«Φάρμακο» το ξύδι για την ελκώδη κολίτιδα;

Λίγο ξύδι στο φαγητό ενδέχεται να καταπολεμά αποτελεσματικά την ελκώδη κολίτιδα, μειώνοντας τη φλεγμονή και αυξάνοντας τα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Τα οφέλη αυτά ως φαίνεται οφείλονται στο κύριο συστατικό του, το οξικό (ή αιθανικό) οξύ, το οποίο και μεμονωμένο ασκεί την ίδια δράση.

Η ελκώδης κολίτιδα είναι μία φλεγμονώδης πάθηση του παχέος εντέρου, που χαρακτηρίζεται από τη δημιουργία πληγών (ελκών) στο εσωτερικό τοίχωμά του, εξ ου και η ονομασία της.

Η ασθένεια αυτή, που προκαλεί επίσης πόνο, διάρροια και άλλα συμπτώματα, ανήκει σε μία ομάδα ασθενειών που αποκαλούνται ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου, ενώ η συμπτωματολογία της μοιάζει πολύ με εκείνη της νόσου του Crohn.

Ωστόσο ενώ η ελκώδης κολίτιδα προσβάλλει μόνο το παχύ έντερο, η νόσος του Crohn μπορεί να προκαλέσει βλάβες και στα άλλα τμήματα του πεπτικού σωλήνα - από το στόμα έως το λεπτό έντερο.

Αν και οι αιτίες της ελκώδους κολίτιδας δεν είναι γνωστές, οι έως τώρα έρευνες υποδηλώνουν ότι παίζουν ρόλο τα βακτήρια του εντέρου.

Στη νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην «Επιθεώρηση Αγροτικής & Διατροφικής Χημείας» (JAFC), επιστήμονες από την Κίνα έβαζαν καθημερινή μικρή ποσότητα ξυδιού ή οξικού οξέος στο νερό που έπιναν ποντίκια με ελκώδη κολίτιδα.

Όπως διαπίστωσαν η προσθήκη και των δύο ουσιών μείωσε προοδευτικά τη δραστηριότητα της νόσου και τα επίπεδα ορισμένων επιβλαβών πρωτεϊνών, ενώ αναχαίτισε ορισμένους μοριακούς μηχανισμούς που προκαλούσαν φλεγμονή.

Επιπλέον, τα συμπτώματα των ζώων αμβλύνθηκαν και το σωματικό βάρος τους σταθεροποιήθηκε.

Το ξύδι αύξησε επίσης στο έντερο των ζώων τα επίπεδα του γαλακτοβάκιλλου και των βακτηρίων του γένους bifidus, τα οποία σε προγενέστερες μελέτες έχει διαπιστωθεί ότι επίσης αμβλύνουν τα συμπτώματα της κολίτιδας.

Οι ερευνητές λένε ότι αν και τα ευρήματα αυτά είναι ενθαρρυντικά και πιθανώς ισχύουν για τους ανθρώπους, θα πρέπει να επαληθευτούν σε κλινικές μελέτες.

Υπολογίζεται ότι 3 στους 1.000 ανθρώπους πάσχουν από ελκώδη κολίτιδα, η οποία συνήθως εκδηλώνεται πριν από την ηλικία των 30 ετών.

Πηγή: tanea.gr

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις