Νέο «κούρεμα»του ελληνικού χρέους Σύμφωνα με πληροφορίες

Πληθαίνουν οι ενδείξεις που θέλουν την ευρωζώνη να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο ενός νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, για να το κάνει βιώσιμο, αναφέρουν ρεπορτάζ στον διεθνή Τύπο.

Σύμφωνα με κύκλους των Βρυξελλών το σενάριο μιας νέας απομείωσης του ελληνικού χρέους κερδίζει συνεχώς έδαφος και οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται είναι σκληρές. . Όπως αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ η γερμανική έκδοση των Financial Times, στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων έχουν τεθεί τα διμερή δάνεια από το πρώτο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, το οποίο εκτελέστηκε από τον Μάιο του 2010 μέχρι το τέλος του 2011. «Υπάρχει τέτοια συζήτηση» παραδέχθηκε σύμφωνα με την εφημερίδα υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ. Υπενθυμίζεται ότι οι χώρες της ευρωζώνης διέθεσαν για το «Greek Loan Facility» περίπου 53 δισεκατομμύρια ευρώ.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της Commerzbank Martin Blessing κάνει ένα βήμα παραπάνω στις εκτιμήσεις του, προβλέποντας ένα ακόμη «γενικό κούρεμα» του ελληνικού χρέους. «Στο τέλος θα έχουμε ένα ακόμη κούρεμα του ελληνικού χρέους, στο οποίο θα πρέπει να συμμετάσχουν όλοι οι ομολογιούχοι», δήλωσε χθες, στηρίζοντας την άποψη ότι μια νέα απομείωση των ελληνικών υποχρεώσεων θεωρείται βασικό στοιχείο της λύσης του ελληνικού προβλήματος .

Σύμφωνα με πληροφορίες της Deutsche Welle, μία ομάδα χωρών ανθίσταται σθεναρά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, εκτιμώντας ότι αυτό θα εντείνει τη δυσπιστία των αγορών έναντι της ευρωζώνης. «Στη φάση αυτή θα πρέπει να εγκριθεί και να εφαρμοστεί το πακέτο των περικοπών ύψους 11,5 δισ. ευρώ προκειμένου να δοθεί το κατάλληλο μήνυμα στις αγορές», επισημαίνουν κύκλοι του Βερολίνου.

Αλλά ακόμη και εάν επιτευχθεί ο στόχος των περικοπών ύψους 11,5 δισ. ευρώ για το 2012 και 2013, δεν πρόκειται να κλείσει η τρύπα των δανειακών αναγκών της Ελλάδας, επισημαίνουν όσοι βρίσκονται στον αντίποδα.  Το ενδεχόμενο νέου κουρέματος των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου κυρίως αυτών που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, έσπευσε να αποκλείσει πριν από μερικές ημέρες ο πρόεδρος της ευρωτράπεζας Mario Draghi, εκφράζοντας την αντίθεσή του σε τέτοιου είδους ιδέες.

Ωστόσο, και ο Draghi γνωρίζει ότι εάν οι χώρες της ευρωζώνης καλύψουν με νέα δάνεια τη «χρηματοδοτική τρύπα», το συνολικό χρέος της Eλλάδας δεν θα είναι δυνατόν να μειωθεί μέχρι το 2020 στο 120,5% που είναι ο στόχος. Το ΔΝΤ φέρεται να ασκεί εδώ και πολλούς μήνες πιέσεις στην κατεύθυνση ενός νέου «κουρέματος» του «επίσημου» χρέους της Αθήνας», δηλαδή των ομολόγων που έχουν στα συρτάρια τους τα κράτη της ευρωζώνης και οι κεντρικές τράπεζες και τα οποία αντιστοιχούν στα δύο τρίτα του συνολικού χρέους των 330 δισ. ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, το μεν ΔΝΤ θέλει να διατηρήσει το καθεστώς του προνομιακού πιστωτή και σχεδόν πάντα παίρνει τα χρήματά του πίσω, η δε ΕΚΤ αντιτίθεται σε μια τέτοια εξέλιξη επικαλούμενη το γεγονός ότι ενδεχόμενο κούρεμα των ομολόγων που κατέχει θα ισοδυναμούσε με «απευθείας χρηματοδότηση κρατών». Έτσι, οι συζητήσεις επικεντρώνονται στα ελληνικά ομόλογα που διαθέτουν τα κράτη της ευρωζώνης.

Όπως αναφέρει η Financial Times η μερική διαγραφή του ελληνικού χρέους από το πρώτο πρόγραμμα στήριξης δεν αφορά τον προσωρινό μηχανισμό διάσωσης EFSF, αλλά είναι υπόθεση διακρατικών συμφωνιών. Υπό την έννοια αυτή «ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους από το πρώτο πακέτο, θεωρητικά δεν απαιτεί ούτε την έγκριση της γερμανικής Bουλής». Ωστόσο, ακόμη και εάν αυτό ισχύει για το Βερολίνο δεν είναι βέβαιο ότι ισχύει για τις άλλες χώρες της ευρωζώνης που συμμετείχαν στο πρώτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.EurActiv.gr 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις