Η “Δωδώνη” εξαγοράζει εργοστάσιο της ΦΑΓΕ

Στον έλεγχο της ηπειρώτικης γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη, περνά σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr το εργοστάσιο της ΦΑΓΕ στο Αμύνταιο. Πηγές κοντά στην ηπειρώτικη γαλακτοβιομηχανία ανέφεραν στο Capital.gr ότι υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, το τίμημα αγγίζει τα 6,5 εκατ. ευρώ ενώ οι ίδιες πηγές δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις ακόμη και μέσα στις επόμενες ημέρες.

Το εργοστάσιο της ΦΑΓΕ στο Αμύνταιο είχε βγει προς πώληση από τις αρχές της χρονιάς όταν η εταιρεία αποφάσισε να αποχωρήσει οριστικά από την κατηγορία του γάλακτος. Ωστόσο οι τίτλοι τέλους της παραγωγικής διαδικασίας στο εργοστάσιο, το οποίο εγκαινιάσθηκε τον Ιούνιο του 2005 και στοίχισε περί τα 37 εκατ. ευρώ, έπεσαν οριστικά στις 31 Μαΐου.

Την ίδια ώρα πληροφορίες από τραπεζικές πηγές αναφέρουν πως έχουν υπάρξει διερευνητικές επαφές προκειμένου η γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη να αναλάβει τον ρόλο του στρατηγικού επενδυτή στη ΜΕΒΓΑΛ. Κάτι πάντως που δεν επιβεβαιώνεται επισήμως. Υπενθυμίζεται πως η διοίκηση της βορειοελλαδίτικης γαλακτοβιομηχανίας ΜΕΒΓΑΛ αναμένει το “πράσινο φως” από τις τράπεζες στο business plan που έχει καταθέσει για να τρέξει το σχέδιο αναδιάρθρωσης. Μέχρι στιγμής πάντως σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες αυτό το φως δεν έχει ανάψει.

Η γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη, η οποία κάνει παραγωγικό άνοιγμα και στην Κύπρο, εμφάνισε πέρυσι σε ενοποιημένο επίπεδο πωλήσεις 95,4 εκατ. ευρώ από 92,6 εκατ. ευρώ που ήταν το 2014, τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 9,9 εκατ. ευρώ, τα κέρδη προ φόρων της υπερδιπλασιάσθηκαν στα 5,2 εκατ. ευρώ από 2,4 εκατ. ευρώ που ήταν το 2014 ενώ τα καθαρά κέρδη μετά φόρους ανήλθαν στα 3,3 εκατ. ευρώ έναντι 1,794 εκατ. ευρώ που ήταν το 2014.

Η ΔΩΔΩΝΗ ιδρύθηκε στα Ιωάννινα το 1963, το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της πέρασε προ τετραετίας στην SI, ποσοστό το οποίο το αύξησε προ διετίας. Αποτέλεσμα σήμερα η SI FOODS Limited να ελέγχει το 82,35% της γαλακτοβιομηχανίας, η Δωδώνη ΑΕ το 9,75%, η ΕΑΣ Θεσπρωτίας το 1,6%, στο 1% είναι το ποσοστό που ελέγχει η ΕΑΣ Ιωαννίνων, στο 2,4% η ΕΑΣ Πρεβέζης και στο 2,9% το ποσοστό που ελέγχει η ΕΑΣ Πωγωνίου στη Γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη.

Η ΦΑΓΕ δημιουργεί εργοστάσιο γιαουρτιού στο Λουξεμβούργο

Λίγους μήνες μετά την απόφασή της να εξέλθει της αγοράς γάλακτος κλείνοντας στα τέλη Μαΐου το εργοστάσιο του Αμυνταίου, η ΦΑΓΕ ανακοίνωσε την Πέμπτη την απόφασή της να δημιουργήσει παραγωγική μονάδα γιαούρτης στο Λουξεμβούργο, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Όπως αναφέρουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης η επένδυση είναι της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ, το εργοστάσιο, τρίτο μετά απ’ αυτά που διαθέτει η ΦΑΓΕ σε Ελλάδα και ΗΠΑ, αναμένεται να λειτουργήσει στο τέλος του 2018, ενώ θα δημιουργηθούν 100 θέσεις απασχόλησης. Με βάση τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα, τα σχέδια της ΦΑΓΕ παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Πέμπτη με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, Etienne Schneider, να αναφέρει πως η επένδυση της ΦΑΓΕ «είναι η τρίτη μεγαλύτερη που έχουμε ανακοινώσει αυτό το μήνα».

Το εργοστάσιο θα δημιουργηθεί στη βιομηχανική ζώνη Bettembourg και αναμένεται να έχει παραγωγική δυναμικότητα περίπου 40.000 τόνους γιαουρτιού ετησίως.

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία ήταν από τις πρώτες που μετέφεραν την έδρα τους εν έτη 2012 στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στο Λουξεμβούργο.

Πηγή: artabest.net

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις