Καρπούζι & πεπόνι: Μεγάλες αυξήσεις στις τιμές

«Φωτιά» έχει πάρει η τιμή του καρπουζιού στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας και τη Θεσσαλίας καθώς η αύξηση του πληθωρισμού στα τρόφιμα, το μεγάλο κόστος παραγωγής αλλά και οι άστατες καιρικές συνθήκες επέφεραν μείωση στην παραγωγή.

Εκτιμήσεις κάνουν λόγο για «χαμένη» σοδειά τουλάχιστον 300 τόνων καρπουζιού στο Αγρίνιο, κάτι που είχε αποτέλεσμα η τιμή να έχει αυξηθεί έως και 30% σε σχέση με την περασμένη χρονιά.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2022 πανελλαδικά το καρπούζι κόστιζε 0.60 το κιλό ενώ φέτος βρίσκεται μια «ανάσα» από το 1 ευρώ το κιλό, στα 0.90 το κιλό. Μεγάλη είναι η αύξηση της τιμής στα πεπόνια, η οποία έχει φτάσει σχεδόν στα 2 ευρώ το κιλό από 1,20 ευρώ το κιλό πέρυσι.

Στο Αγρίνιο, ο καταναλωτής βρίσκει το καρπούζι μεταξύ 60 λεπτών και 75 λεπτών και το πεπόνι από 1,50 ευρώ μέχρι και 2 ευρώ.

Στον Τύρναβο, οι βροχοπτώσεις του Ιουνίου είχαν ως αποτέλεσμα να μην «έρθουν» τα πρώιμα καρπούζια που πιάνουν καλές τιμές. Αντίστοιχα, μειωμένη είναι η παραγωγή μιας και το κόστος παραγωγής είναι υψηλό και δεν καλύπτεται από την τιμή πώλησης του προϊόντος.

Έτσι, σε Τύρναβο και Λάρισα ο καταναλωτής θα πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη του και να καταβάλει από 0.80 λεπτά ως 1.10 το κιλό στο καρπούζι, ενώ στα πιο ακριβά πεπόνια στα 2 ευρώ το κιλό. 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις