Συνεταιρισμός Βοσκών Λιβαδίου Ολύμπου

της Βάσης Παναγοπούλου  

Πρότυπο συνεταιρισμού και υπόδειγμα επιχειρηματικότητας αποτελεί ο Συνεταιρισμός Βοσκών Λιβαδίου Ολύμπου, που είναι κατόρθωμα νέων ανθρώπων. Σύμφωνα με τα όσα μας δήλωσε ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, κ. Τάσος Αντωνίου, τα μέλη τους σήμερα είναι 14 και το γάλα που φτάνει στις εγκαταστάσεις τους φτάνει τους 900-1.000 τόνους ετησίως. Από το σύνολο της εισκομιζόμενης ποσότητας, τυροκομείται το 70%. Ξεκίνησαν το 2007 και σιγά- σιγά με επιμονή, μεράκι και προσήλωση στην σταθερή ποιότητα, έφτασαν να διαθέτουν και δικό τους τυροκομείο, το οποίο έχει σήμερα, δυνατότητα επεξεργασίας 5 τόνων γάλακτος ημερησίως. 

Οι ποσότητες που συλλέγονται μεταποιούνται σε φέτα ΠΟΠ, κατσικίσιο τυρί, ενώ από σκληρά τυριά, παράγουν κεφαλοτύρι και γραβιέρα. Το τελευταίο διάστημα, δημιούργησαν ένα καινούργιο προϊόν: φέτα, σε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο με μυρωδικά βότανα του Ολύμπου, σε γυάλινη συσκευασία, το οποίο πήρε το 2015 το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό της Lactimed (Ινστιτούτο ανάπτυξης επιχειρηματικότητας).  «Σαν καινούργιο προϊόν ακόμη δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουμε τη δυναμική του, αλλά ήδη οι εξαγωγές που έγιναν τους δύο τελευταίους μήνες του 2015, έφτασαν τους 3 με 4 τόνους», ανέφερε χαρακτηριστικά, ο κ. Αντωνίου.  Παράγουν ακόμη ένα ιδιαίτερο τυρί, το βοσκοτύρι, γιαούρτι πρόβειο παραδοσιακό καθώς και κάποια υποπροϊόντα, όπως  μυζήθρα και βούτυρο.

Τα προϊόντα τους πωλούνται συσκευασμένα σε δοχεία αλλά και σε συσκευασίες κενού αέρος, σε delicatessen καταστήματα της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας, ενώ κάποιες ποσότητες, κυρίως φέτας, φεύγουν στο εξωτερικό (Γαλλία και Γερμανία). 
Πληροφορίες: http://www.voskos.gr/el/

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις