Εξαγωγές νωπών οπωροκηπευτικών

Συνεχίστηκαν με ελάχιστες ποσότητες οι εξαγωγές επιτραπέζιων σταφυλιών στις ευρωπαϊκές αγορές. Συνεχίστηκαν και οι εξαγωγές μήλων με ιδιαίτερη ζήτηση από Αίγυπτο.

Επίσης συνεχίσθηκαν με μικρούς ρυθμούς και της εξαγωγής ακτινιδίων, της ποικιλίας Hayward με συνεχιζόμενα προβλήματα που διαπιστώθηκαν στα σημεία εξόδου της Χώρας από ελέγχους μικτών συνεργείων του  ΥΠΟΙΚ  και του ΥΠΑΑΤ με οριακές τιμές των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών των προς εξαγωγή προϊόντων για την διασφάλιση  της φήμης του προϊόντος.
Αναμένεται η έναρξη ουσιαστικής συγκομιδής & εξαγωγής πορτοκαλιών & μανταρινιών.

O κ.Γ Πολυχρονάκης δήλωσε ότι:

"Δυστυχώς συνεχίζονται οι εξαγωγές ατυποποίητων ακτινιδίων σε μεγάλα,διαπιστωμένα από ελέγχους, ποσοστά των διακινουμένων φορτίων ακόμη και χωρίς φορολογικά έγγραφα κατευθείαν  από τον αγρό από "Έλληνες και Ιταλούς και βαλκάνιους εμπόρους" με κίνδυνο δυσφήμησης της φήμης και ποιότητος των προϊόντων μας (ενδεικτικά από 18/8/2016 που εξεδόθη απόφαση συγκομιδής για τα κιτρινόσαρκα ακτινίδια ποικιλίας Soreli που στην Ελλάδα νόμιμα καλλιεργούντα σε έκταση μόνο 200 στρέμματα παρατηρήθηκαν εξαγωγές μέχρι 15/10 (οπότε εξεδόθησαν αποφάσεις συγκομιδής των κύριων ποικιλιών ) 7.500 τόνοι και μέχρι σήμερα 27/10/2016 15.000 τόνοι.Δεδομένου ότι οι κύριες ποικιλίες απέκτησαν τα προβλεπόμενα σάκχαρά τους πρόσφατα υφίσταντο ο κίνδυνος οι καταναλωτικές αγορές να αποτρέψουν την προτίμησή τους προς τα ελληνικά προϊόντα.

Μετά τους διενεργούμενους ελέγχους για τυποποίηση των εξαγομένων προϊόντων παρατηρήθηκε από τους ευρηματικούς "εμπόρους" διακίνηση - εξαγωγή ακτινιδίων.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις