Βιετνάμ: Μειώνει τις εξαγωγές ρυζιού κατά 44% έως το 2030

Το Βιετνάμ σκοπεύει να μειώσει τις εξαγωγές ρυζιού στους 4 εκατομμύρια τόνους ετησίως έως το 2030, σύμφωνα με το Ρόιτερς.

Το περασμένο έτος οι εξαγωγές ρυζιού από την ασιατική χώρα ανήλθαν σε 7,1 εκατ. τόνους, κατατάσσοντας το Βιετνάμ ως τον τρίτο μεγαλύτερο εξαγωγέα ρυζιού στον κόσμο, μετά την Ινδία και την Ταϊλάνδη.

Η κίνηση αποσκοπεί στην «τόνωση των εξαγωγών ρυζιού υψηλής ποιότητας, στη διασφάλιση της εγχώριας επισιτιστικής ασφάλειας, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή», σύμφωνα με το Ρόιτερς.

Τα έσοδα από τις εξαγωγές ρυζιού θα μειωθούν στα 2,62 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως έως το 2030, από 3,45 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022, αναφέρει το έγγραφο.

Το Βιετνάμ θα διαφοροποιήσει τις εξαγωγικές αγορές του ρυζιού για να μειώσει την εξάρτησή του από οποιαδήποτε χώρα, σύμφωνα με κυβερνητικό έγγραφο. Οι Φιλιππίνες είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής ρυζιού του Βιετνάμ, αντιπροσωπεύοντας το 45% των αποστολών του πέρυσι.

Μέχρι το 2025, το 60% των εξαγωγών ρυζιού του Βιετνάμ θα αποστέλλεται στις ασιατικές αγορές, το 22% στην Αφρική, το 7% στις αμερικανικές αγορές, το 4% στη Μέση Ανατολή και το 3% στην Ευρώπη, αναφέρει το έγγραφο. Μέχρι το 2030, οι ασιατικές αγορές θα αντιπροσωπεύουν το 55% και η Ευρώπη το 5%.

Επίσης, το Βιετνάμ θα επιδιώξει να μειώσει τα υπολείμματα φυτοπροστατευτικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των φυτοφαρμάκων στο ρύζι του.

Η κυβέρνηση σημειώνει ότι το Βιετνάμ θα επικεντρωθεί στην παραγωγή υψηλής ποιότητας, αρωματικού και κολλώδους ρυζιού, ενώ θα μειώσει την παραγωγή σιτηρών χαμηλής ποιότητας στο 15% της συνολικής παραγωγής έως το 2025 και στο 10% έως το 2030.

Οι εξαγωγές ρυζιού από το Βιετνάμ το πρώτο τετράμηνο του τρέχοντος έτους αυξήθηκαν κατά 40,7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος σε 2,9 εκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με τα κυβερνητικά τελωνειακά στοιχεία.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις