστάσια της Μινέρβα. 

Συγκεκριμένα, η παραγωγή μαγιονέζας μεταφέρθηκε στο εργοστάσιο στο Σχηματάρι Βοιωτίας και οι γραμμές παραγωγής μουστάρδας και κέτσαπ στο εργοστάσιο της Γαστούνης στην Ηλεία. 

Η επένδυση για τη μετεγκατάσταση υπολογίζεται σε 2,4 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με την εταιρεία επιτυγχάνει σημαντικές οικονομίες κλίμακος.

Τα μεγέθη

Σχετικά με τις οικονομικές επιδόσεις του 2022 ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της Μινέρβα ανήλθε σε 68,6 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 15% σε σχέση με το 2021, με αύξηση εξαγωγών κατά 22%, στα 10,3 εκατ. ευρώ ή 15% των συνολικών πωλήσεων. 

Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) το 2022 ανήλθαν σε 7,8 εκατ. ευρώ έναντι των 6,7 εκατ. του 2021, ο δείκτης EBITDA/πωλήσεις διευρύνθηκε στο 11,37% και τα καθαρά κέρδη του ομίλου ανήλθαν σε περίπου 1 εκατ. ευρώ από 1,2 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Πηγή: powergame.gr

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις