Δεν υπάρχει υποχρεωτική επισήμανση της συσκευασίας στο "Farm to Fork"

Η Επίτροπος για την Ασφάλεια των Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδη ξεπέρασε τη φιλοδοξία της νέας πολιτικής τροφίμων της ΕΕ κατά τη διάρκεια συνάντησης με τους ευρωβουλευτές της γεωργίας τη Δευτέρα (11 Μαΐου), αποκαλύπτοντας ότι δεν θα παρέχει ένα υποχρεωτικό πακέτο σε επίπεδο ΕΕ για τα θρεπτικά τρόφιμα.

«Το Farm to Fork (F2F) θα προωθήσει την εναρμονισμένη επισήμανση, αλλά δεν θα επιβάλλει τον τύπο σήμανσης», είπε στην επιτροπή γεωργίας (COMAGRI).

Πρόσθεσε ωστόσο ότι η επερχόμενη έκθεση της Επιτροπής σχετικά με τη διατροφική επισήμανση της συσκευασίας θα παρέχει στοιχεία για την ανάγκη εναρμόνισης σε αυτόν τον τομέα, καθώς σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες της ΕΕ είναι μόνο εθελοντική.

Σύμφωνα με την Κυριακίδη, το σημαντικό ενδιαφέρον για τα προφίλ θρεπτικών συστατικών τροφίμων καθυστέρησε τη δράση της Επιτροπής, αλλά στο πλαίσιο του F2F, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ θα παρουσιάσει συγκεκριμένη απάντηση.

Η βελτίωση της πληροφόρησης των καταναλωτών σχετικά με την επισήμανση προέλευσης θα είναι επίσης μία από τις δράσεις του F2F. «Πρέπει να καθορίσουμε μια μακροπρόθεσμη λύση για το συμφέρον των καταναλωτών», δήλωσε η Κύπριος αξιωματούχος.

«Πιστεύω ότι πολλαπλά εθνικά μέτρα που βλέπουμε στην επισήμανση προέλευσης προκαλούν κατακερματισμό της εσωτερικής αγοράς», είπε.

Οι προσδοκίες για ένα νέο σύστημα επισήμανσης τροφίμων σε ολόκληρη την ΕΕ που θα ενσωματωθεί στο F2F ήταν υψηλές τους τελευταίους μήνες.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, ο Κυριακίδης είπε στους ευρωβουλευτές της COMAGRI ότι η Επιτροπή εργάζεται για εναρμόνιση και ότι θα υποβάλει πρόταση για την επισήμανση των τροφίμων, προσθέτοντας ότι δεν ήταν σε θέση να πει ποια ετικέτα τροφίμων θα προταθεί.

Την περασμένη εβδομάδα, ένας συνασπισμός με περισσότερους από 40 ενδιαφερόμενους για τα τρόφιμα επανέλαβε το αίτημά τους για νομοθετική πρόταση για την εισαγωγή του σκορ Nutri ως υποχρεωτικό για όλους τους κατασκευαστές τροφίμων.

Σε ανοικτή αντίθεση με τη βαθμολογία Nutri της Γαλλίας, η ιταλική κυβέρνηση πρότεινε μια άλλη πρόταση για ένα σύστημα ετικέτας διατροφικών τροφίμων σε επίπεδο ΕΕ στην Επιτροπή.

Η βαθμολογία Nutri της Γαλλίας μετατρέπει τη θρεπτική αξία των προϊόντων σε έναν κωδικό που αποτελείται από πέντε γράμματα, από το Α στο Ε, το καθένα με το δικό του χρώμα, ενώ το Ιταλικό Nutrinform βασίζεται σε ένα σύμβολο «με μπαταρία» που δείχνει στον καταναλωτή τη διατροφική συμβολή σχέση με τις καθημερινές ανάγκες τους, καθώς και με το σωστό τρόπο διατροφής.

Αν και αμφισβητείται από την Ιταλία, η βαθμολογία Nutri είναι επί του παρόντος το μοναδικό σύστημα διατροφικών ετικετών που έχει δοκιμαστεί στους διαδρόμους των σούπερ μάρκετ, απολαμβάνοντας έτσι το προβάδισμα έναντι του συστήματος μπαταριών.

Δεν πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την πανδημία ως πρόσχημα για καθυστερήσεις, τόνισε η Επίτροπος Κυριακίδης, προσθέτοντας ότι οι δράσεις F2F είναι επείγουσες και θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια της εντολής αυτής της Επιτροπής. «Αυτό δεν είναι το σχέδιο της Επιτροπής. Πρέπει να είναι το σχέδιο της Ευρώπης », λέει.

«Η στρατηγική, ένα σημαντικό μέρος της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ, θα μας προσφέρει μια νέα κατεύθυνση ταξιδιού και η πανδημία ενίσχυσε τη λογική για πολλές από τις δράσεις που θα προτείνουμε», κατέληξε.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις