Ο σίδηρος δε σχετίζεται με αθηροσκλήρωση

 

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο σίδηρος δεν προάγει την αθηροσκλήρωση, η οποία αποτελεί την πρώτη αιτία κινδύνου για σκλήρυνση και στένωση των αρτηριών.

Η αθηροσκλήρωση οδηγεί σε καρδιαγγειακές παθήσεις, οι οποίες αποτελούν την 1η αιτία θανάτου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν τα επίπεδα σιδήρου στον οργανισμό με τον κίνδυνο της αθηροσκλήρωσης. Για χρόνια επικρατούσε αυτή η αντίληψη, η οποία ήταν συνυφασμένη με την παρατήρηση ότι οι άνδρες και οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση έχουν και οι δύο υψηλότερα επίπεδα σιδήρου στο σώμα.

Η ανακάλυψη βασίστηκε σε ποντίκια – πειραματόζωα και παρότι υπήρχε εδώ και χρόνια η πεποίθηση για το ρόλο του αυξημένου σιδήρου στην ασθένεια δεν βρέθηκε παράγοντας να τη συσχετίζει. Απροσδόκητα, οι ερευνητές του UCLA ανακάλυψαν ότι το επίπεδο της εψιδίνης δεν αυξήθηκε σε ποντικούς σε οποιοδήποτε στάδιο της εξέλιξης της αθηροσκλήρωσης. Επιπλέον, όταν οι επιστήμονες αύξησαν τα επίπεδα του σιδήρου στα μακροφάγα κύτταρα ανακάλυψαν ότι δεν επιδρούσε στην εξέλιξη της αθηροσκλήρωσης.

"Για πολλά χρόνια υπήρχε η πεποίθηση ότι τα υψηλότερα επίπεδα σιδήρου μπορεί να συμβάλλουν ή να επιδεινώσουν την  αθηροσκλήρωση. Δεν βρήκαμε τέτοια σύνδεση», ανέφερε η Ελιζαμπέτα Νέμεθ, καθηγήτρια Ιατρικής στο Ντέιβιντ Τζέφεν της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια και συνδιευθύντρια του Κέντρου του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια για διαταραχές του σιδήρου.

Η ανακάλυψη, που βασίζεται σε μια ολοκληρωμένη μελέτη πάνω στο πειραματόζωο – ποντικό  έρχεται σε αντίθεση με μια μακροχρόνια υπόθεση σχετικά με το ρόλο του σιδήρου στην ασθένεια και φέρει σημαντικές συνέπειες για τους ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο ή αναιμία που σχετίζονται με φλεγμονώδεις παθήσεις, πολλοί από τους οποίους λαμβάνουν υψηλή δόση θεραπείας με συμπληρώματα σιδήρου.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις