Ελληνικές τυροκομικές μονάδες

της Βάσης Παναγοπούλου  

Aναμφίβολα, τα τυροκομικά ελληνικά προϊόντα είτε ανήκουν στην κατηγορία των ΠΟΠ/ΠΓΕ είτε όχι, κατακτούν ολοένα και περισσότερο και τις αγορές του εξωτερικού. Αποτελούν αδιαμφισβήτητα ένα πιστοποιητικό πολιτισμού, εξέλιξης και τεχνογνωσίας, προβάλλοντας την δύναμη και τις δυνατότητες του ελληνικού πρωτογενούς τομέα.

Σε προηγούμενο ρεπορτάζ, παρουσιάστηκαν μερικές από τις πιο επιτυχημένες γαλακτοβιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στην χώρα μας.

Aυτή τη φορά παρουσιάζουμε ενδεικτικά κάποιες από τις πολλές  ελληνικές τυροκομικές επιχειρήσεις, οικογενειακές, μικρού βεληνεκούς αλλά και μεγάλες, που μετατρέπουν το ελληνικό γάλα που συλλέγουν από τους Έλληνες κτηνοτρόφους, σε αξιόλογα γαλακτοκομικά προϊόντα.                                                                                     

Είναι αναγκαίο να αναδεικνύονται οι προσπάθειες του αγροτών, των κτηνοτρόφων και των συνεταιρισμών, που σε καιρούς οικονομικής δυσπραγίας πασχίζουν να κρατήσουν  όχι μόνο την παραγωγική τους ικανότητα αλλά κυρίως την ποιότητα της παραγόμενης πρώτης ύλης. Ειδικά τώρα που ο γαλακτοπαραγωγικός τομέας βάλλεται, καθώς δρομολογούνται αλλαγές στον κώδικα τροφίμων και ποτών που αφορούν την παραγωγή φρέσκου γιαουρτιού από νωπό, φρέσκο γάλα.

Η ποιοτική διατροφή των ανθρώπων είναι η μέγιστη ασπίδας προστασίας της υγείας τους και είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων να γνωρίζουν τι καταναλώνουν και να επιλέγουν, βάση των ποιοτικών χαρακτηριστικών των προϊόντων.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις