Μπαλαντίνος /Τυροκομικά Κρήτης

της Βάσης Παναγοπούλου  

Ακόμη μία οικογενειακή τυροκομική επιχείρηση που είναι ενεργή από το 1928. Τέταρτη γενιά τυροκόμων, διαχειρίζονται ετησίως, στις νέες εγκαταστάσεις τους που λειτουργούν από το 2013 στο Βαρύπετρο Κυδωνίας στα Χανιά, περίπου 1.500 με 1.800 τόνους αποκλειστικά πρόβειου και γίδινου γάλακτος, που προέρχεται από κτηνοτρόφους που δραστηριοποιούνται στα ορεινά των νομών Χανίων και Ρεθύμνου.

Από την εισκομιζόμενη ποσότητα, το 45% μεταποιείται σε γραβιέρα Κρήτης ΠΟΠ, περίπου 800 τόνοι γάλακτος δηλαδή. Περίπου 80 τόνοι μεταποιούνται σε πηχτόγαλο, ενώ διαχειρίζονται κατά μέσο όρο, 10 -15 τόνους το μήνα (120 τόνοι περίπου ετήσια) για την παρασκευή πρόβειου παραδοσιακού γιαουρτιού, σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Μπαλαντίνος Σπύρος, υπεύθυνος διασφάλισης ποιότητας. 

«Με την υπόλοιπη ποσότητα γάλακτος, κάνουμε λευκό τυρί και κρητικά τυριά όπως το τυρομάλαμα, κεφαλοτύρι και ξηρός ανθότυρος. Τα τυριά μας διοχετεύονται στην αγορά, τόσο συσκευασμένα όσο και χύμα. 

Οι πωλήσεις μας κατά 99% αφορούν στην Ελλάδα. Εκτός από τα παντοπωλεία και delicatessen καταστήματα, προμηθεύουμε και μεγάλα σούπερ μάρκετ (metro- my Μarket). Στην Αθήνα μας διακινούν δύο χονδρέμποροι που προμηθεύουν πολλά ακόμη, ενώ σύντομα θα μπούμε και στα σούπερ μάρκετ Μασούτης», δήλωσε. 
Τα προϊόντα τους έχουν αποκομίσει τρία βραβεία γεύσης και εκτός από τις απαραίτητες πιστοποιήσεις  (ISO 2200, 14000 πρότυπο διαχείρισης και περιβάλλοντος), φέρουν μία ακόμη, που τα πιστοποιεί ως 100% Κρητικά προϊόντα.

Πληροφορίες: http://www.balantinos.gr

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις