Κορωνοϊός: «Υπάρχει επάρκεια αλλά...»: Σε αποσυντονισμό η αγορά τροφίμων στην Ελλάδα

Υπάρχει λόγω του κορωνοϊού κίνδυνος επισιτιστικής κρίσης διεθνώς, η οποία θα επηρεάσει και την Ελλάδα; Ίσως υπάρξει απαντούν οι ειδικοί, η οποία όμως δεν θα οφείλεται σε κάποια έλλειψη ή σε κακές σοδειές, αλλά στα προστατευτικά μέτρα που κάποιες χώρες εφαρμόζουν ήδη και κάποιες άλλες σκέφτονται να εφαρμόσουν.

Η αβεβαιότητα για τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης αλλά και για τις αναταράξεις σε άλλους τομείς της οικονομίας, όπως για παράδειγμα στις μεταφορές, το πετρέλαιο, τη χημική βιομηχανία, οδηγεί κάποιες χώρες σε λήψη μέτρων για περιορισμό των εξαγωγών τροφίμων.

Αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει επισιτιστική κρίση. Για όσους θυμούνται την πιο πρόσφατη επισιτιστική κρίση του 2008, ούτε τότε είχαμε ελλείψεις σε τρόφιμα. Μπορεί τα αποθέματα να ήταν λίγο χαμηλότερα από ό,τι συνήθως, αλλά ελλείψεις στην παραγωγή δεν υπήρχαν.

Αντίθετα, υπήρχε μια χρηματιστηριακή σπέκουλα που οδήγησε σε αυξήσεις τιμών και σε μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία για ελλείψεις στην αγορά.

Στην αγορά υπάρχει πλήρης επάρκεια τροφίμων. Όμως το κλείσιμο των συνόρων στις εξαγωγές μπορεί και σε αυτή την περίπτωση να οδηγήσει επίσης σε αυτοεκπληρούμενη προφητεία και σίγουρα κάποιοι σε κάποια χρηματιστήρια commodities θα τρίβουν τα χέρια τους.

«Η χώρα πρέπει να θωρακίσει τα βασικά της προϊόντα»

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα; Να το πούμε ξεκάθαρα. Δεν υπάρχει θέμα έλλειψης τροφίμων αλλά η αγορά έχει αποσυντονιστεί με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος αναταράξεων ανάλογα με το πώς θα συμπεριφερθούν οι αρμόδιοι φορείς και τα συναρμόδια υπουργεία στους παραγωγούς.

Επιπλέον θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι αν μεγάλοι προμηθευτές μας σε τρόφιμα κλείσουν τα σύνορά τους για να εξασφαλίσουν την επάρκεια στη δική τους αγορά, τα προβλήματα δεν θα αργήσουν να εμφανιστούν και στην Ελλάδα. Η εφοδιαστική αλυσίδα είναι πλέον παγκόσμια.

«Η χώρα μας θα πρέπει να σταματήσει τις εξαγωγές για να θωρακίσει τα βασικά μας προϊόντα» λέει στο CNN Greece o περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνος Αγοραστός.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις