Εσπεριδοειδή: «Έκατσαν» οι τιμές στην αγορά - Τι λένε οι αγρότες

«Έκατσαν» οι τιμές των εσπεριδοειδών στην εγχώρια αγορά παρά το θετικό ξεκίνημα που δημιούργησε προσδοκίες στους παραγωγούς.

Συγκεκριμένα οι τιμές στα μανταρίνια ενώ στις πρώτες κοπές ξεκίνησαν στα 40 λεπτά μέσα σε 20 μέρες έπεσαν στα 25. Το ίδιο και στα πορτοκάλια που είχαν αφετηρία τα 35 και κατρακύλησαν στα 20 λεπτά.

Βασική αιτία που προβάλλουν οι μεσίτες στους παραγωγούς για την αρνητική αυτή εξέλιξη είναι ότι δεν υπάρχει εμπορικό ενδιαφέρον  -όπως διατείνονται- από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες που κάνουν εισαγωγές από την Ελλάδα, όπως η Βουλγαρία και τα Σκόπια, στις οποίες έχει επιβληθεί lockdown με αποτέλεσμα τα φρούτα να μη διατίθενται σε υπαίθριες αγορές από πλανόδιους αλλά να προωθούνται αποκλειστικά στα σούπερ μάρκετ. Από την πλευρά τους οι αγρότες θεωρούν ότι η ζήτηση έχει αυξηθεί με δεδομένο ότι παρότι το καλοκαίρι τα κανάλια διάθεσης όπως είναι ο ξενοδοχειακός τοµέας και η εστίαση υπολειτούργησαν, η ζήτηση παρουσίασε αύξηση 30%.

Τις τιμές συμπιέζουν επίσης οι αθρόες εξαγωγές από Ισπανία και Ιταλία που πωλούν εσπεριδοειδή σε πολύ χαμηλές τιμές στις διεθνείς αγορές αυξάνοντας τον ανταγωνισμό σε σχέση με τα ελληνικά προϊόντα. Επισημαίνουν δε ότι οι μεσίτες προπληρώνονται για τις παραγγελίες και τονίζουν ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας(ΟΚΑΑ) η λιανική τιμή των μανταρινιών είναι στο 1,20 ευρώ/ κιλό και τα πορτοκάλια από 0,78 (χυμού) έως 0,98 (φαγητού) ευρώ / κιλό.

Σοβαρό εμπόδιο αποτελεί η αθρόα εισαγωγή από Τουρκία η οποία ωστόσο κατηγορείται συχνά για τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιεί στις καλλιέργειές της καθώς δεν ελέγχεται φυτο-υγειονομικά ενώ η υποτίμηση της τουρκικής λίρας κάνει ακόμη πιο φθηνό το προϊόν. Μάλιστα, οι παραγωγοί κρούουν καμπανάκι κινδύνου ζητώντας να υπάρξει η πολιτική βούληση να ελεγχθεί αυστηρά μέσω των αρμόδιων φορέων η αθρόα αυτή εισαγωγή.

Στον αντίποδα θετικό είναι ότι όλο και περισσότερα κράτης της ΕΕ ζητούν από την Κομισιόν να μπλοκάρει τις εισαγωγές εσπεριδοειδών από τη Νότια Αφρική λόγω της ασθένειας της μαύρης κηλίδας.

 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις