Ο καφές μειώνει τα λάθη στη δουλειά

Η κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να βοηθήσει όσους εργάζονται σε βάρδιες να αποφεύγουν τα λάθη, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. 

Υπολογίζεται πως το 15% των εργαζομένων στις βιομηχανικώς ανεπτυγμένες χώρες δουλεύουν σε βάρδιες ή μονίμως βράδυ, γεγονός που μπορεί να διαταράξει το βιολογικό τους ρολόι. Στην πραγματικότητα, πολλοί εργαζόμενοι υποφέρουν από την επονομαζόμενη διαταραχή της δουλειάς σε βάρδιες, κατά την οποία ο ύπνος είναι λιγοστός την ημέρα, με συνέπεια να έχουν υπνηλία το βράδυ που δουλεύουν και να κινδυνεύουν να κάνουν λάθη. 

Μια καλή λύση για να μειωθούν τα λάθη φαίνεται πως αποτελεί ο καφές, γράφουν οι ερευνητές στη μελέτη τους που δημοσιεύεται στη διαδικτυακή, επιστημονική βάση δεδομένων «Τhe Cochrane Library». 

Η μελέτη ανέλυσε στοιχεία από 13 παλαιότερες, στις οποίες οι εθελοντές κατανάλωσαν καφεΐνη από διάφορες πηγές (καφέ, χάπια, ισοτονικά ροφήματα, τρόφιμα), ενώ κάποιοι έπαιρναν ανενεργές ουσίες. 

Οι ερευνητές, από τη Σχολή Τροπικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, διαπίστωσαν ότι η καφεΐνη είναι πιο αποδοτική στην αποτροπή των σφαλμάτων απ' ό,τι η σιέστα ή οι ανενεργές ουσίες, καθώς και ότι βελτιώνει τις επιδόσεις της μνήμης, της προσοχής, της αντίληψης και της λογικής σκέψης. 

Ας σημειωθεί ότι οι περισσότεροι εθελοντές ήταν νέοι - είχαν ηλικία 20 έως 40 ετών - οπότε δεν είναι βέβαιον πως ο καφές μπορεί να βοηθήσει εξίσου και τους μεγαλύτερους σε ηλικία εργαζομένους.

Πηγή: tanea.gr

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις