Οι τροφές που μειώνουν το στρες
Οι τροφές που μειώνουν το στρες

Αντί να αποκαλούμε το φαγητό μέσα στην καραντίνα «ένοχη απόλαυση», μπορούμε να το καταναλώσουμε με σκοπό την μείωση τόσο των ενοχών μας όσο και του στρες.

Η σωστή διατροφή, με γνώμονα την μείωση του στρες, μπορεί να έχει θαυματουργά αποτελέσματα ως προς την ελάττωση των φλεγμονών στο σώμα μας και την ελάττωση έκκρισης της κορτιζόλης, η οποία αυξάνει το σάκχαρο στο αίμα μας, την όρεξη και το βάρος μας.

Το άγχος μπορεί να οφείλεται σε ποικίλους παράγοντες, αλλά η διατροφή που κάνουμε είναι ένας από τους λιγότερο γνωστούς.

Θεωρούμε, λοιπόν, ότι θα άξιζε να ρίξουμε μια ματιά στο πώς μπορούμε να ρυθμίσουμε τα επίπεδα στρες μας, κάνοντας απλώς μερικές πιο στοχευμένες διατροφικές επιλογές.

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε κάποιες από τις τροφές που δρουν κατά του άγχους:

1. Τα πλούσια σε λιπαρά ψάρια

Γαύροι, σαρδέλες, ρέγγες, σκουμπριά, σολωμός και πέστροφα: Το κοινό που έχουν αυτά τα ψάρια είναι τα λιπαρά οξέα, τα οποία περιέχουν σε αφθονία.

Οι θρεπτικές αυτές ουσίες αποδεδειγμένα μειώνουν τα επίπεδα κορτιζόλης στο σώμα μας και επηρεάζουν περιοχές του εγκεφάλου, όπως ο υποθάλαμος, που ελέγχουν τα επίπεδα άγχους μας.

Είναι κλινικά αποδεδειγμένα ότι τα λιπαρά οξέα των ψαριών μας προστατεύουν από την αγχώδη διαταραχή και την κατάθλιψη, οπότε γιατί να μην τα προτιμήσετε;

2. Τα οστρακοειδή

Τα οστρακοειδή είναι επίσης πλούσια σε λιπαρά οξέα, αλλά και στις βιταμίνες Β, η έλλειψη των οποίων έχει συνδεθεί με την ευερεθιστότητα, τον λήθαργο και την κατάθλιψη.

3. Τα πλούσια σε βιταμίνη C φρούτα και λαχανικά

Τα πορτοκάλια, τα γκρέιπφρουτ, τα ακτινίδια και οι κόκκινες και πράσινες πιπεριές είναι λίγα μόνο από τα φυσικά προϊόντα που αυξάνουν δραστικά την ημερήσιά μας πρόσληψη της βιταμίνης C, η οποία αποδεδειγμένα βελτιώνει την διάθεσή μας και συστήνεται σε διαταραχές που συνδέονται με το άγχος.

4. Οι υδατάνθρακες, αλλά με προσοχή

Οι υδατάνθρακες αυξάνουν την ποσότητα της σεροτονίνης στον εγκέφαλό μας, του νευροδιαβιβαστή που θεωρείται κατά κύριο λόγο υπεύθυνος για συναισθήματα όπως η χαρά, και η έλλειψη του οποίου συνδέεται με τις περισσότερες από τις ψυχικές ασθένειες.

Οι υδατάνθρακες που προέρχονται από τρόφιμα όπως τα προϊόντα ολικής άλεσης και τα λαχανικά είναι πλούσιοι στην τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που βοηθά τον εγκέφαλο στην παραγωγή σεροτονίνης.

Συστήνεται, παρ’ όλα αυτά, να αποφεύγουμε τους υδατάνθρακες που προέρχονται από επεξεργασμένες τροφές πλούσιες σε ζάχαρη.

Η ζάχαρη μπορεί να μας «ξυπνάει» απότομα, αλλά η επίδρασή της φεύγει εξίσου απότομα, κάνοντάς μας να νιώθουμε ακόμη πιο κουρασμένοι και αγχωμένοι.

5. Τα τρόφιμα που υφίστανται ζύμωση

Γαλακτοκομικά όπως το γιαούρτι, το αριάνι και το κεφίρ, αλλά και ψωμιά με προζύμι ή τουρσιά (με μέτρο) είναι πλούσια σε προβιοτικά, τα οποία ενισχύουν τη δράση των καλών βακτηρίων που βρίσκονται στο στομάχι μας και βοηθούν την πέψη.

Τα βακτήρια αυτά, με την σειρά τους, είναι υπεύθυνα για το 95% της παραγωγής σεροτονίνης του οργανισμού μας, που, όπως προαναφέραμε, αποτελεί κλειδί για την καλή ψυχική μας υγεία.

6. Οι τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο

Όταν αγχωνόμαστε, τα επίπεδα μαγνησίου στον οργανισμό μας πέφτουν δραματικά με πολλαπλές συνέπειες. Για να τα κρατήσετε σε ισορροπία, προτιμήστε τρόφιμα όπως οι πράσινες σαλάτες, οι ξηροί καρποί και σπόροι, τα όσπρια και τα δημητριακά ολικής άλεσης.

7. Τα τραγανά σνακ

Είναι αλήθεια ότι το να μασουλάμε τραγανές τροφές μας ανακουφίζει από το άγχος. Αντί να ξεδώσετε ωστόσο στο ποπ κορν και τα πατατάκια, προτιμήστε καρότα, σέλερι, αγγουράκια και ξηρούς καρπούς, τους οποίους μπορείτε να συνοδεύσετε με ένα υγιεινό ντιπ από χούμους ή γιαούρτι.

8. Το τσάι

Η κατανάλωση μαύρου, πράσινου ή μπλε τσαγιού, με μέτρο, μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης στον οργανισμό μας και του παρέχει αντιοξειδωτικές ουσίες που επίσης συμβάλλουν στην μείωση του στρες.

9. Τι άλλο να προσέξετε:

Είναι αρκετά προφανές, όμως θα πρέπει να σας υπενθυμίσουμε τον καταστρεπτικό ρόλο που μπορεί να έχει η καφεΐνη σε περιόδους ούτως ή άλλως αυξημένου στρες.

Πέρα από την ημερήσια πρόσληψη καφεΐνης, θα πρέπει να προσέξετε και το πόσο συχνά τρέφεστε.

Οι μεγάλες περίοδοι χωρίς φαγητό μπορεί να ρίξουν τα φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας, αυξάνοντας το στρες και τα νεύρα σας.

Αν και διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο, γενικά συστήνεται να αποφεύγετε να μένετε χωρίς φαγητό για περισσότερες από 4-5 ώρες.

ΠΗΓΗ: CNN 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις