Laura Sargenti μια private chef από την Ελλάδα
Laura Sargenti μια private chef από την Ελλάδα

Με σπουδές γραφιστική & διακόσμηση, marketing, τεχνολογία φαρμάκων, μαγειρικής και με εμπνευστή τα ταξίδια τελικά ακολούθησα αυτό που αγαπώ πιο πολύ. Την μαγειρική. Ιδιαίτεροι συνδυασμοί οφείλω να ομολογήσω.

Τα ταξίδια με βοήθησαν να γευτώ την παράδοση και την εξέλιξη κάθε πολιτισμού, να μάθω νέες τεχνικές και να εκτιμήσω παραδοσιακές. Η τεχνολογία φαρμάκων με βοήθησε να γνωρίζω κάθε υλικό που χρησιμοποιώ και να του συμπεριφέρομαι με σεβασμό ώστε να σα; δώσω τη μέγιστη γευστική απόλαυση. Η γραφιστική μου έμαθε το στήσιμο των πιάτων, τα χρώματα και την χρυσή τομή.

Όλα αυτά, τα βρίσκεις μέσα στα πιάτα μου.

Ως private chef υπηρετώ και πρεσβεύω την γαστρονομία και την οικογένεια. Θέλω όλοι οι πελάτες μου να νοιώσουν την μεσογειακή φιλοξενία, “το μάζεμα γύρω από το τραπέζι” για να γευματίσουν μαζί όπως σε μια Κυριακάτικη γιορτή.

Η επιβράβευσή μου είναι όταν βρίσκομαι στην κουζίνα ετοιμάζοντας το επόμενο πιάτο σας , να σας ακούω να περνάτε όμορφα, να χαμογελάτε και να νοιώθω τη χαρά σας.

Σύντομα ελπίζω να ακούσω και τη δική σας.

 

 

Ενότητες

 

Red Lips

Διάσημες γυναίκες που λατρεύουν να μαγειρεύουν.

Sofia Loren: Φιλέτο αλα Λόρεν

Gwyneth Paltrow: Κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο!!!

Julia Roberts: Kale chips

 

 

Καλλιτέχνες που αγαπούν το φαγητό

Donna Caran: Αγαπάει να τρώει Pizza margarita στη Νάπολη

Coco Chanel: Χαβιάρι Almas Persicus, crème fraiche d’ Isigny, φρυγανισμένο ζυμωτό ψωμί, συνοδεία Chateau Lafitte 1787.

Ricardo Tocci : Frutti di mare

 

 

Η Ντίβα που λάτρευε το φαγητό- Maria Callas

Όστρακα τηγανιτά

Μπακαλιάρος ala Beronese

Pasta ala Norma

 

 

Διάσημες μαμάδες μαγειρεύουν για τα παιδιά τους

Kourtney Kardasian: Μαγείρεψε για τα γενέθιλια της κόρης της φρέσκια παστα

Julia Roberts: Bouillabaisse.

Jesica Alba: Μαγειρεέι για το γίο της φακές!!!

 

 

Ιταλοί καλλιτέχνες που αγαπούσαν το φαγητό

Pucini: Pasta anguille (Πάστα με χέλι)

Verdi: Risotto alla zaferano (Ριζότο με σαφράν)

Leonardo Da Vilci: Minestrone

 

 

Κάποιοι άντρες ξέρουν να κακομαθαίνουν μια γυναίκα

Casanova: Ταΐζοντας τις ερωμένες του στρείδια

Matthew McConaughey: Μαγειρεύει rib-eye για την έγκυο γυναίκα του Camila

David Beckham: Φτιάχνει αυγά με bacon για την κόρη

 

 

Με έμπνευση από τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου

Burj al Arab Hotel Dubai-Restaurant Al Muntaha : Καβούρι με χαβιάρι

Le Cipq Paris Restaurant, 3 Michelin Star: Μαριναρισμένα χτένια, λίτσι, αχινός

Guy Savoy at Caersars Palace, Los Angeles: Σούπα με αγκινάρες και μάυρη τρούφα

 

 

Πάρε πακέτο!

(Συνταγές που δημιουργούμε με τα leftovers)

Ναι καλά διάβασες.

Όταν και όποτε πας έξω για φαγητό ή παίρνεις delivery μην αφήσεις/ πετάξεις, ότι δεν έφαγες.

Γιατί;

Γιατί απλά, εάν χθες πήρες χοιρινά σουβλάκια και έμειναν, σήμερα θα κάνεις το εξής:

Θα χρειαστείς:

2 κρεμμύδια ξερά

3 αυγά

2 χοιρινά σουβλάκια

εάν έμειναν και λίγες πατάτες, τέλεια

 

Διαδικασία: Κόβεις ροδέλα το κρεμμύδι και το σοτάρεις σε ελαιόλαδο, προσθέτεις τα κομμάτια από το σουβλάκι και τις πατάτες και στο τέλος ρίχνεις τα αυγά. Ανακατέβεις μαλακά μέχρι να ψηθεί το αυγό και έτοιμο. Τρίψε μπόλικο πιπέρι και καλή απόλαυση.

 

Εάν πήρες κοτόπουλο ψητό θα κάνεις το εξής:

Αρχικά θα το ξεκοκαλίσεις και θα αφαιρέσεις την πέτσα.

Υλικά που θα χρειαστείς:

Ελαιόλαδο

1 Κρεμμύδι

1 σκ. σκόρδο

Μαϊντανό -Βασιλικό

Καρέ ντομάτας ή ζωμό ντομάτας

1 ποτηράκι λευκό κρασί

1 πρέζα ζάχαρη

 

Διαδικασία

Σοτάρεις το κρεμμύδι με ελαιόλαδο σε δεύτερο χρόνο προσθέτεις το σκόρδο και το κοτόπουλο και σβήνεις με το κρασί. Περιμένεις να εξατμιστεί και προσθέτεις τη ντομάτα και τα μυρωδικά.

Αυτή η σάλτσα μπορεί να συνοδεύσει όποια πάστα σ' αρέσει.

Δείγματα γραφής για να επιλέξεις τι σ' αρέσει

 

 

(Η παραμυθο-συνταγή. Στη στέλνω και σε pdf με μια προσχεδιακή εικονογράφηση της Marianne Federal)

 

Καλοκαιρινός έρωτας.

 

Κάθε καλοκαίρι στην Ελλάδα, μια Περουβιανή καλλονή συναντά το μεγάλο της έρωτα, ένα κινέζο. Εκείνη άφησε την μεγάλη της οικογένεια των με τους 1400 συγγενείς, μπήκε σ' ένα πλοίο με τον Κολόμβο και έφτασε στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα έφτασε έφιππη το 1818, βασιλικά κινούμενη με τους μάγειρες του Βασιλιά Όθωνα και κατέπληξε τα πλήθη με τα ζουμερά της κάλλη και την κατακόκκινη φορεσιά της.

Εκείνος ένας μικροσκοπικός, άνοστος κινέζος ταξίδεψε χρόνια διασχίζοντας βουνά και θάλασσες μέχρι που έφτασε στην Ελλάδα και γνώρισε τον απόλυτο καλοκαιρινό του έρωτα.

Εμείς τους συναντάμε και τους απολαμβάνουμε κάθε καλοκαίρι να σουλατσάρουν μαζί στο ταψί της γιαγιάς στο χωριό.

Βέβαια οι εποχές άλλαξαν και πλέον η όμορφη περουβιανή φλερτάρει και με άλλους "τουρίστες".

Αλλά ας δούμε ποια είναι η συνταγή του πρώτου εκείνου καλοκαιρινού έρωτα.

 

Υλικά

8 Ντομάτες(από τις ξαδέρφες της περουβιανης)

200γρ. ρύζι καρολίνα

2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα

1 φλιτζ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

1 ματσάκι δυόσμο

1 ματσάκι μαϊντανό

1 κ.γ. ζάχαρη

αλάτι-πιπέρι

 

Διαδικασία:

1.Πλένουμε τις ντομάτες και κόβουμε ένα "καπάκι" από τον πάτο και αδειάζουμε τη σάρκα μ' ένα κουτάλι ή για μεγαλύτερη ευκολία με το ειδικό εργαλείο που θα βρείτε σε όλα τα σούπερ μάρκετ. Τη σάρκα από τη ντομάτα τη πολτοποιούμε σε blender ή στον τρίφτη.

2.Σ' ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε το κρεμμύδι με λίγο νερό αρχικά, το αφήνουμε να εξατμιστεί και μετά προσθέτουμε λάδι και σοτάρουμε μέχρι ν΄ αλλάξει χρώμα και να μαλακώσει και προσθέτουμε αλάτι πιπέρι, το μαϊντανό και το δυόσμο και προσθέτουμε το ρύζι. Μόλις "ξανθίνει" το ρύζι προσθέτουμε τη ντομάτα και τ ' αφήνουμε να σιγοβράσουν για 5-7 λεπτά.

Γεμίζουμε κάθε ντομάτα μέχρι τη μέση σχεδόν και τις τοποθετούμε στο ταψί. Από πάνω οι γιαγιάδες έτριβαν λίγη φρυγανιά κα τις πασπαλίζω με λίγη ζάχαρη. Στον πάτο βάζουμε λίγο νερό.

Σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 C βάζουμε το ταψί και χαμηλώνουμε στου 180C και αφήνουμε αυτόν τον καλοκαιρινό έρωτα να σιγοψηθεί για 1 ώρα.

Τα απολαμβάνουμε πάντα με φέτα της αρεσκείας μας, ζεστά ή κρύα.

Ταξιδεύοντας στο Αιγαίο

Ο πιο όμορφος τρόπος να δεις τα ελληνικά νησιά είναι με ιστιοπλοϊκό κι ένα καλό σκίπερ.

Έτσι κι εμείς ξεκινήσαμε το ταξίδι μας τραγουδώντας και απολαμβάνοντας. Πιάσαμε Κύθνο και Σέριφο και μετά πλώρη για Μήλο. Τα αγόρια ρίξανε συρτή και βγάζανε ψαράκια μέχρι που άρχισε

το μελτέμι που μας ανάγκασε να ρίξουμε άγκυρα αρόδο σ' ένα προστατευμένο κολπάκι ενός ακατοίκητου νησιού. Πλησίαζε η ώρα του φαγητού αλλά εκτός από ψωμί λάδι μερικές πατάτες, ντομάτες και κρεμμύδια δεν είχαμε κάτι άλλο πάνω στο σκάφος. Ο σκίπερ είπε λοιπόν την τέλεια να φτιάξουμε κακαβιά! Βούτηξε κι έβγαλε λίγες πεταλίδες, 4-5 καβούρια και μπήκε στην κουζίνα.

Αρχικά έβαλε τις πεταλίδες και τα καβούρια να σοταριστούν με λίγο λάδι, Laura Sargenti μια private chef από την Ελλάδα καθάριζε τα ψάρια. θα έβγαλε από τη φωτιά έστρωσε πατάτες ροδέλα στον πάτο της κατσαρόλας, μετά κρεμμύδια ροδέλα και τα ψάρια τα καβούρια και τις πεταλίδες από πάνω γέμισε τη κατσαρόλα με 3/4 εμφιαλωμένο νερό και 1/4 θαλασσινό μέχρι να τα καλύψει όλα τα καλούδια και τα έβαλε στη φωτιά. Η μυρωδιά ήταν μεθυστική. Μετά από μισή ώρα τρώγαμε την πιο ωραία κακαβιά που έχω φάει ποτέ μαζί με ενα μεγάλο κομμάτι ψωμί.

Κάθε φορά που φτιάχνω κακαβιά ταξιδεύω στο Αιγαίο και το ευχαριστώ για τα μελτέμια του.

 

 

Χταπόδι με καλοκαιρινή τρούφα

Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα χαίρομαι τις ομορφιές της και τις γεύσεις κάθε τόπου που με φιλοξενεί. Έτσι σ' ένα ταξίδι μου προς αναζήτηση τρούφας στο Μαίναλο με τρουφοσυλλέκτες μου χάρισαν μια όμορφη καλοκαιρινή τρούφα και συνέχισα προς Λιμένι Λακωνίας. Οδηγώντας προς τα εκεί, απολάμβανα τις εναλλαγές της φύσης. Απέραντη ελαιώνες μετά αγριοελιές μετά πουρνάρια και βράχια. Από πάνω να δεσπόζει ο Ταΰγετος και να χάνεται στη θάλασσα.

 

Η πλήρη αρμονία της θάλασσας & του βουνού σ’ ένα πιάτο

 

Υλικά συνταγής

1 Χταπόδι μέτριο

1 Κρεμμύδι ξερό

Καλοκαιρινή τρούφα σε flakes

 

Για το γαρνίρισμα

300γρ. Βλίτα

2-3 τεμ. Λιαστή ντομάτα

 

Εκτέλεση

Βάζουμε μια κατσαρόλα ( τόσο μεγάλη ώστε να χωράει όλο το χταπόδι) και την αφήνουμε να κάψει τόσο ώστε όταν ρίξουμε λίγο νερό στον πάτο, να “τρέχει” σε μεγάλες σταγόνες.

Τοποθετούμε το χταπόδι ολόκληρο (με τα πλοκάμια προς τα κάτω)

Χαμηλώνουμε την φωτιά στο ελάχιστο προσθέτουμε το κρεμμύδι ολόκληρο καθαρισμένο, καπακώνουμε την κατσαρόλα και το αφήνουμε να σιγοβράσει για 30 λεπτά.

Τσεκάρουμε πάντα εάν έχει λίγο νεράκι στο πάτο.

Μόλις περάσουν τα 30 λεπτά, βγάζουμε το χταπόδι και το αφήνουμε να κρυώσει καλά. Δεν πετάμε το ζωμό από το χταπόδι.

 

Για τη γαρνιτούρα

Καθαρίζουμε και πλένουμε τα βλίτα και τα βάζουμε να βράσουν

για 10 λεπτά.

Τα σουρώνουμε και τα βάζουμε σε μπολ με πάγο και νερό για 3-4 λεπτά. Τα στραγγίζουμε εκ νέου.

Κόβουμε 2-3 λιαστές ντομάτες σε μικρά κομματάκια και τα αναμιγνύουμε με τα βλίτα σ’ ένα μπολ και περιχύνουμε το ζωμό από το χταπόδι.

Κόβουμε το χταπόδι σε πολύ λεπτές φέτες και βάζουμε τρουφέλαιο και flakes τρούφας.

 

 

 

 

Linguini con frutti di mare

Μια κυρία απο τη Σαρδηνία ήρθε να μας μαγέψει. Με την απλότητα και την πληθωρικότητα της.

Η απόλυτη θαλασσινή μακαρονάδα

Υλικά συνταγής ( για 4 ατομα)

500γρ.Linguini

500γρ. Μείγμα θαλασσινών ( γαρίδες, καλάμαρι, χτένια, καραβιδόψιχα, μύδια, αχιβάδες, πεταλίδες,)

10τεμ. Γαρίδες μεγάλες με το κέλυφος

50γρ. Βούτυρο

½ Σκελίδα σκόρδο

1κσ. Πράσο καρέ

1 Ποτήρι του κρασιού chardonnay

1 Σφηνάκι κρέμα γάλακτος

100γρ. Παρμεζάνα

Chives για γαρνιτούρα

Για την bisque( ζωμός θαλασσινών)

50γρ. Βούτυρο

Τις καρκάσες, τα κεφάλια απο τις γαρίδες και τα κελύφη απο τα θαλασσινά.

1 Ποτήρι του κρασιού metaxa

1 Ντομάτα ολόκληρη

1 Ξερό μεσαίο κρεμμύδι

4 Κλοναράκια μαϊντανό

30γρ. Φινόκιο

½ κ.γ.Ζα

χαρη

½ κ.γ.Αλατι

Εκτέλεση

Ξεκινάμε με τη bisque, γιατί χρειάζεται το χρόνο της. Καθαρίζουμε τις γαρίδες και κρατάμε τις καρκάσες και τα κεφάλια. Βάζουμε σ ένα κατσαρολάκι το βούτυρο να κάψει και τα ρίχνουμε μέσα να σωταριστούν καλά, προς το τέλος ρίχνουμε το σκόρδο. Σβήνουμε με το metaxa. Το αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως. Προσθέτουμε νερό μέχρι τη μέση και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Τα αφήνουμε να βράσουν για τουλάχιστον 30 λεπτά. Μετά τα περνάμε από σιτα πιέζοντας μ ένα κουτάλι για να πάρουμε όλο το ζωμό.

 

Σε μία κατσαρόλα βράζουμε τα linguini μέσα στο ζωμό που φτιάξαμε και προσθέσουμε νερό εάν χρειάζεται απλά για να καλύπτει τα linguini. Ανακατεύουμε συχνά μέχρι να βράσουν.

 

Παράλληλα σ’ ένα τηγάνι βάζουμε το βούτυρο να κάψει και προσθέτουμε το σκόρδο το πράσο και μετά όλα τα θαλασσινά. Τα αφήνουμε να σωταριστούν καλά και σβήνουμε με το κρασί. Περιμένουμε να εξατμιστεί προσθέτουμε την κρέμα και τα απομακρύνουμε από τη φωτιά.

Όταν βράσουν τα linguini προσθέτουμε το μείγμα των θαλασσινών και την παρμεζάνα. Ανακατεύουμε καλά σερβιρουμε και γαρνίρουμε με chives και πιπέρι.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις