Βραζιλία: Απροσδόκητη μείωσης στις εξαγωγές βαμβακιού την περίοδο 2022/23

Οι εξαγωγές βαμβακιού της Βραζιλίας θα μειωθούν την περίοδο εμπορίας 2022/23, δήλωσε μια ομάδα εξαγωγέων, διαψεύδοντας τις ελπίδες ότι η χώρα θα ξεπεράσει τις Ηνωμένες Πολιτείες ως ο μεγαλύτερος εξαγωγέας φυσικών ινών στον κόσμο, καθώς οι Βραζιλιάνοι αγοραστές αγωνίζονται ή στραφούν σε εναλλακτικούς προμηθευτές.

Ο Πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Εξαγωγέων Βαμβακιού (Anea), Miguel Faus μιλώντας στο Reuters περιέγραψε μια τέλεια καταιγίδα που μείωσε τις εξαγωγές βαμβακιού της Βραζιλίας το πρώτο τρίμηνο.

Συγκεκριμένα, από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο, η Βραζιλία εξήγαγε 243.000 τόνους βαμβακιού, ποσότητα μειωμένη κατά 56% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Μόνο τον Μάρτιο, οι πωλήσεις στο εξωτερικό μειώθηκαν κατά 59,2%, στους 76.000 τόνους, σύμφωνα με επίσημα εμπορικά στοιχεία.

Η Anea προβλέπει τώρα εξαγωγές 1,55 εκατομμυρίων τόνων για την εμπορική χρονιά 2022/23, η οποία ξεκίνησε τον περασμένο Ιούλιο και ολοκληρώνεται τον Ιούνιο, αντιπροσωπεύοντας πτώση άνω του 10% από την περασμένη σεζόν. Αλλά ακόμη και αυτό μπορεί να είναι αισιόδοξο, είπε ο κ. Faus.

Η Βραζιλία εξήγαγε 1,725 εκατομμύρια τόνους το 2022.

Ο Faus είπε ότι η κατάσταση αντανακλά τις επιπτώσεις μιας οικονομικής κρίσης σε χώρες όπως το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές, των οποίων οι εισαγωγείς αγωνίζονται να λάβουν τις απαραίτητες πιστωτικές επιστολές για τη διατήρηση των συμβάσεων με εμπορικές εταιρείες.

«Οι εμπορικές εταιρείες είναι αυτές που αναστέλλουν τις αποστολές, γιατί εάν ο αγοραστής δεν έχει πιστωτική επιστολή, απλά δεν αποστέλλετε», είπε ο Faus. «Κάποια συμβόλαια έχουν επίσης ακυρωθεί, λίγο από όλα έγιναν».

Ο σεισμός της Τουρκίας τον Φεβρουάριο συνέβαλε επίσης στη μείωση των αποστολών στη χώρα και, επιπλέον, σημειώθηκε πτώση των αγορών από τον βασικό εισαγωγέα Κίνα.

«Οι Κινέζοι μειώνουν τις αποστολές, αγοράζουν από άλλη προέλευση... Αύξησαν λίγο τις αγορές βαμβακιού από τις ΗΠΑ και μείωσαν τις δικές μας», είπε. 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις