INCOFRUIT-HELLAS: Πτώση 19,7% στις εξαγωγές επιτραπέζιων σταφυλιών

H εξαγωγή επιτραπέζιων σταφυλιών ανέρχεται σε 48.457 τόνους, μειωμένη κατά -19,7% σε σχέση με το 2021, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT-HELLAS.

Συνεχίζεται η συγκομιδή και εξαγωγή πορτοκαλιών και  μανταρινιών, με αυτή την περίοδο να χαρακτηρίζεται από χαμηλή ζήτηση, αντιμετωπίζοντας δυσκολίες στις πωλήσεις.

Σύμφωνα με το Σύνδεσμο «στις καταναλωτικές αγορές μέχρι σήμερα η  προσφορά και η ζήτηση δεν ήταν ισορροπημένες: Υπήρξε υπερβολική προσφορά σε σύγκριση με μια ζήτηση στο ήμισυ. Οι αγορές χονδρικής ήταν υποτονικές με την κατανάλωση να είναι χαμηλή σε ολόκληρο τον κλάδο των οπωροκηπευτικών. Αυτή η πτώση της κατανάλωσης μπορεί να δικαιολογηθεί με την εποχή αλλά και με τον πληθωρισμό και τη γενικότερη οικονομική ατμόσφαιρα που δεν ευνοεί την κατανάλωση. Αυτή η ανισορροπία προκαλεί πτώση των τιμών».

Όπως σημειώνει αναγκαία είναι «η στήριξη από την Πολιτεία με ενίσχυση του αυξημένου κόστους προς αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητάς τους και η επίλυση, έστω και με προσωρινά μέτρα, του προβλήματος των εργατών γης, και με απόσυρση ποσοτήτων για δωρεάν διανομή σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού και δομές φιλοξενίας εντός της Χώρας, άλλως θα μείνουν ασυγκόμιστα αρκετά φρούτα και λαχανικά και σε μερική εγκατάλειψη καλλιεργειών».

Σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές μήλων, αυτές συνεχίζονται με χαμηλούς ρυθμούς με τις ποσότητες σαν φτάνουν σε 30.942 τόνους έναντι 24.408 τόνων την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Οι ποσότητες προς Αίγυπτο να ανέρχονται σε 21.641 τόνους έναντι των 18.607 τόνων, προς τη Σαουδική Αραβία σε 1377 τόνους έναντι των 1523 τόνων, προς την Ιορδανία 2179 τόνους έναντι 1263 τόνων.

Ο σύνδεσμος επισημαίνει ότι 1/9-9/12/22 οι εισαγωγές μήλων ανήλθαν σε 2.785 τόνους εκ των οποίων 1.797 από Βόρεια Μακεδονία. 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις