Πτώση της τάξεως του 12,4% παρουσίασε η παραγωγή ασφαλίστρων

Πτώση της τάξεως του 12,4% παρουσίασε η παραγωγή ασφαλίστρων τον Ιανουάριο, κατά κύριο στις ασφαλίσεις Ζωής και πτώση 7,7% στις ασφαλίσεις κατά Ζημιών σύμφωνα με την έρευνα της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος.

asfaliseis

Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από 56 ασφαλιστικές επιχειρήσεις-μέλη οι οποίες συγκέντρωναν ποσοστό 94,4% της συνολικής παραγωγής στις ασφαλίσεις κατά Ζημιών και ποσοστό 99,9% των ασφαλίσεων Ζωής, σύμφωνα με τα στοιχεία του έτους 2015.

Συνέπεια των παραπάνω ήταν η σημαντική «βουτιά» της συνολικής παραγωγής ασφαλίστρων τον Ιανουάριο κατά 9,9% έναντι του αντίστοιχου μήνα του προηγούμενου έτους.

asfal2

Σχετικά με τα ανωτέρω στοιχεία των ασφαλίσεων Ζωής, επισημαίνονται ιδιαιτέρως τα εξής:

1) Κατά τον μήνα Ιανουάριο του 2016, ο κλάδος Ι. Ασφαλίσεων Ζωής συνέχισε να μειώνει την παραγωγή του (-6,4% έναντι του Ιανουαρίου του 2015), φαινόμενο που ξεκίνησε να παρατηρείται από τον Ιούλιο του 2015 λόγω της επιβολής των κεφαλαιακών ελέγχων.

2) Όπως αναφέρθηκε εισαγωγικά, η παραγωγή του κλάδου IV.2 «Υγείας», κατ'εφαρμογή του νόμου 4364/5.2.2016, καταγράφεται πλέον στις ασφαλίσεις κατά Ζημιών όπου μερίζεται στους κλάδους 1. «Ατυχημάτων» και 2. «Ασθενειών». Κατά αυτό τον τρόπο, η παραγωγή του συγκεκριμένου κλάδου σχεδόν μηδενίζει από τον Ιανουάριο του 2016 ενώ αντιστοίχως ενισχύεται η παραγωγή των αντίστοιχων κλάδων ασφαλίσεων κατά Ζημιών.

3) Κατά τον μήνα Ιανουάριο του 2016, ο κλάδος ΙΙΙ. Ασφαλίσεων Ζωής συνδεδεμένων με επενδύσεις συνέχισε να μειώνει την παραγωγή του (-18,6% έναντι του Ιανουαρίου του 2015), φαινόμενο που ξεκίνησε να παρατηρείται από τον Ιούλιο του 2015, λόγω της επιβολής των κεφαλαιακών ελέγχων που μεταξύ άλλων δεν επέτρεψαν την έκδοση νέων συμβολαίων (ενιαίων ή περιοδικών ασφαλίστρων).

4) Η ανωτέρω καταγραφή στο μητρώο της παραγωγής ασφαλίστρων του κλάδου ΙΙΙ. Ασφαλίσεις Ζωής συνδεδεμένες με επενδύσεις (περί τα 13 εκατ. €), ακολουθεί την συμβατική μέθοδο του Κλαδικού Λογιστικού Σχεδίου, σύμφωνα με την οποία αθροίζονται στον ίδιο λογαριασμό η παραγωγή ασφαλίστρων περιοδικών καταβολών εντός του έτους με το σύνολο της παραγωγής ασφαλίστρων των εφάπαξ καταβολής συμβολαίων θεμελιώνεται θεωρητικά η προσέγγιση ότι «η μέση διάρκεια των συμβολαίων εφάπαξ καταβολής είναι δεκαετής», συνεπώς συνήθης πρακτική διεθνώς για την αποτίμηση της ετήσιας παραγωγής ασφαλίστρων των συμβολαίων του κλάδου ΙΙΙ. Ασφαλίσεις Ζωής συνδεδεμένες με επενδύσεις είναι το άθροισμα της παραγωγής ασφαλίστρων των συμβολαίων περιοδικών καταβολών και του 1/10 της αντίστοιχης παραγωγής ασφαλίστρων εφάπαξ καταβολής.

Τέλος, η έρευνα περιέλαβε και τα μεγέθη των επιστροφών ασφαλίστρων λόγω ακυρώσεων συμβολαίων. Η δεικτοποίηση έχει γίνει με βάση την τιμή Ιανουαρίου 2011, η οποία ορίστηκε στην τιμή 100, καταγράφεται δε η εξέλιξή της από τον Ιανουάριο του 2015 έως τον Ιανουάριο του 2016.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις