Συνεχίζονται οι εξαγωγές θερινών φρούτων

Συνεχίζονται οι εξαγωγές θερινών φρούτων και μέχρι σήμερα (1/5-13/8) ανέρχονται : α) των κερασιών σε 36.004 τ -7,5% μειωμένες έναντι πέρσι ,β) των βερίκοκων  σε 13.818 τόνους -32,7% ,   γ) των ροδάκινων 27.6901 τόνους  -67,8%. 

Οι συγκομιδές ροδάκινων και νεκταρινιών συνεχίζονται με την παραγωγή να είναι από τις χαμηλότερες τα τελευταία χρόνια λόγω της επίδρασης του παγετού. 

Η εξαγωγή των καρπουζιών συνεχίσθηκε με μειωμένους ρυθμούς, ουσιαστικά βρίσκεται στο τέλος της η εμπορική περίοδος, με 208.649 τόνους +5,7%  καταγράφοντας ρεκόρ σε τονάζ.

Συνεχίσθηκε  η εξαγωγή επιτραπέζιων σταφυλιών σε 9.377 τ. +6,1%  και με τις κύριες εκ των ποικιλιών και με  τις τιμές να έχουν διαμορφωθεί στα ίδια με πέρσι επίπεδα.

Οι επιπτώσεις στην παραγωγή από τις πρόσφατες καιρικές συνθήκες (καύσωνας και χαλαζοπτώσεις) σε κάποιες περιοχές θα αποτιμηθεί τις επόμενες εβδομάδες.

 Όσον αφορά τις τιμές των πυρηνόκαρπων ήταν υψηλότερες από αυτές του 2020 , αν και με χαμηλότερη παραγωγή . Το lockdown την παραγωγική περίοδο 2020 οδήγησε σε επίπεδα ρεκόρ το εμπόριο και την οικιακή κατανάλωση. Η δραστική μείωση της παραγωγής την φετινή περίοδο και η χαμηλότερη προσφορά καλλιέργησε προσδοκία για μεγαλύτερη αύξηση των τιμών , η οποία επετεύχθη πλην όμως δεν μπορεί να υποκαταστήσει στο σύνολό της αξίας την μείωση των εξαχθέντων ποσοτήτων.  Όσον αφορά την εξαγωγική -παραγωγική περίοδο πεπονιών και καρπουζιών παρατηρείται σημαντική αύξηση στην παραγωγή που συνδέεται με μια συμπεριφορά τιμών κάτω από εκείνες που κατεγράφησαν σε προηγούμενες περιόδους, παρά την καλή απόδοση στις εξαγωγές με ρεκόρ σε σύγκριση και με το 2020  .

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις