Έρευνα από ΕΛ.ΣΤΑΤ. για τα σιτηρά

Η δειγματοληπτική μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε είναι η μονοσταδιακή στρωματοποιημένη δειγματοληψία. Οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις με καλλιέργειες σιτηρών, οι οποίες περιλαμβάνονται στην έρευνα στρωματώνονται με τον ακόλουθο τρόπο:
• Κατά περιφέρεια - NUTS II
• Κατά τάξη μεγέθους των εκμεταλλεύσεων. Σε κάθε γεωγραφική περιοχή, οι εκμεταλλεύσεις στρωματοποιούνται σε L = 9 τάξεις μεγέθους, σύμφωνα με το μέγεθος τους, το οποίο προσδιορίζεται από την έκταση με καλλιέργειες σιτηρών στο ενημερωμένο μητρώο γεωργικών εκμεταλλεύσεων ως εξής:
Τάξη μεγέθους Έκταση με σιτηρά (σε στρέμματα)
Τάξη 1 0.1 - 9.9
Τάξη 2 10.0 - 19.9
Τάξη 3 20.0 - 29.9
Τάξη 4 30.0 - 49.9
Τάξη 5 50.0 - 99.9
Τάξη 6 100.0 - 199.9
Τάξη 7 200.0 - 299.9
Τάξη 8 300.0 - 499.9
Τάξη 9 500 +
Οι εκμεταλλεύσεις με καλλιέργειες σιτηρών που ανήκουν στην 9η τάξη ερευνήθηκαν απογραφικά.Το κλάσμα δειγματοληψίας για γεωργικές εκμεταλλεύσεις με καλλιέργειες σιτηρών είναι περίπου 3.7%.Το δειγματοληπτικό σφάλμα για την εκτίμηση της έκτασης με καλλιέργειες σιτηρών είναι μικρότερο από 1% για το σύνολο της χώρας.Το δειγματοληπτικό σφάλμα για την εκτίμηση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων με σκληρό σιτάρι, μαλακό σιτάρι, σίκαλη, κριθάρι, βρώμη και καλαμπόκι είναι μικρότερο από 5%.

 

Στον ακόλουθο πίνακα παρουσιάζεται ο συντελεστής μεταβλητότητας (%) για τις γεωγραφικές περιοχές:


Είδος σιτηρών                                             CV (%) τηςέκτασης                                                                            CV (%) της
                                                                                                                                                                                     παραγωγής

Σύνολο σιτηρών και ρύζι                                            0,2                                                                                              0,9
Σύνολο σιτηρών για καρπό                                        0,3                                                                                              0,9
Σιτάρι μαλακό                                                              2,7                                                                                              2,8
Σιτάρι σκληρό                                                              0,8                                                                                              0,9
Σίκαλη                                                                           8,1                                                                                              8,2
Κριθάρι                                                                         3,0                                                                                              3,4
Βρώμη                                                                           4,1                                                                                              4,5
Αραβόσιτος                                                                   2,2                                                                                              2,3
Λοιπά σιτηρά                                                              15,8                                                                                            14,8
Ρύζι                                                                                 7,8                                                                                              7,9

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις