Τρώμε ολοένα λιγότερα φρούτα

Τα φρούτα μπορεί να είναι ένας αληθινός θησαυρός για την υγεία, αλλά ολοένα περισσότερες μελέτες αποκαλύπτουν ότι τους γυρνάμε αργά αλλά σταθερά την πλάτη, με την τάση αυτή να είναι ιδιαιτέρως οξυμένη στις νέες γενιές.

Τα διαχρονικά στοιχεία για την κατανάλωσης φρούτων στην χώρα μας είναι ιδιαιτέρως αποκαλυπτικά.

Την περίοδο 1994-1999 η κατανάλωση φρούτων στην Ελλάδα ήταν κατά μέσον όρο διπλάσια από τις διεθνείς διατροφικές συστάσεις που προτείνουν τουλάχιστον 150 γραμμάρια φρούτων την ημέρα, σύμφωνα με τα ευρήματα της μεγάλης ευρωπαϊκής μελέτης EPIC.

Την περίοδο 2013-2014 η μέση ημερήσια κατανάλωση φρούτων ήταν μόλις 120 γραμμάρια, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά ευρήματα της μελέτης«ΥΔΡΙΑ», την οποία πραγματοποιούν από κοινού το Ελληνικό Ίδρυμα Υγείας και το Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) με επικεφαλής την καθηγήτρια Αντωνία Τριχοπούλου.

Ωστόσο στις κάτω των 65 ετών η μέση κατανάλωση μετά βίας υπερβαίνει τα 110 γραμμάρια και όσο μικραίνουν οι ηλικίες τόσο μικρότερη είναι, ενώ πολλοί είναι οι νέοι που δεν τρώνε ούτε ένα φρούτο την ημέρα.

Το οξύμωρο, δε, είναι ότι η ελλιπής κατανάλωση φρούτων στην χώρα μας παρατηρείται παρότι τις τέσσερις τελευταίες δεκαετίες αυξάνεται η διαθεσιμότητά τους στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) των Ηνωμένων Εθνών.

«Δυστυχώς υπάρχει πλέον μεγάλο χάσμα ανάμεσα στη μέση κατανάλωση φρούτων και τη συνιστώμενη ποσότητα όπως αυτή προτείνεται από τις Εθνικές Διαιτητικές Οδηγίες για πληθυσμούς όπως οι Αμερικανοί, αλλά και πληθυσμοί της Μεσογείου, όπως είναι οι Έλληνες, που έχουν μεγαλύτερη σχέση με το μεσογειακό πρότυπο διατροφής», λέει ο κλινικός διαιτολόγος-βιολόγος Χάρης Δημοσθενόπουλος, προϊστάμενος του Διαιτολογικού Τμήματος του «Λαϊκού» Νοσοκομείου.

«Ενώ λοιπόν οι συστάσεις για τον γενικό πληθυσμό είναι τουλάχιστον 3 μικρομερίδες φρούτων την ημέρα, η συνολική κατανάλωση φαίνεται ότι περιορίζεται σε πολύ μικρότερες ποσότητες. Και αυτό τη στιγμή που θα ήταν σημαντικό να υπερβαίνει ακόμα και τις 6 μικρομερίδες την ημέρα, σε όλες τις διαθέσιμες μορφές (νωπά φρούτα, αποξηραμένα και χυμούς). Αν, δε, συνυπολογίσουμε τα λαχανικά που θα έπρεπε να τρώμε, μιλάμε για τουλάχιστον 5 μικρομερίδες σε καθημερινή βάση ή, καλύτερα ακόμα, για 9 έως 13».

Η απομάκρυνσή μας από τα φρούτα έχουν ως συνέπεια να χάνουμε τα οφέλη που απλόχερα μας προσφέρουν, αφού είναι χαμηλά σε θερμίδες και λιπαρά, και πλούσια σε διαλυτές φυτικές ίνες, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και αντιοξειωτικές ουσίες (όπως οι πολυφαινόλες, τα φλαβονοειδή και οι ανθοκυανίνες).



Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ειδική έκδοση ΥΓΕΙΑ

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις