Κηπευτικά: Το lockdown έριξε τις τιμές σε πατάτες, κρεμμύδια και καρότα
Aνησυχία για το πως θα κλείσει η φετινή σεζόν

 Τα αλλεπάλληλα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, η πολύ μικρή τουριστική κίνηση το καλοκαίρι, το κλείσιμο των επιχειρήσεων της εστίασης αλλά και η προβληματική λειτουργία των λαϊκών αγορών είχαν σαν αποτέλεσμα να κατρακυλήσουν οι τιμές στα κηπευτικά με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να εκφράζουν ανησυχία για το πως θα κλείσει η φετινή σεζόν καθώς η μόνη αγορά απορρόφησης είναι τα σούπερ μάρκετ και οι μεγάλες αποθήκες τροφίμων.

Σε επαφή με παραγωγούς από τη Βοιωτία μας επιβεβαίωσαν τη δραματική βουτιά που καταγράφουν οι τιμές στα κηπευτικά. Είναι ενδεικτικό ότι οι τιμές στις φρέσκιες πατάτες κυμαίνονται στα 0.40ευρώ το κιλό όταν πέρυσι το αντίστοιχο διάστημα ήταν στα 0,48 ενώ υπάρχει και μεγάλο απόθεμα καλοκαιρινών που έχουν μείνει στις αποθήκες καθώς δεν τράβηξαν φέτος στα νησιά και διατίθενται προς 0.30 ευρώ το κιλό.

Η τιμή στα κρεμμύδια είναι στα 0,20-0,22 ευρώ όταν πέρυσι ήταν στα 0,32 ενώ τα καρότα είναι στα 0,30 ευρώ ενώ πέρυσι η τιμή τους ήταν στα 0,35-0,38 ευρώ το κιλό.

Τις τιμές συμπιέζουν και οι αθρόες εισαγωγές προϊόντων από τρίτες χώρες όπως οι αιγυπτιακές πατάτες, οι οποίες μπορεί να φαίνονται ολόιδιες με τις ελληνικές, ελλοχεύει ωστόσο ο κίνδυνος να έχουν καλλιεργηθεί με πιθανές υψηλές συγκεντρώσεις υπολειμμάτων μη εγκεκριμένων από την ΕΕ δραστικών ουσιών φυτοφαρμάκων και η κατανάλωση τους να θέτει  αφενός σε κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή, που αγοράζει και καταναλώνει πολλές φορές παραπλανημένος λόγω των «ελληνοποιήσεων».

Στα προβλήματα της χαμηλής ζήτησης και του αυξημένου κόστους παραγωγής έρχεται να προστεθεί και η έλλειψη εργατικών χεριών λόγω covid 19 με αποτέλεσμα ο περιορισμός των εκτάσεων προς καλλιέργεια να θεωρείται αναπόφευκτος.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις