Μπούρινος τυροκομικά

της Βάσης Παναγοπούλου  

Από τους τοπικούς κτηνοτρόφους της περιφέρειας της Δυτικής Μακεδονίας, προέρχονται στο σύνολό τους οι εισκομιζόμενες ποσότητες, αποκλειστικά πρόβειου και κατσικίσιου γάλακτος, σύμφωνα με όσα μας δήλωσε ο ιδιοκτήτης του τυροκομείου Μπούρινος, κ. Δίκος Ιωάννης.

Το τυροκομείο τους, εδρεύει στους πρόποδες του ορεινού όγκου Βούρινος ή Μπούρινος, στην Μπάρα της Σιάτιστας (η βορειοανατολική του πλευρά ανήκει στον νομό Κοζάνης), περιοχή ιδιαίτερης βιοποικιλότητας, αφού ο Βούρινος έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000.

Από τους συνολικά 800 τόνους αιγοπρόβειου γάλακτος που επεξεργάζονται, παράγουν περίπου 150 τόνους τυριών.

Τα προϊόντα τους πιστοποιημένα ως ΠΟΠ είναι: φέτα, μυζήθρα και ανθότυρο.

«Το προϊόν με τις μεγαλύτερες πωλήσεις είναι η φέτα. Από το σύνολο της παραγωγής μας, περίπου το 10% εξάγεται στην Γερμανία», δήλωσε ο κ. Δίκος.  Όλα τα τυροκομικά προϊόντα της εταιρίας που δραστηριοποιείται στον ελλαδικό χώρο από το 2009, πωλούνται υπό την επωνυμία «Μπούρινος», σε συσκευασία δοχείων, πλαστικών αλλά και σε συσκευασίες κενού αέρος.

Πληροφορίες: http://www.epilegotopika.gr

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις