Η υγιεινή διατροφή προϋπόθεση για καλά γεράματα

Αν θέλετε να έχετε καλά γεράματα, πρέπει να φροντίσετε εγκαίρως γι’ αυτό, εστιάζοντας μεταξύ άλλων στη διατροφή σας. Σύμφωνα με βρετανική μελέτη, οι άνθρωποι που τρέφονται υγιεινά έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν υγιή γηρατειά.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 1.000 άνδρες και γυναίκες που είχαν γεννηθεί το 1946.

Όσοι έτρωγαν περισσότερα φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης και λιγότερα επεξεργασμένα τρόφιμα κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής τους είχαν καλύτερες επιδόσεις σε τρία τεστ σωματικής λειτουργικότητας στην ηλικία των 60 ετών, συγκριτικά με συνομηλίκους τους με λιγότερο υγιεινές διατροφικές συνήθειες.

Η μελέτη έδειξε ακόμη ότι όσοι υιοθέτησαν πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες στην ενήλικη ζωή τους, είχαν καλύτερες επιδόσεις σε δύο τεστ που αφορούσαν την έγερση από καθήμενη στάση και την ισορροπία σε όρθια στάση.

«Η βελτίωση της ποιότητας της διατροφής μπορεί να έχει θετικές επιπτώσεις στην υγεία, σε οποιαδήποτε ηλικία. Όμως, η παρούσα μελέτη δείχνει ότι οι καλές διατροφικές επιλογές κατά την ενήλικη ζωή, μειώνοντας επεξεργασμένα τρόφιμα και αυξάνοντας την κατανάλωση σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης, μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην δύναμη και τη σωματική επίδοση μετέπειτα στην τρίτη ηλικία, διασφαλίζοντας έτσι την υγιή γήρανση», εξηγεί ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, καθηγητής Διατροφικής Επιδημιολογίας Δρ Σιαν Ρόμπινσον.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο The Journals of Gerontology: Series A.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις