Χρηματοδοτήσεις ύψους 117 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα

Συμφωνία ύψους 117 εκατ. ευρώ για τα Προγράμματα του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) 2014-2021, μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Νορβηγίας, της Ισλανδίας και του Λιχτενστάιν, υπέγραψαν σήμερα στην Αθήνα, ο Νορβηγός Υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα EEA και ΕΕ, κ. Jens Frølich Holte και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Αλέξης Χαρίτσης.

Στη νέα περίοδο των προγραμμάτων του ΕΟΧ, οι χρηματοδοτήσεις αφορούν σε τομείς του περιβάλλοντος, των ΑΠΕ, του ασύλου και της μετανάστευσης, αλλά και της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας καθώς και επιλεγμένες παρεμβάσεις για την ενίσχυση της διαφάνειας στη διοίκηση και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Ο κ. Jens Frølich Holte δήλωσε αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας:

«Είμαι πολύ ευτυχής για την υπογραφή της νέας συμφωνίας των EEA Grants (ΕΟΧ) στην Ελλάδα για την επόμενη χρηματοδοτική περίοδο. Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία στο μεταναστευτικό, ένα τομέα στον οποίο, μέσω των ΕEA Grants, υλοποιήσαμε αρκετά σημαντικά έργα και προγράμματα την προηγούμενη περίοδο. Επίσης θα ξεκινήσουμε ένα μεγάλο επιχειρηματικό πρόγραμμα, που θα στοχεύει στην πράσινη ανάπτυξη. Το πρόγραμμα αυτό θα ενισχύσει επιχειρήσεις τόσο στη Νορβηγία όσο και στην Ελλάδα. Τα διαθέσιμα κονδύλια για την Ελλάδα στη νέα αυτή περίοδο έχουν αυξηθεί. Προσβλέπουμε στη συνέχιση της συνεργασίας και της ενδυνάμωσης των σχέσεων μας με την Ελλάδα».

Την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων εξέφρασε ο κ. Χαρίτσης:

«Η συμφωνία που υπογράψαμε σήμερα είναι ιδιαίτερα επωφελής για τη χώρα μας, καθώς το ύψος των πόρων της περιόδου 2014-2021 που θα κατευθυνθούν στην Ελλάδα είναι σχεδόν διπλάσιο (117 εκατ. ευρώ, έναντι 63 εκατ. ευρώ) της περιόδου 2009-2014 που μόλις ολοκληρώθηκε. Οι πόροι αυτοί θα χρηματοδοτήσουν παρεμβάσεις με πολύ σημαντικό κοινωνικό, αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα, στους τομείς για παράδειγμα, του ασύλου, της καινοτομίας, της στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αποτελούν επίσης μία σημαντική πρόσθετη, ένεση ρευστότητας για την ελληνική οικονομία, η οποία έρχεται να συμπληρώσει τα νέα προγράμματα και χρηματοοικονομικά εργαλεία που δημιουργήσαμε για τη στήριξη των επιχειρήσεων και τη χρηματοδότηση των αναγκαίων υποδομών».

Ο Χρηματοδοτικός Μηχανισμός του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της συμφωνίας για την κοινή αγορά EFTA και αποτελεί θεσμικό όργανο από το 1994. Η Ελλάδα αποτελεί από το 1994 μέλος του Μηχανισμού. Στόχοι του XM-EOX, μέσω της οικονομικής συνεισφοράς των χωρών της Νορβηγίας (με τη μεγαλύτερη οικονομική συμμετοχή), της Ισλανδίας και του Λιχτενστάιν, είναι η μείωση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων στην Ευρώπη και η ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των χωρών.

Επισυνάπτεται Πίνακας των χρηματοδοτήσεων

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις