Ελαιόλαδο: Η αυξημένη τιμή φέρνει «χαμόγελα» στους παραγωγούς και «πονοκέφαλο» στους καταναλωτές

«Ραγδαία» είναι η αύξηση που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στην τιμή του ελαιολάδου. Κάτι που από τη μια έχει φέρει  χαμόγελα στους ελαιοπαραγωγούς της χώρας μας οι οποίοι βλέπουν τον «πράσινο χρυσό» να φεύγει για τις αγορές του εξωτερικού με μεγαλύτερες τιμές, ενώ από την άλλη έχει προκαλέσει «πονοκέφαλο» στους καταναλωτές οι οποίοι ξοδεύουν περισσότερα για την αγορά του.

Μεταξύ άλλων, οι τιμές στην Κρήτη ανέβηκαν μέσα σε ένα μηνά (10/4/23) από τα 4,8 ευρώ το κιλό στα 5,40 ευρώ το κιλό σήμερα, ενώ στην άλλη μεγάλη ελαιοπαραγωγική περιοχή της χώρας μας, την Πελοπόννησο για το ίδιο χρονικό διάστημα από τα 4,8 ευρώ το κιλό εκτοξεύτηκε στα 5,70 ευρώ το κιλό.

Σε ό,τι αφορά τη αγορά της Ισπανίας το έξτρα παρθένο πιάνει τιμή έως 6.17 ευρώ το κιλό ενώ στην Ιταλία το ΠΟΠ Ragusa πωλείται περί τα 11 ευρώ το κιλό.

Αναφορικά με το κόστος του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου στη χώρα μας, ο καταναλωτής μπορεί να το προμηθευτεί από 5,99 ευρώ (καλάθι της νοικοκυράς) έως 11,97 ευρώ το λίτρο. Εάν επιλέξει ελαιόλαδο κατηγορίας Premium τότε θα πρέπει να βάλει «βαθιά το χέρι στην τσέπη» και να πληρώσει έως και 35,66 ευρώ το λίτρο.

Τέλος, χαρακτηριστικό της αυξημένης τιμής του ελαιολάδου από το 2021 μέχρι σήμερα, παρατηρείται στη συσκευασία 5 λίτρων εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου το οποίο πωλούνταν πριν 2 χρόνια έναντι 28,90 ευρώ, ενώ σήμερα ο καταναλωτής την προμηθεύεται έναντι 39,40 ευρώ, αυξημένο κατά 10,50 ευρώ ή 36%. 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις