Ιστορία Του εσπρέσο

PAVONI Η ΠΡΩΤΗ ΜΗΧΑΝΗ ΕΣΠΡΕΣΟ
Ο όρος café-espress χρησιμοποιούνταν από το 1880, πολύ πριν κατασκευαστεί η πρώτη μηχανή εσπρέσο. Café-espress σημαίνει ο καφές κατά παραγγελία, επίσης σημαίνει με όλη την σημασία της λέξεως, ΦΡΕΣΚΟΣ ΚΑΦΕΣ:

- Φτιάχνεται από φρέσκα φασόλια ψημένα όχι περισσότερο απο δυο εβδομάδες πριν την χρήση τους.
- Αλέθονται λίγο πριν χρησιμοποιηθούν.
- Αποστάζετε λίγο πριν καταναλωθούν.
Το ιδανικό θα ήταν όλα τα καφέ και τα εστιατόρια να σέρβιραν όλους τους καφέδες τους σαν τον εσπρέσο. Τον ελληνικό, τον Γαλλικό κ.λπ. Το άρωμα από έναν καλό καφέ είναι ντελικάτο και εξαφανίζεται λίγα λεπτά μετά το άλεσμα, ανεξάρτητα αν έχει αποσταχτεί η όχι.
Οι Άνθρωποι βιάζονται. Για πολλούς εργαζόμενους, το να περιμένουν πέντε λεπτά για να αποσταχθεί ο καφές είναι πολλά. Βιαστική ήταν και 100 χρόνια πριν όταν και η εφευρέτες άρχισαν να ψάχνουν τρόπους για να κάνουν την απόσταξη του καφέ συντομότερη. Τότε ήταν  η εποχή του ατμού, η πρώτες μηχανές χρησιμοποιούσαν ατμό αντί για νερό. Μια εφεύρεση που χρησιμοποιούσε ατμό και εμφανίστηκε στην παγκόσμια έκθεση το 1896, φημολογείτο ότι έφτιαχνε 3000 φλιτζάνια την ημέρα. Δυστυχώς όμως, για αυτούς που δοκίμαζαν τον καφέ τότε, η γεύση του ήταν χάλια μιας και το νερό για την απόσταξη του καφέ πρέπει να είναι λίγο κάτω από το σημείο βρασμού του, στους 90-96°C για να βγάλει ο καφές όλα τα αρώματα και το σώμα του. Το 1901 ο Ιταλός εφευρέτης Luigi Bezzera βρήκε την λύση, η εταιρεία Pavoni κατασκεύασε την πρώτη μηχανή εσπρέσο που χρησιμοποιούσε νερό και παράλληλα διέθετε και ατμό, η διαφορά με τις άλλες μηχανές ήταν ότι ο ατμός, ο οποίος βρισκόταν στην κορυφή του μπόιλερ, δεν ερχόταν σε επαφή με τον καφέ αλλά βοηθούσε το νερό, το οποίο βρισκόταν στον πάτο του μπόιλερ, πιέζοντας το να περνάει μέσα από τον καφέ. Ο καφές βρισκόταν μέσα σε ένα γκρουπ το οποίο αποτελούταν από το portafilter (μεταλλικό καλάθι με αφαιρούμενη μπρούτζινη λαβή), και μία κεφαλί απόσταξης στην οποία τοποθετούνταν το portafilter. Η σωληνώσεις και το group είχαν σχεδιαστή με τέτοιο τρόπο ώστε να αποβάλουν θερμότητα από το νερό με αποτέλεσμα η θερμοκρασία του νερού που ήταν στο μπόιλερ από 120°C να πέφτει στην κατάλληλη θερμοκρασία, που ήταν απαραίτητη για να γίνει η σωστή απόσταξη του καφέ, την ώρα που έφτανε στην κεφαλί του group. Η ίδια τεχνική χρησιμοποιείτε ακόμα και σήμερα στις οικιακές mocha pots. Από την στιγμή που το νερό ήταν υπό πίεση ο καφές μπορούσε πλέον να αλέθετε περισσότερο, από ότι αν χρησιμοποιούταν σε μηχανές που απλά το νερό έσταζε από πάνω και μέσα από τον καφέ, μειώνοντας έτσι τον χρόνο που απαιτούνταν για την απόσταξη του καφέ από 5 λεπτά σε 30 δευτερόλεπτα. Οι μηχανές εσπρέσο και το αλεστικό καφέ έγιναν ο στάνταρ εξοπλισμός για την παρασκευή καφέ στην Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία και Λατινική Αμερική. Σε άλλα μέρη του κόσμου η χρήση Μηχανής - Αλεστικού καθιερώθηκε από τους Ιταλούς μετανάστες.
Το 1890 και έως το 1940, Ιταλοί μηχανική πειραματίστηκαν με συσκευές που δημιουργούσαν πίεση για να αυξήσουν την πίεση κατά την διαδικασία της απόσταξης. Η πρώτη πρακτική εφαρμογή αναπτύχθηκε από τον Cremonesi το 1938 και η μηχανή που την εφάρμοζε κατασκευάστηκε από τον Achille Gaggia το 1946.
Τώρα που έχουμε τον μοντέρνο εσπρέσο, ο καφές αποστάζετε στα 8 με 9 μπαρ και μεταξύ 90°C και 96°C.
Τι είναι αυτός ο αφρός που υπάρχει στον καφέ μου;
Ο όρος "caffè crema" σταμάτησε να χρησιμοποιείτε ,μόνο για να ξανά επανέλθει για ένα άλλο είδος καφέ από την Ελβετία την δεκαετία του 80.
Η επόμενες καινοτομίες βγήκαν στο εμπόριο από την εταιρία Faema. Α

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις