Μέτρα Προστασίας κατά την εμφάνιση υψηλών θερμοκρασιών και  καύσωνα
Μέτρα Προστασίας κατά την εμφάνιση υψηλών θερμοκρασιών και καύσωνα

Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του καύσωνα, συνιστά:

1.Αποφυγή έκθεσης στο ηλιακό φως. Αναζήτηση σκιερών και δροσερών σημείων. Προτίμηση στα ανοιχτόχρωμα και ελαφρά ρούχα με ανοικτό λαιμό, κάλυψη κεφαλής ( χρησιμοποίηση καπέλου, ομπρέλας κ. λ. π.). 2. Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας, ιδιαίτερα σε μέρη που συνυπάρχουν υψηλή θερμοκρασία με υγρασία, καθώς και κάτω από τον ήλιο.

3.Ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή, όπως: Πρόσληψη άφθονων υγρών, κατά προτίμηση νερού και φυσικών χυμών. Αποφυγή των οινοπνευματωδών ποτών. Ολιγοθερμιδική δίαιτα, που θα περιλαμβάνει κυρίως λαχανικά και φρούτα πάσης φύσεως, με περιορισμό των λιπαρών.

4.Συχνά λουτρά με καταιωνιστήρες ( ντους ).

5.Τα βρέφη και τα παιδιά να ντύνονται όσο γίνεται πιο ελαφρά. Ειδικά για τα βρέφη είναι προτιμότερο τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες. Όταν κάνει ζέστη να προσφέρονται συχνά εκτός από το γάλα ( μητρικό ή άλλο) και υγρά όπως νερό πάντα όμως σύμφωνα με τις οδηγίες του παιδίατρου.

6.Οι χώροι εργασίας και τα μεταφορικά μέσα θα πρέπει να κλιματίζονται επαρκώς.

7.Περισσότερη προσοχή να δοθεί στις καλούμενες ομάδες υψηλού κινδύνου του καύσωνα, που είναι:

-Όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών

-Όλα τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, πνευμονοπάθειες, ηπατοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη κ.λ.π.

-Όλα τα άτομα που για καθαρά ιατρικούς λόγους παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά τους, όπως π.χ. τα διουρητικά, τα αντιχολινεργικά, τα ψυχοφάρμακα, τα ορμονούχα (συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων).

Ιδιαίτερα κατά την περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών περιβάλλοντος θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους για την ενδεχόμενη τροποποίηση της δοσολογίας. Τα συμπτώματα της θερμοπληξίας ξεκινούν με: δυνατό πονοκέφαλο, ατονία, αίσθημα καταβολής, τάση για λιποθυμία, πτώση της αρτηριακής πίεσης, ναυτία, έμετοι και ταχυπαλμία. Το σύνδρομο της θερμοπληξίας εκδηλώνεται με: αυξημένη θερμοκρασία του σώματος, σπασμούς, εμέτους, διάρροια, απουσία εφίδρωσης κ.ά.

Οι πρώτες βοήθειες περιλαμβάνουν την αφαίρεση των ρούχων ειδικά των στενών, τοποθέτηση παγοκύστεων και κρύων επιθεμάτων στον τράχηλο, τις μασχάλες και τη βουβωνική χώρα, εμβάπτιση σε μπανιέρα με κρύο νερό. Οι πρώτες βοήθειες αφορούν στις ενέργειες που πρέπει να γίνονται για να βοηθήσουμε έναν συνάνθρωπό μας που βρίσκεται σε κίνδυνο δεν αντικαθιστούν την ιατρική φροντίδα γι΄ αυτό ο ασθενής πρέπει αμέσως να εξεταστεί από γιατρό και να τεθεί αν υπάρχει ανάγκη κάτω από παρακολούθηση. Προστατεύουμε τους εαυτούς μας και τους συνανθρώπους μας-Μένουμε ασφαλείς στον καύσωνα

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις