Ελλέβορος: Το φυτό γιάτρεψε τον Ηρακλή

Η Αντίκυρα Βοιωτίας είναι ένας παραθαλάσσιος οικισμός που ξεχωρίζει για τη μεσογειακή του ομορφιά. Οι κάτοικοι υποδέχονται τους επισκέπτες στο γραφικό λιμάνι με τα καΐκια φιλεύοντας τους παραδοσιακά πιάτα.

Όμως στα Αντίκυρα, κατά την αρχαιότητα, επισκέφθηκε ένα Μυθικό πρόσωπο για να γιατρευτεί από τη μανία και τη φύση παρείχε το κατάλληλο φάρμακο, τον Ελλέβορο.

«Ηρακλής Μαινόμενος»

Ο Ευριπίδης στην τραγωδία του «Ηρακλής Μαινόμενος» περιγράφει την προσπάθεια της Ήρας να εκδικηθεί για την απιστία του Δία, τον μυθικό ήρωα.

Προστάζει την Ίριδα να στείλει τη θεότητα Λύσσα στον Ηρακλή, μετατρέποντάς τον σε αλάφρωνα. Από τη μανία του ο Ηρακλής, δεν αναγνώρισε τα παιδιά και τη γυναίκα του, Μεγάρα, σκοτώνοντας με τα βέλη του τα παιδιά του. 

Στη προσπάθεια του να σκοτώσει το θνητό πατέρα του, τον Αμφιτρύωνα, εμφανίζεται η θεά Αθηνά και τον σταματά, πετώντας του μια πέτρα στο κεφάλι και μια κολώνα στο στήθος.

Ο δρόμος προς της Αντίκυρα 

Όταν συνήλθε ο Ηρακλής δεν μπορούσε να πιστέψει το μεγάλο κακό που είχε προξενήσει στη γυναίκα και τα παιδιά του. Περίλυπος γνώριζε την έκφραση που χρησιμοποιούσαν ευρεία στην αρχαιότητα «σου χρειάζεται Αντίκυρα…». Μη μπορώντας να αντέξει τις τύψεις ο Ηρακλής βάδισε προς το Παλάτι του Αντικυρέα.

Εκεί παρασκευάζονταν ένα φάρμακο από το φυτό Ελλέβορο, που οι γιατροί του Παλατιού αναμείγνυαν με ένα σησαμοειδές φυτό της Φωκίδας. Ήταν κατάλληλο για ασθενείς που έπασχαν από παροξυσμό, μελαγχολία και επιληψία. Άλλωστε, ο Θεόφραστος ανέφερε ότι ο μαύρος Ελλέβορος που φύτρωνε στην Αντίκυρα ήταν από τους πιο ξακουστούς στον Ελλαδικό χώρο. Η υπερβολική δόση μπορεί να επιφέρει παράλυση και θάνατο. 

Ο Αντικυρέας βλέποντας την άσχημη εικόνα του Ηρακλή, καλεί αμέσως έναν γέροντα βοσκό, που γνώριζε το βουνό και μπορούσε να φέρει ποιοτικά καλύτερο Ελλέβορο. Οι επιστάτες του παλατιού αφού έφτιαξαν το φάρμακο από τις ρίζες του φυτού, κάλεσαν τον Ηρακλή να προσευχηθεί στον Ασκληπιό.  Ο Ηρακλής δοκιμάζοντας το φάρμακο αμέσως συνήλθε ανακτώντας τη διάθεση και τις δυνάμεις του. 

Για να εξιλεωθεί από το τραγικό γεγονός, έπρεπε να εκπληρώσει τους 12 άθλους υπηρετώντας τον Ευρυσθέα.

Ο Μελάμπους, άλλωστε, γιάτρεψε με τον Ελλέβορο τις κόρες του Βασιλιά του Άργους Προίτου, τις Προιτίδες. Οι κόρες περιγελούσαν το ξόανο της θεάς Ήρας προκαλώντας την οργή της. Η μανία που έστειλε η θεά τους προξένησε παράκρουση, νιώθοντας ότι είναι αγελάδες περιφερόμενες στους κάμπους και στα βουνά. 

Οι κόρες, χάρη στον Ελλέβορο, ξεπέρασαν τα προβλήματά τους και η μια εξ’ αυτών, η Ιφιάννασα, νυμφεύθηκε τον Μελάμποδα. 

Πηγή: Η μηχανή του χρόνου 


 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις