Ανακάμπτει η παραγωγή του ελαιολάδου

Μετά από τα καλοκαιρινά δεδομένα, όλοι προσπαθούν να επαναπροσεγγίσουν τις εκτιμήσεις για την επερχόμενη εσοδεία 2017/18.

Οι πιο σημαντικές αλλαγές που διαφαίνονται είναι οι εξής:

α) Εκρηκτική αύξηση της Τυνησίας που βαδίζει για ρεκόρ παραγωγής και αναμένεται να ξεπεράσει τους 350 χιλιάδες τόνους, αναδεικνύοντας την χώρα 2η σε ποσότητα μετά την Ισπανία. Πρόκειται για εξέλιξη που οφείλεται στη σοβαρή ελαϊκή πολιτική που ακολουθεί η χώρα, στην επέκταση νέων φυτεύσεων, αλλά και στην χαμηλή περυσινή παραγωγή (φαινόμενο παρενιαυτοφορίας)

β) Ως αποτέλεσμα της ξηρασίας κατεβαίνει σημαντικά ο πήχης στην Ιταλία, στους 250 χιλιάδες τόνους, ίσως και αρκετά πιο κάτω. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα επηρέασαν δυσμενώς, ειδικά την περιοχή της Τοσκάνης.

γ) Αμφιβολίες για την Ισπανία, το αποτέλεσμα της οποίας θα επηρεαστεί κατά +/- 50.000 τόνους, ανάλογα με το αν θα βρέξει στην Ανδαλουσία τις επόμενες εβδομάδες.

δ) Οι προβλέψεις για την Ελλάδα παραμένουν μεταξύ 270-280 χιλιάδων τόνων με ανοικτό, όμως, το ερώτημα αν θα βρέξει τις επόμενες εβδομάδες.

Υπερευαίσθητη η ελληνική αγορά
Η έλλειψη αποθεμάτων και μάλιστα ιδιαιτέρως υψηλής ποιότητας καθιστά την ελληνική αγορά ευάλωτη και «ρηχή» στις εξελίξεις που προαναφέραμε. Έτσι, οι ελλείψεις π.χ. της Τοσκάνης στρέφουν το ιταλικό ενδιαφέρον σε συγκεκριμένες περιοχές/ποικιλίες (βλ. Νότια Λακωνία).

Η προσφορά των 4,60 €/κιλό από έναν τουλάχιστον έμπορο μέχρι στιγμής για τα φρέσκα λάδια στην Λακωνία ίσως ακούγεται σήμερα εντυπωσιακή, ωστόσο θα εξαρτηθεί από τις αποδόσεις λάδι/καρπός που θα έχουν οι πρώτες αλέσεις ελαιοτριβείων, όπως επίσης και το επίπεδο που θα διαμορφώσουν οι τιμές άλλων πρώιμων ποικιλιών.

Στο μεταξύ η Κρήτη βρίσκεται ως συνήθως ένα σκαλί πιό κάτω. Τα καλά έξτρα είναι εξαιρετικά δυσεύρετα λόγω προβλημάτων όχι μόνο στα οργανοληπτικά τους αλλά και σε χημικές παραμέτρους όπως η Κ232. Στα Χανιά π.χ. προσφέρουν τιμή παραγωγού γύρω στα 3,95 € ενώ η τιμή ελαιουργού για βυτίο φθάνει και τα 4,05 €/κιλό.

 

Πηγή: olivenews.gr

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις