Η Γερμανία παρουσιάζει το πολυαναμενόμενο «Nutri-Score»
Nutri-Score

Η ετικέτα "Nutri-Score" - η οποία παρέχει μια συνδυασμένη κλίμακα χρωμάτων γραμμάτων από πράσινο A έως κόκκινο E - έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει τους καταναλωτές να αναγνωρίζουν και να συγκρίνουν τη διατροφική ποιότητα των προϊόντων.

Την Πέμπτη το πρωί (5 Νοεμβρίου), το υπουργείο Γεωργίας και Τροφίμων της Γερμανίας ανακοίνωσε τη δημοσίευση κανονισμού στην Ομοσπονδιακή Εφημερίδα του Νόμου που θα καθιστούσε το «Nutri-Score» νόμιμο στη Γερμανία από την Παρασκευή.

Σύμφωνα με δελτίο τύπου της υπουργού Τροφίμων και Γεωργίας Τζούλια Κλόκνερ, η βαθμολογία υπολογίζει πόση ενεργειακή περιεκτικότητα και «περιεκτικότητα σε θρεπτικά και ευνοϊκά θρεπτικά συστατικά» εμφανίζονται σε 100 γραμμάρια ή 100 χιλιοστόλιτρα ενός τροφίμου.

Από την Παρασκευή και μετά, η επισήμανση πρέπει να εμφανίζεται στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας του προϊόντος και να αντικατοπτρίζει τη θρεπτική αξία ενός τροφίμου εντός της ομάδας προϊόντων του.

Ωστόσο, η επισήμανση δεν είναι υποχρεωτική για τις επιχειρήσεις.

Ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα

«Τώρα η οικονομία και το εμπόριο πρέπει να ακολουθήσουν. Το «Nutri-Score» παρέχει εύκολα κατανοητές και συγκρίσιμες πληροφορίες για τους καταναλωτές και ως εκ τούτου είναι χρήσιμος οδηγός στα ράφια των σούπερ μάρκετ », δήλωσε ο Klöckner.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, ωστόσο, η ιδέα της ύπαρξης «Nutri-Score» ήταν αμφιλεγόμενη, παρά τις οργανώσεις προστασίας των καταναλωτών στη Γερμανία που ζητούσαν την εισαγωγή ενός συστήματος σήμανσης όπως αυτό στη Γαλλία.

Η ίδια η Klöckner είχε μιλήσει προηγουμένως εναντίον της, υποδεικνύοντας ότι αντ 'αυτού ήθελε να σχεδιάσει το δικό της σύστημα.

Η καθιέρωση εναρμονισμένου πλαισίου για την επισήμανση των τροφίμων είναι ένας από τους κύριους στόχους της πρόσφατης αποκάλυψης της εμβληματικής πολιτικής της ΕΕ, της στρατηγικής «Farm to Fork» (F2F).

Η τρέχουσα γερμανική προεδρία της ΕΕ στοχεύει να προωθήσει μια συζήτηση μεταξύ των υπουργών γεωργίας για το θέμα με σκοπό την έγκριση ορισμένων προτάσεων ήδη από το τέλος του έτους.

Μέχρι στιγμής, η κύρια συζήτηση σε επίπεδο ΕΕ ήταν για το είδος της διατροφικής ετικέτας που θα είναι υποχρεωτική, με μια μάχη να μαίνεται μεταξύ του συστήματος Nutri-score, το οποίο αναπτύχθηκε και υποστηρίχθηκε από τη Γαλλία, και την αντιπρόταση της Ιταλίας που ονομάζεται μπαταρία Nutrinform.

Το λόμπι αγροτών της ΕΕ COPA-COGECA πρόσφατα ξεκίνησε τη συζήτηση, συμμετέχοντας στις τάξεις εκείνων που αγωνίζονται ενάντια στο σύστημα Nutri-Score στον αγώνα για την επιλογή μιας υποχρεωτικής ετικέτας διατροφής σε ολόκληρη την ΕΕ.

Η ένωση αγροτών συμμερίζεται τους φόβους της Ιταλίας ότι το σύστημα απλοποιεί αδικαιολόγητα τις θρεπτικές πληροφορίες και κινδυνεύει να τιμωρήσει ορισμένα από τα βασικά προϊόντα της μεσογειακής διατροφής.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις