Μεγάλη Βρετανία: Πώς εξελίσσονται φέτος οι ελληνικές εξαγωγές ελαιόλαδου
Μεγάλη Βρετανία Ελαιόλαδο Εξαγωγές

Με θετικό πρόσημο εμφανίζεται η πορεία των εξαγωγών του ελληνικού ελαιολάδου το πρώτο εξάμηνο του έτους στη Μεγάλη Βρετανίας στην κατηγορία του εξαιρετικού παρθένου. Πιο συγκεκριμένα οι πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 2,3% σύμφωνα με μελέτη του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Λονδίνο. Σημειώνεται ότι το 2019 ο συνολικός όγκος των πωλήσεων για όλη την κατηγορία του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου στο Ηνωμένο Βασίλειο ξεπέρασε τα 72,4 εκατ. λίρες.

Οι ελληνικές εξαγωγές υπολείπονται πάντως σημαντικά των ισπανικών που κατέχουν μερίδιο 49% στην κατηγορία του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου και των ιταλικών που φτάνουν το 40%, καθώς διαμορφώνονται μόλις στο 4,5% της αγοράς, με τη χώρα μας να αποτελεί τον τρίτο μεγαλύτερο «παίκτη» στη συγκεκριμένη κατηγορία.

Σε ό,τι αφορά την ελληνική εξαγωγική παρουσία στην κατηγορία άλλων παρθένων ελαιόλαδων, η Ελλάδα είναι ουραγός με ποσοστό 0,7% και μάλιστα βρίσκεται πίσω από χώρες όπως το Βέλγιο και η Γερμανία.

Σημειώνεται ότι μια ιδιαιτερότητα που παρουσιάζει η αγορά της Μεγάλης Βρετανίας αφορά το γεγονός ότι οι καταναλωτές είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στο θέμα της τιμής δίχοντας προτίμηση στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας κυριαρχούν στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

H αγορά

Στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2019 καταναλώθηκαν για όλες τις χρήσεις περί τους 82 χιλιάδες τόνους λάδι ελιάς όλων των ειδών, σημειώνοντας αύξηση 26,4% σε σχέση με το 2018, ενώ ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης της κατανάλωσης την τελευταία πενταετία ήταν 4,8%. Ειδικά ως προς το ελαιόλαδο, η εγχώρια κατανάλωση το 2019 πλησίασε τους 67 χιλιάδες τόνους, αύξηση 8,7% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, αν και σε επίπεδο πενταετίας, η καταναλισκόμενη ποσότητα έχει διατηρηθεί περίπου σταθερή (μέσος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης 1%).

Όσον αφορά τις επιμέρους κατηγορίες, το μη παρθένο ελαιόλαδο προηγείται σε κατανάλωση με 26 χιλιάδες τόνους το 2019, ενώ ακολουθούν το εξαιρετικάπαρθένο ελαιόλαδο με 23 χιλιάδες τόνους και τα άλλα λάδια από ελιές με 15 χιλιάδες τόνους. Τα τελευταία εμφανίζουν τον ισχυρότερο ρυθμό ανάπτυξης τηςπενταετίας, 41%.

Μεταξύ 2017 και 2019 το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο καταγράφει μέση ετήσια αύξηση 19,6%, με τα άλλα παρθένα ελαιόλαδα να ακολουθούν με ρυθμό 6,8%. Αν και ηγέτης στην κατανάλωση, μεταξύ 2015 και 2019 το μη παρθένο ελαιόλαδο (1509 90 00) παρουσιάζει ηπιότερο ρυθμό ανάπτυξης, 1,9%.

Περισσότερα στοιχεία για την πορεία του ελληνικού ελαιόλαδου στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις