Συνεχίσθηκε  η εξαγωγή πορτοκαλιών και   μανταρινιών
Συνεχίσθηκε  η εξαγωγή πορτοκαλιών και   μανταρινιών

H εξαγωγή επιτρ. σταφυλιών ανέρχεται σε 60.744 τ.-16,1%  Η εκστρατεία των επιτραπέζιων σταφυλιών ολοκληρώθηκε και η αξιολόγηση της εκστρατείας ήταν προβληματική για τις κύριες ποικιλίες αλλά θετική ως προς τις επιδόσεις των νέων ποικιλιών δείχνοντας τον δρόμο για την επίσπευση υλοποίησης προγράμματος αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών.

Συνεχίσθηκε  η εξαγωγή πορτοκαλιών και   μανταρινιών .Η εκστρατεία του 2021/22 χαρακτηρίζεται από λιγότερους όγκους και χαμηλές τιμές, πολύ κάτω από το κόστος . Η εκπληκτική αύξηση του κόστους των πρώτων υλών (κόστος ενέργειας, συσκευασία, μεταφορά) γονατίζει τόσο τους παραγωγούς όσο και το εμπόριο. Για τα πορτοκάλια, η κατανάλωση στην Δυτ. Ευρώπη έχει αποκατασταθεί πλην όμως λόγω αυξημένων πωλήσεων Ισπανικών προϊόντων οι τιμές είναι χαμηλές και για τις χώρες της Βαλκανικής από υπερπροσφορά σε χαμηλές τιμές από την Τουρκία. Για τα μανταρίνια η ζήτησης παραμένει ζωηρή για τροφοδότηση της αγοράς για τα Χριστούγεννα με τη συγκομιδή των κλημεντινών να έχει περαιωθεί και να παρουσιάζεται πρόωρη συγκομιδή μανταρινιών ποικιλίας Νόβα. Εφιστάται η προσοχή για έλεγχο των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών τους.

 

Συνεχίζονται με χαμηλούς ρυθμούς οι εξαγωγές μήλων και από 1/9-24/12/21 η εξαγωγή τους ανέρχεται σε 27.705 τ. με ιδιαίτερη επισήμανση ότι στο αντίστοιχο διάστημα οι εισαγωγές μήλων ανήλθαν σε 20.911 τόνους εκ των οποίων 16.979 από Βόρεια Μακεδονία. Με βάση τα αποτελέσματα των έκτακτων ελέγχων φυτοπροστατευτικών προϊόντων (φπ). στην ιστοσελίδα του ΥπΑΑΤ στο τρέχον 4ο τρίμηνο 2021 διαπιστώθηκαν αυξημένες υπερβάσεις υπολειμμάτων  σε εισαχθέντα φορτία μήλων και συγκεκριμένα σε ποσοστό 8,11%    (3 φορτία). Εφιστάται η προσοχή σε τυχόν περιπτώσεις εξαγωγής εισαγομένων μήλων στην ανάλυσή τους για υπολείμματα φυτοφαρμάκων .

 

Από 1/9/2021 έως και 24/12/2021 οι αναγγελίες φορτίων καταχωρήθηκαν στο ΜΕΝΟ για εξαγωγή-διακίνηση ακτινιδίων ,που αφορούσαν 86.577 τόνους αυξημένες κατά 6,9% εκ των οποίων προς τρίτες εκτός ΕΕ Χώρες 21.685 τ. ήτοι 25% του συνόλου έναντι 20.951 τ. πέρσι.   

Η μειωμένη παραγωγή χειμερινών φρούτων και λαχανικών, λόγω καιρικών συνθηκών, η έλλειψη εργατικών χεριών τόσο στο στάδιο της συγκομιδής όσο και της συσκευασίας σε συνδυασμό με το κόστος στις μεταφορές οφειλόμενη τόσο σε αύξηση των καυσίμων όσο και των ναύλων των ατμοπλοικών δημιουργούν προβλήματα στην ομαλή εμπορική τους πορεία.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις