Σκληρό ποινολόγιο για τους ανασφάλιστους οδηγούς

Την πληρωμή παράβολου 250 ευρώ, όπως και προθεσμία 8 ημερών θα έχουν οι ανασφάλιστοι οδηγοί για να ασφαλίσουν τα οχήματά τους, σύμφωνα με την πρόταση την οποία επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών, για τον εντοπισμό περίπου 1 εκατ. αυτοκινήτων και δικύκλων που κυκλοφορούν στη χώρα χωρίς ασφαλιστήριο συμβόλαιο.
 
Η εν λόγω πρόταση, την οποία συνέταξε ομάδα εργασίας με συμμετέχοντες από όλα τα συναρμόδια υπουργεία, αλλά και από την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, προβλέπει επίσης βαριές ποινές, (το πρόστιμο του ΚΟΚ, αφαίρεση πινακίδων, διπλώματος και άδειας κυκλοφορίας για 10 ημέρες) σε όσους στην προθεσμία των 8 ημερών επιμείνουν να μην ασφαλίσουν τα οχήματά τους.
 
Η πάταξη του φαινομένου των ανασφάλιστων οδηγών θα στηριχθεί σε μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων, η οποία θα συγκεντρώνει και θα διασταυρώνει στοιχεία από τα αρχεία που τηρούν το Κέντρο Πληροφοριών όπου είναι καταγεγραμμένα όλα τα ασφαλισμένα οχήματα, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών όπου είναι καταγεγραμμένα όλα τα κυκλοφορούντα οχήματα και κάθε άλλη υπηρεσία ή φορέας ο οποίος έχει αρμοδιότητα να εκδίδει άδειες αυτοκινήτων.
 
Μόλις η βάση δεδομένων τεθεί σε λειτουργία, οι ανασφάλιστοι θα αρχίσουν να ενημερώνονται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων με επιστολές που θα τους αποστέλλονται, βάσει των οποίων θα έχουν προθεσμία 8 ημερολογιακών ημερών να προμηθευτούν από την εφορία ένα παράβολο των 250 ευρώ. Εν συνεχεία, κάθε ανασφάλιστος θα επιλέγει την ασφαλιστική του, στην οποία θα καταθέτει το παράβολό του και θα πληρώνει για το σήμα ασφάλισης.
 
Από την πλευρά της η ασφαλιστική θα καταβάλλει το παράβολο στο δημόσιο και θα ενημερώνει το Κέντρο Πληροφοριών για κάθε ανασφάλιστο όχημα το οποίο θα αποκτά σήμα ασφάλισης.
 
Όσοι ανασφάλιστοι δεν ανταποκριθούν στην προθεσμία των 8 ημερών, θα βρουν στην πόρτα τους την Αστυνομία, στην οποία θα υποχρεωθούν να παραδώσουν άδεια κυκλοφορίας, πινακίδες και δίπλωμα για 10 ημέρες, πληρώνοντας σε αυτή την περίπτωση το τσουχτερό πρόστιμο του ΚΟΚ.
 
Κι αν κάποιοι επιλέξουν να μην επιστρέψουν στην Αστυνομία το αργότερο εντός εικοσαήμερου με το σήμα ασφάλισης στα χέρια τους για να παραλάβουν άδεια, δίπλωμα και πινακίδες, οι πινακίδες τους θα αποστέλλονται προς φύλαξη στην αρμόδια δημόσια αρχή.
 
Πέραν των ανωτέρω, το Κέντρο Πληροφοριών θα είναι υποχρεωμένο να διατηρεί ενημερωμένο και ένα αρχείο με τα οχήματα που εξαιρούνται της υποχρεωτικής ασφάλισης. Πρόκειται για κρατικά οχήματα, για τα οχήματα του στρατού, για τα αυτοκίνητα του διπλωματικού σώματος κ.α., που βάσει νόμου δεν φέρουν σήμα ασφάλισης. Το αρχείο αυτό του κέντρου πληροφοριών θα κληθούν να συντηρούν με στοιχεία όλες οι υπηρεσίες ή οι αρχές που έχουν ανάλογα οχήματα.
 
Σημειώνεται ότι κατά τις επόμενες εβδομάδες η πρόταση της ομάδας εργασίας για τον περιορισμό των ανασφάλιστων οχημάτων πρόκειται, μετά και τις τελικές διορθώσεις, να λάβει την οριστική της μορφή, ώστε εν συνεχεία να τεθεί σε εφαρμογή. Παράλληλα αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών θα αναλάβει να διαμορφώσει το κείμενο της επιστολής που θα αποστέλλεται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων στους ανασφάλιστους οδηγούς.
 
Αν το μέτρο αυτό εφαρμοστεί με επιτυχία τότε εκτιμάται ότι στα ταμεία των ασφαλιστικών εταιρειών θα εισρεύσουν έσοδα της τάξης των 250 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, ενώ σημαντικά θα είναι τα οικονομικά οφέλη και για το δημόσιο, τόσο από την πληρωμή του παράβολου, όσο και από τους φόρους επί των ασφαλίστρων και εν τέλει από την φορολόγηση των κερδών που θα έχουν οι ασφαλιστικές εταιρείες από τη δραστηριότητά τους αυτή.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις