Τα φρούτα μειώνουν τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2

Διεθνής ομάδα ερευνητών δημοσίευσε μια μετα-ανάλυση στο πιστημονικό έντυπο «British Medical Journal» η οποία αφορούσε τη διατροφή 187.000 Αμερικανών (συγκεντρωτικά στοιχεία από προηγούμενες μελέτες) και συσχέτιζε την κατανάλωση φρούτων και τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Στις μελέτες αυτές, το 6,5% των εθελοντών – δηλαδή περίπου 12.000 άτομα – εμφάνισαν διαβήτη τύπου 2. Οι συμμετέχοντες καλούνταν να απαντήσουν σε ερωτηματολόγια γύρω από τη διατροφή τους ανά τετραετία, δηλώνοντας παράλληλα πόσο συχνά κατανάλωναν μια μερίδα από κάθε φρούτο. Η λίστα περιελάμβανε τα εξής: σταφύλι ή σταφίδες, βερίκοκο ή δαμάσκηνο, μπανάνα, πεπόνι, μήλο ή αχλάδι, πορτοκάλι, γκρέιπφρουτ, φράουλα και μύρτιλλα.


Φρούτα και ανθοκυανίνες

Παρά το γεγονός ότι όλα τα φρούτα εμφάνιζαν προστατευτικές ιδιότητες έναντι του διαβήτη τύπου 2, ορισμένα φάνηκε να προσφέρουν ακόμη προστασία. Αναλύοντας τα δεδομένα, οι επιστήμονες είδαν ότι τρεις μερίδες μύρτιλλα, σταφύλια και σταφίδες και μήλα και αχλάδια την ημέρα, λειτουργούσαν προστατευτικά «φρενάροντας» σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Οι εδικοί υποστηρίζουν ότι πίσω αυτήν, ενδεχομένως να κρύβεται η υψηλή περιεκτικότητα των συγκεκριμένων φρούτων σε ανθοκυανίνες, οι οποίες σύμφωνα με πειράματα που έγιναν σε ποντίκια, οδηγούν σε αύξηση της πρόσληψης γλυκόζης (το “ζάχαρο” του αίματος). Ακόμα, τα φρούτα αυτά είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, χημικές ουσίες γνωστές για την ευεργετική τους δράση στον οργανισμό.

«Η περιεκτικότητα των φρούτων σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικές ουσίες, άλλες θρεπτικές και φυτοχημικές ουσίες διαφέρει από είδος σε είδος. Ωστόσο, στο σύνολό τους, φαίνεται ότι μπορούν να περιορίσουν τον κίνδυνο εμφάνισης του διαβήτη τύπου 2» εξηγούν οι επιστήμονες με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό έντυπο «British Medical Journal».

 

www.healthyliving.gr

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις