Αυστραλία: Συγκομιδή-ρεκόρ στο βαμβάκι

Οι Αυστραλοί βαμβακοκαλλιεργητές πρόκειται να σημειώσουν τη μεγαλύτερη συνολική σοδειά που έχει καταγραφεί, χάρη σε μια σχεδόν τέλεια σεζόν στο νοτιοδυτικό τμήμα του Κουίνσλαντ.

Ο τομέας αναμένεται να παράγει περίπου 5,5 εκατομμύρια μπάλες αξίας περίπου 3,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής βαμβακόσπορου.

Ο γενικός διευθυντής της Cotton Australia, Μάικλ Μάρεϊ, δήλωσε ότι οι περιοχές όπως το Ντιρρανμπάντι και το Σεντ Τζορτζ στο Κουίνσλαντ, καθώς και η κοιλάδα Macquarie και το Gwydir στη Νέα Νότια Ουαλία, είχαν καλές αποδόσεις και καλή ποιότητα.

"Βλέπουμε επενδύσεις σε νέα μηχανήματα. Αρκετοί νέοι συλλέκτες πουλήθηκαν φέτος", είπε.

"Δεν είναι μόνο καλό για τους ανθρώπους οικονομικά, αλλά είναι επίσης καλό για τους ψυχικά - αλλάζει απλώς ολόκληρη τη στάση του κλάδου."

«Σχεδόν τέλεια σεζόν»

Ο παραγωγός βαμβακιού Dirranbandi, Jamie Deshon, είπε ότι ήταν η πρώτη φορά από το 2012 που είχε ένα πλήρες φυτό, τοποθετώντας περισσότερα από 1.000 εκτάρια βαμβακιού.

Είπε ότι ενώ υπήρξαν λίγες βροχοπτώσεις φέτος, οι αποθήκες νερού που ενισχύθηκαν από τις πρόσφατες πλημμύρες επέτρεψαν στους αγρότες να έχουν μια καλή σεζόν.

«Νομίζω ότι είχαμε έξι μεγάλες πλημμύρες που έπεσαν στον ποταμό Μπαλόν και νομίζω ότι όλοι στην περιοχή ξεκίνησαν με γεμάτο νερό, κάτι που είναι υπέροχο», είπε ο κ. Ντεσόν.

"Η απόδοση και η ποιότητα φέτος ήταν εξαιρετική - ήταν σχεδόν η τέλεια σεζόν για αυτό."

Η δήμαρχος Balonne Shire, Samantha O'Toole, δήλωσε ότι οι τοπικές επιχειρήσεις στο νοτιοδυτικό Κουίνσλαντ περνούσαν μια περίοδο «ασύλληπτα πολυάσχολη».

«Ακούω πολύ καλά σχόλια από μερικά από τα καταστήματα τροφίμων μόνο για τα επιπλέον γεύματα και τα γεύματα σε πακέτο», είπε.

Καμία έλλειψη βροχής και νερού δεν θα μπορούσε να επηρεάσει την επόμενη καλλιέργεια

Αλλά οι καλές στιγμές δεν διαρκούν για πάντα με τον Σύμβουλο O'Toole να αναμένει μείωση της καλλιέργειας βαμβακιού του επόμενου έτους λόγω της έλλειψης βροχών μέχρι στιγμής φέτος.

"Αλλά νομίζω ότι οι περισσότεροι άνθρωποι μεταφέρουν λίγο νερό για την επόμενη σεζόν, επομένως θα πρέπει να έχουμε μια λογική ποσότητα βαμβακιού που θα μπει ξανά το επόμενο έτος", είπε.

Είπε ότι η εθελοντική αγορά από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των δικαιωμάτων νερού στη λεκάνη του Murray-Darling θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει δυνητικά την καλλιέργεια βαμβακιού της επόμενης σεζόν.

Η διαδικασία εθελοντικού διαγωνισμού για την επαναγορά περισσότερων από 49 γιγαλίτρων νερού σε έξι λεκάνες απορροής, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος Condamine-Balonne, έληξε την περασμένη εβδομάδα.

"Κάθε γιγάλιτρο που ανακτάται από το σύστημα μειώνει την τροφή και τις φυτικές ίνες που καλλιεργούνται", δήλωσε ο σύμβουλος O'Toole.

«Ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση θα λάβει υπόψη τον κοινωνικοοικονομικό αντίκτυπο της ανάκτησης νερού όταν κάνει την αγορά νερού».

Ισχυρές τιμές

Η Cotton Australia είπε ότι η ζήτηση για το εμπόρευμα παρέμεινε ισχυρή, με τις τιμές να κυμαίνονται από 600 έως 650 δολάρια το δέμα.

Ο κ. Murray είπε ότι η Νοτιοανατολική Ασία εξακολουθεί να είναι ισχυρός πελάτης για το αυστραλιανό βαμβάκι, παρόλο που ο κλάδος δεν έχει δει ακόμη αύξηση της ζήτησης από την Κίνα.

«Η μεγαλύτερη μεμονωμένη χώρα είναι το Βιετνάμ· τρέχει περίπου στο 30 – 40% της αγοράς φέτος», είπε.

«Η Τουρκία αγόρασε λίγο βαμβάκι τις τελευταίες δύο σεζόν.

«Αυτό που έχουμε δει είναι πολύ μεγαλύτερη ποικιλία της αγοράς μας σε σύγκριση με ας πούμε πριν από έξι, επτά χρόνια όπου κυριαρχούσε απόλυτα η Κίνα».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις