Επιστροφή στα φυσιολογικά επίπεδα για τη Γαλλία
Γαλλία HL οίνων

Πρώιμη, η συγκομιδή βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη σε ολόκληρο το γαλλικό αμπελώνα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, η φετινή συγκομιδή σταφυλιών στη Γαλλία επέζησε από τις αντιξοότητες του καιρού, αλλά υπάρχουν υγειονομικά και εμπορικά προβλήματα.

"Η παραγωγή οίνου θα σταθεροποιηθεί στα 45 εκατομμύρια εκατόλιτρα το 2020, επίπεδο 6% υψηλότερο από το 2019", ανακοίνωσε στις 8 Σεπτεμβρίου, το Τμήμα Στατιστικής και Προοπτικών του Υπουργείου Γεωργίας (SSP). Επιβεβαιώνοντας τις πρώτες προβλέψεις του Αυγούστου, η διοίκηση προβλέπει επομένως μια συγκομιδή εντός του πενταετούς μέσου όρου (+1%), "σε επίπεδα συγκομιδής πριν από το 2016".

Παραμένοντας συνετή *, η στατιστική υπηρεσία σημειώνει ότι "η συνολική παραγωγή αυξάνεται προς τα πάνω σε όλες τις αμπελουργικές περιοχές, με εξαίρεση τη Νοτιοανατολική Γαλλία. Η επιφανειακή ξηρασία εξακολούθησε να επιδεινώνεται σε ορισμένες περιοχές, ιδίως στη Βουργουνδία, στο Beaujolais, στην κοιλάδα του Ρον, στο κέντρο και στα νοτιοανατολικά ".

 

Αποδόσεις

Ο τοπικός παγετός, η ανθόρροια, η ασθένεια του ωιδίου, το χαλάζι και ο καύσωνας επηρεάζουν το δυναμικό παραγωγής και σύμφωνα με τα συνδικάτα οι αποδόσεις του τρύγου περιορίζουν τον αναμενόμενο όγκο. "Ορισμένες περιφερειακές διεπαγγελματικές οργανώσεις αποφάσισαν να ορίσουν το επίπεδο των οίνων ονομασίας χαμηλότερο από εκείνο του 2019, λόγω μιας οικονομικής αγοράς που υποβαθμίστηκε από την κρίση Covid-19", αναφέρει το SSP. Θα μπορούσε να αναφερθεί η Anjou ή η Αλσατία, αλλά κυρίως αναφέρεται η περίπτωση της Champagne: "όπου παρά την αύξηση της αγρονομικής παραγωγής, οι όγκοι των ΠΟΠ περιορίστηκαν σε επίπεδο χαμηλότερο από αυτό του 2019". Με τη δημιουργία αποθεμάτων από το μέτρο της αποθεματοποίησης στο Bordeaux και την Touraine, οι παραγόμενοι όγκοι δεν θα είναι άμεσα εμπορεύσιμοι.

Όπως εκτιμά η Agreste, αναμένει μείωση 2% στην παραγωγή των οίνων AOC, ενώ αύξηση κατά 50% προβλέπεται σε εκείνους που ταξινομούνται ως οίνοι από τη Γαλλία (χωρίς γεωγραφική ένδειξη).

 

*: Όπως αναφέρει το SSP, "Η πρόβλεψη συγκομιδής για το 2020 είχε οριστεί για την 1η Σεπτεμβρίου. Από τη φύση τους, αυτές οι προβλέψεις δεν μπορούν να λάβουν υπόψη γεγονότα που ενδέχεται να συμβούν μετά από αυτήν την ημερομηνία και να επηρεάσουν την τελική συγκομιδή. "

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις