Καλαμπόκι: Σε υψηλό δύο μηνών λόγω της εκτεταμένης ξηρασίας

Κατά 4% είναι μεγεθυμένη η τιμή του καλαμποκιού στις ΗΠΑ, καταγράφοντας μια ημερήσια αύξηση 0,13-0,24 $/bushel, καθώς οι διευρυμένες προβλέψεις του Κέντρου Πρόβλεψης Κλίματος των ΗΠΑ τείνουν προς το θερμότερο και ξηρότερο καθώς πλησιάζει η περίοδος αιχμής της επικονίασης για την ανάπτυξη των καλλιεργειών καλαμποκιού.

Παρά τον ξηρό καιρό που επικρατούσε τον τελευταίο στη ζώνη καλλιέργειας καλαμποκιού στις ΗΠΑ, αυτή η προοπτική είναι πιθανότατα η πιο σημαντική είδηση που έχουν δει οι αγορές καλαμποκιού και σόγιας μέχρι στιγμής φέτος. 

Τα καλά νέα είναι ότι είναι μεγάλη η πιθανότητα υγρασίας, πάνω από το μέσο όρο, στις πεδιάδες τα επόμενα χρόνια, οι οποίες έχουν πληγεί από σοβαρές συνθήκες ξηρασίας τα τελευταία χρόνια. Όμως, με την επίμονη ζέστη να μαστίζει το μεγαλύτερο μέρος των Άνω Μεσοδυτικών, της Ανατολικής Ζώνης Καλαμποκιού και των Νοτίων Πεδιάδων στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών αιχμής.

Οι τιμές του καλαμποκιού του Ιουλίου 2023 έκλεισαν στην υψηλότερη τιμή των τελευταίων σχεδόν δύο μηνών μετά την ενημέρωση για τις καιρικές συνθήκες, με το συμβόλαιο να βρίσκεται άνετα πάνω από το σημείο αναφοράς των 6 δολαρίων/μπουσέλ. Η άνοδος των ενεργειακών αγορών έδωσε επίσης ώθηση στην άνοδο του καλαμποκιού και της σόγιας, παράλληλα με το ασθενέστερο δολάριο.

"Οι εκτεταμένοι χάρτες συνεχίζουν να γίνονται όλο και πιο ξηροί, κάθε φορά που βγαίνουν. Ένα μεγάλο μέρος της ζώνης καλαμποκιού θα είναι ξηρό", δήλωσε νωρίτερα σήμερα στο Reuters ο Sherman Newlin, αναλυτής της Risk Management Commodities.

Σόγια

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τη σόγια αυξήθηκαν κατά 0,34-0,58 δολάρια/ψέλι λόγω των ανησυχιών για τις καιρικές συνθήκες, του ασθενέστερου δολαρίου και των υψηλότερων τιμών ενέργειας. Αλλά άντλησε επίσης δύναμη από τη μηνιαία έκθεση της Εθνικής Ένωσης Επεξεργαστών Ελαιούχων Σπόρων (NOPA), η οποία έδειξε ότι ο όγκος σύνθλιψης του Μαΐου 2023 για τον οργανισμό ξεπέρασε τα 177,9 εκατομμύρια μπούσελ.

Εν τω μεταξύ, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το σογιέλαιο σημείωσαν άνοδο της τάξης του 5%, καθώς οι εγχώριες προμήθειες περιορίστηκαν περισσότερο από ό,τι ανέμενε το εμπόριο κατά την έναρξη της σημερινής πρωινής έκθεσης.

Σιτάρι

Οι τιμές του σιταριού ακολούθησαν σήμερα το ράλι στην αγορά καλαμποκιού, με το ασθενέστερο δολάριο και τις ανησυχίες για τη διαθεσιμότητα της προσφοράς στη Μαύρη Θάλασσα και τη συνεχιζόμενη ξηρασία στην Ισπανία και τη Βόρεια Ευρώπη να ανανεώνουν τις ανησυχίες για τη διαθεσιμότητα της προσφοράς στην παγκόσμια αγορά σιταριού. Οι τιμές του αμερικανικού σιταριού έκλεισαν τη σημερινή συνεδρίαση με άνοδο 0,23-0,33 $/bushel λόγω των γενικότερων συναισθημάτων.

Ο Jan Dieleman, πρόεδρος της Cargill στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών, δήλωσε στο Reuters ότι η αρχική πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας δεν διακινεί πλέον τις ποσότητες σιτηρών που είχε αρχικά σχεδιαστεί. Η Ρωσία συνεχίζει να επιβραδύνει τις αποστολές από την Ουκρανία, ενώ πολλές διεθνείς εταιρείες συνεχίζουν να μειώνουν τη δραστηριότητά τους στα λιμάνια της Ρωσίας εν μέσω των δυτικών τραπεζικών κυρώσεων.

"Ο διάδρομος σίγουρα δεν αποδίδει όπως στην αρχή", δήλωσε ο Dieleman. "Επικεντρώνεται περισσότερο στα μικρότερα μεγέθη (πλοίων) τώρα ... Νομίζω ότι με κάποιες αρκετά μεγάλες σοδειές στη Βραζιλία, μπορεί επίσης να δείτε κάποια στιγμή να μετατοπίζεται μέρος της ζήτησης από τη Μαύρη Θάλασσα στη Βραζιλία, για παράδειγμα στο καλαμπόκι".

Αυτό δημιουργεί ευκαιρίες για τη Νότια Αμερική να παρέμβει και να απορροφήσει μέρος του όγκου των πλοίων που εγκαταλείπονται στη Μαύρη Θάλασσα. Η πιθανότητα αυτού του γεγονότος αυξάνεται καθώς η Μόσχα συνεχίζει να εκτοξεύει απειλές ότι η Ρωσία θα αποχωρήσει από την BSGI.

"Η αγορά σιτηρών δεν είναι η ίδια όπως ήταν πριν από ένα χρόνο", προειδοποίησε ο Dieleman.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις