Ελάχιστα χαμηλότερες οι πωλήσεις σιταριού των Η.Π.Α. παγκοσμίως για το 2021
Ελάχιστα χαμηλότερες οι πωλήσεις σιταριού των Η.Π.Α. παγκοσμίως για το 2021

Σχετικά μικρή ήταν η μείωση των πωλήσεων σιταριού παγκοσμίως για τις Η.Π.Α. μέχρι στιγμής για φέτος, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο ενημερωτικό δελτίο του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (U.S.D.A.).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, που πραγματοποιήθηκε για πωλήσεις σταριού μέχρι και τις 22 Απριλίου 2021, παρατηρείται πως το σύνολο των εξαγωγικών πωλήσεων όλων των ειδών και ποικιλιών σιταριού ανέρχεται στα 25,6 MMT (εκατομμύρια μετρικούς τόνους), άρα 1% λιγότερο σε σχέση με πέρυσι, οπότε ανήλθαν σε 25,9 MMT.

Για παράδειγμα, σε χώρες όπως το Μεξικό, η Χιλή και οι Φιλιππίνες, υπήρξε μείωση των πωλήσεων σχεδόν ίση με την παγκόσμια (2-5%). Πολύ μεγαλύτερη μείωση δε, παρατηρήθηκε στη Γουατεμάλα και στην Κολομβία (40-52%). Αντίθετα, ιδιαίτερη  έκπληξη προκαλεί η θεαματική αύξηση πωλήσεων σιταριού στην Κίνα (613%).

Παράλληλα την εβδομάδα 8-14 Απριλίου 2021 σημειώθηκε μείωση της τάξεως του 7% στις καθαρές πωλήσεις σε σχέση με την εβδομάδα (15-21 Απριλίου 2021). Πιο συγκεκριμένα, οι πωλήσεις αυτή την εβδομάδα έφτασαν τις 223.600 ΜΤ (μετρικούς τόνους), ενώ την περασμένη είχαν ανέλθει στους 240.000 ΜΤ. Ενδεικτικά, αυξήθηκαν οι πωλήσεις σιταριού σε κράτη όπως το Μεξικό, η Νιγηρία, η Ινδονησία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ μειώθηκαν σε Ν. Κορέα, Γουατεμάλα και Μαλαισία.

Επισημαίνεται πως οι πωλήσεις μέχρι στιγμής αποτελούν το 90% των προσδοκώμενων πωλήσεων για τη φετινή χρονιά. Αξίζει να σημειωθεί πως το Υπουργείο Γεωργίας των Η.Π.Α., προχώρησε επίσης σε πρόβλεψη των συνολικών πωλήσεων σιταριού για το τρέχον έτος, οι οποίες υπολογίζεται ότι θα ανέρχονται σε 26,8 ΜΜΤ (εκατομμύρια μετρικούς τόνους) σε σύγκριση με πέρυσι, οπότε ανήλθαν σε 26,9 ΜΜΤ. Κλείνοντας, δε θα πρέπει να θεωρηθεί ανησυχητική η μείωση των πωλήσεων σιταριού παγκοσμίως, καθώς το ποσοστό αυτής δεν ξεπερνά το 1%.

Κατωτέρω παρατίθεται η έρευνα του Υπουργείο Γεωργίας των Η.Π.Α όπως δημοσιεύθηκε  από τον οργανισμό U.S. Wheat Associates.

Γιάννης Ανδρόνικος

Αποφ. Αγροτικής Οικονομίας, Γ.Π.Α.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις