Το καλαμπόκι μικρού μεγέθους θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο βιώσιμο μέλλον

Οι επιστήμονες της Bayer, οι κτηνοτρόφοι φυτών και οι κορυφαίοι ηγέτες της εταιρείας πιστεύουν επίσης ότι το κοντό καλαμπόκι και οι υψηλές πυκνότητες θα είναι σημαντικά για τη διατροφή του κόσμου και τον έλεγχο των αερίων του θερμοκηπίου. Ο Mindy Ward, ένας εκδότης Farm Progress, εισήγαγε τους αγρότες στο φιλόδοξο έργο της Bayer στην υπόθεση για κοντόχορτα τον Σεπτέμβριο του 2019.

Πρόσφατα, η Bayer πραγματοποίησε μια εικονική συνέντευξη τύπου για να ενημερώσει τους αγρότες σχετικά με το έργο καλαμποκιού με κοντό άγαλμα. Η περίσταση ήταν η εμπορική κυκλοφορία του πρώτου υβριδίου καλαμποκιού μικρού μεγέθους, ως μέρος αυτού που η Bayer αποκαλεί σύστημα παραγωγής καλαμποκιού Vitala, σε συγκεκριμένες περιοχές του Μεξικού. Ακολουθεί μια πιο προσεκτική ματιά:

Ο δρόμος προς μικρότερο καλαμπόκι: Ο Manuel Bravo, Διευθύνων Σύμβουλος και πρόεδρος της Bayer Mexico, λέει ότι οι κτηνοτρόφοι φυτών, εμπνευσμένοι από την εργασία του Norman Borlaug με κοντό σιτάρι, έχουν εξετάσει τα πλεονεκτήματα του καλαμποκιού μικρής διάρκειας για περίπου 30 χρόνια.

«Ξεκινήσαμε με ειλικρίνεια εδώ το 2010, μειώνοντας σκόπιμα το μέγεθος του φυτού καλαμποκιού, ώστε να αυξήσουμε την πυκνότητα των φυτών και να παράγουμε περισσότερο συνολικό βάρος καλαμποκιού ανά στρέμμα», εξηγεί ο Bravo.

Προσθέτει ότι αρκετοί παράγοντες οδήγησαν στην πρώτη κυκλοφορία το 2020 για το 2021 στο Μεξικό. «Η πρόοδος της τεχνολογίας ακριβείας και η δυνατότητα χρήσης του FieldView ως εργαλείου για την ανάλυση δεδομένων ως μέρος ενός ψηφιακού μετασχηματισμού ήταν σημαντική», λέει. «Επωφεληθήκαμε επίσης από τη συνεργασία με κορυφαίους αγρότες στο Μεξικό και με την BASF, μετατρέποντας το σύστημα σε πραγματικότητα».

Προσέγγιση συστημάτων: Η Vitala είναι κάτι περισσότερο από απλό καλαμπόκι, λέει ο Bravo. Απαιτεί μια προσέγγιση συστημάτων, που περιλαμβάνει στενές σειρές και μια στοχοθετημένη στρατηγική για τον έλεγχο των παρασίτων, ώστε το σύστημα να είναι βιώσιμο. Δεδομένου ότι αυτά τα φυτά αραβοσίτου είναι περίπου 3 πόδια κοντύτερα από τα κανονικά φυτά αραβοσίτου, ο εντοπισμός είναι ευκολότερος και οι στοχευμένες εφαρμογές με ψεκαστήρες υψηλής απόστασης μπορούν να γίνουν πιο εύκολα.

Βιωσιμότητα και περιβαλλοντικά οφέλη: «Πρέπει να υπάρχει αγρονομική αποτελεσματικότητα στους αγρότες για να το κάνουν αυτό για να αντισταθμίσει το αυξημένο κόστος των σπόρων», λέει ο Manuel Oyervides Garcia, επιστήμονας της Bayer, ο οποίος συνεργάστηκε στενά με το έργο στο Μεξικό. Λέει ότι αυτά τα οφέλη είναι πραγματικά.

Η στέγαση είναι όλα εκτός από την εξάλειψη, και υπάρχουν ενδείξεις, ακόμα υπό μελέτη, ότι τα φυτά καλαμποκιού μικρού μεγέθους ριζώνουν βαθύτερα και παράγουν περισσότερες ρίζες. Πιστεύει επίσης ότι το καλαμπόκι μικρού μεγέθους θα μπορούσε να διαδραματίσει ρόλο στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή.

Μέθοδοι αναπαραγωγής: Αυτό το πρώτο κοντό υβρίδιο που κυκλοφόρησε με το σύστημα Vitala αναπτύχθηκε χρησιμοποιώντας παραδοσιακές μεθόδους αναπαραγωγής. «Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να φτάσει στην αγορά γρηγορότερα, επειδή ως προϊόν χωρίς GMO, υπάρχουν λιγότεροι κυβερνητικοί κανονισμοί», εξηγεί η Kelly Gillespie, με έρευνα και ανάπτυξη στην ομάδα καλαμποκιού και σόγιας για την Bayer.

Ωστόσο, η Bayer άρχισε να ακολουθεί μια δεύτερη προσέγγιση μέσω προγραμμάτων GMO επίσης. Και μόλις φέτος, η Bayer πρόσθεσε μια τρίτη μέθοδο όταν άρχισε να χρησιμοποιεί τεχνικές επεξεργασίας γονιδίων.

«Πιστεύουμε ότι οι εκδόσεις GMO μπορεί να είναι πιο κατάλληλες σε ορισμένα μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Αμερικής», λέει ο Gillespie.

Πότε θα βλέπουν οι αγρότες των ΗΠΑ την Bayer να απελευθερώνει υβρίδια καλαμποκιού μικρού μεγέθους; Η καλύτερη εικασία του Gillespie είναι περίπου στα μέσα της δεκαετίας.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις