Το ποσό -ρεκόρ των 4,85 δισ. ευρώ έφθασε η ετήσια χρηματοδότηση του Ομίλου ΕΤΕπ στην Ελλάδα το 2021
Το ποσό -ρεκόρ των 4,85 δισ. ευρώ έφθασε η ετήσια χρηματοδότηση του Ομίλου ΕΤΕπ στην Ελλάδα το 2021

Πέρυσι οι επενδύσεις σε νέες επιχειρήσεις και η εταιρική καινοτομία, η αστική ανάπλαση, η ενεργειακή μετάβαση και η ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών έτυχαν της μεγαλύτερης στα χρονικά χρηματοδοτικής συμβολής από τον Όμιλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην Ελλάδα. Το 2021 η στήριξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (ΕΤαΕ) σε ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις με μεγάλο αντίκτυπο ανήλθε συνολικά σε 4,85 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο ποσό στα 59 έτη δραστηριότητας στη χώρα.

 

Η χρηματοδότηση του Ομίλου ΕΤΕπ στην Ελλάδα αντιπροσώπευσε το 2,7% του ΑΕΠ, τη μεγαλύτερη συμμετοχή σε οποιαδήποτε χώρα ανά τον κόσμο.

 

Η Ελλάδα υπήρξε επίσης κορυφαίος δικαιούχος του Πανευρωπαϊκού Ταμείου Εγγυήσεων, το οποίο σύστησαν ο Όμιλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και τα κράτη-μέλη της ΕΕ εντός εβδομάδων από την έναρξη της πανδημίας για τη στήριξη χιλιάδων επιχειρήσεων που αντιμετώπισαν δυσκολίες λόγω των σχετικών με την πανδημία της COVID προκλήσεων. Συνεπώς, η πρόσβαση σε χρηματοδότηση των επιχειρήσεων ανά την Ελλάδα θα ενισχυθεί με εγγυήσεις ύψους 2,7 δισ. ευρώ, οι οποίες θα παρασχεθούν μέσω του Πανευρωπαϊκού Ταμείου Εγγυήσεων.

 

Ο σημαντικός θετικός αντίκτυπος της χρηματοδότησης του Ομίλου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων υπογραμμίστηκε νωρίτερα σήμερα στην Αθήνα από τον Χρήστο Σταϊκούρα, Υπουργό Οικονομικών της Ελληνικής Δημοκρατίας και Διοικητή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, τον Christian Kettel Thomsen, Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, αρμόδιο για την Ελλάδα, και εκπροσώπους των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

 

«Πέρυσι νοικοκυριά, επιχειρήσεις και δημόσιες επενδύσεις επλήγησαν από τον πρωτόγνωρο συνδυασμό των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού και των ολοένα και πιο ακραίων φαινομένων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή. Η Ελληνική Κυβέρνηση ανταποκρίθηκε σε αυτή την πρόκληση στον μέγιστο δυνατό βαθμό. Ο Όμιλος ΕΤΕπ συνέβαλε καθοριστικά προς αυτή την κατεύθυνση. Με τη μοναδική τεχνογνωσία και αφοσίωσή της, η Επενδυτική Ομάδα της ΕΤΕπ για την Ελλάδα παρείχε πρωτοφανή οικονομική υποστήριξη σε επενδύσεις προτεραιότητας σε ολόκληρη τη χώρα, συνεργαζόμενη εντατικά με δημόσιους και ιδιωτικούς εταίρους στην Ελλάδα. Η νέα χρηματοδότηση της ΕΤΕπ και του ΕΤαΕ, ύψους 4,85 δισ. ευρώ, η οποία συμφωνήθηκε το 2021 συνεισφέρει σημαντικά, ώστε οι ελληνικές εταιρείες και οι Έλληνες επιχειρηματίες να επενδύσουν, να καινοτομήσουν, να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της υγειονομικής κρίσης, καθώς και να επιταχύνουν την κλιματική δράση και την ενεργειακή μετάβαση και να βελτιώσουν υπηρεσίες που είναι καθοριστικής σημασίας για την καθημερινή ζωή. Η Ελλάδα επωφελήθηκε περισσότερο από κάθε άλλη χώρα από την πλούσια εμπειρία, οικονομική ισχύ και περιβαλλοντική βέλτιστη πρακτική της ΕΤΕπ . Η εξαιρετική μεταξύ μας συνεργασία – που ενδυναμώθηκε μέσα από τη νέα συμφωνία, στο πλαίσιο της υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0” – οδήγησε, για δεύτερη συνεχή χρονιά, στην επίτευξη νέου ετήσιου ρεκόρ χρηματοδότησης της χώρας. Απέναντι σε νέες προκλήσεις, μαζί θέτουμε προτεραιότητες και υλοποιούμε δράσεις, για την ενίσχυση κρίσιμων υποδομών της χώρας, τη δημιουργία νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας και την επίτευξη υψηλής, βιώσιμης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης», δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας, Υπουργός Οικονομικών και Διοικητής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

 

«Σε στενή συνεργασία με κορυφαίες ελληνικές τράπεζες και άλλους εταίρους, ο Όμιλος ΕΤΕπ αποδεσμεύει χρηματοδότηση η οποία συμβάλλει στην υπέρβαση των επενδυτικών εμποδίων και εξασφαλίζει μετασχηματιστικές επενδύσεις υψηλού αντικτύπου σε ολόκληρη την Ελλάδα. Είναι τιμή που βρίσκονται σήμερα μαζί μας οι επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών της Ελλάδας, ώστε να τονιστεί ότι διασφαλίζουμε μαζί ότι η Ελλάδα επωφελείται πλήρως από το Πανευρωπαϊκό Ταμείο Εγγυήσεων, το μέσο ταχείας απόκρισης του Ομίλου ΕΤΕπ για τη μείωση των επιπτώσεων στις επιχειρήσεις της πανδημίας COVID-19. Κατά τους τελευταίους 12 δύσκολους μήνες, η Επενδυτική Ομάδα του Ομίλου ΕΤΕπ για την Ελλάδα παρέσχε άνευ προηγουμένου νέα χρηματοδότηση συνολικού ύψους 4,8 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της οικονομικής ανθεκτικότητας στην πανδημία COVID-19, την αξιοποίηση καθαρών μορφών ενέργειας και τη στήριξη επενδυτικών προτεραιοτήτων για τη βελτίωση των δημόσιων υπηρεσιών. Η μοναδική συνεργασία ελληνικών αρχών, εταίρων του ιδιωτικού τομέα και της Επενδυτικής Ομάδας της ΕΤΕπ για την Ελλάδα έφερε αποτελέσματα και αποδέσμευσε επενδύσεις σε κάθε περιοχή της Ελλάδας. Με τον τρόπο αυτό υποστηρίζονται χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις, βελτιώνεται η πρόσβαση σε οικονομικά προσιτή πράσινη ενέργεια και παρέχεται βοήθεια στην ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών σε ολόκληρη την Ελλάδα», υπογράμμισε ο Christian Kettel Thomsen, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων αρμόδιος για την Ελλάδα.

 

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων υλοποιούν τις υποσχέσεις τους στην Ελλάδα

Πέρυσι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα επενδύσεων ενέκρινε χρηματοδοτήσεις ύψους 2,9 δισ. ευρώ για νέες δραστηριότητες του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα για τη στήριξη νέων επενδύσεων σε ολόκληρη την Ελλάδα.

 

Η συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων κατέγραψε επίσης ρεκόρ, ανερχόμενη συνολικά σε 1,96 δισ. ευρώ για τη στήριξη επενδύσεων εταιρειών σε ολόκληρη τη χώρα. Το ΕΤαΕ στήριξε τη χορήγηση εγγυήσεων σε ελληνικές εθνικές και περιφερειακές τράπεζες για τη βελτίωση της πρόσβασης σε χρηματοδότηση των εταιρειών που επλήγησαν από την πανδημία της COVID μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Εγγυήσεων και χρηματοδότησης χωρίς αποκλεισμούς.

 

Το ΕΤαΕ στήριξε επίσης 5 συναλλαγές χρηματοδότησης με συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο, συμπεριλαμβανομένου του πρώτου μετοχικού κεφαλαίου επιχειρηματικού αγγέλου στο οποίο έγινε χρήση επανεισροών, αξιοποιώντας την επιτυχία του προγράμματος JEREMIE.

 

Η συμμετοχή-ρεκόρ, ύψους 4,85 δισ. ευρώ, του Ομίλου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας το 2021 αντιπροσωπεύει σημαντική αύξηση σε σύγκριση με το προηγούμενο ρεκόρ των 2,8 δισ. ευρώ που επιτεύχθηκε το 2020.

 

Στήριξη της κλιματικής δράσης και της ενεργειακής μετάβασης σε ολόκληρη την Ελλάδα

Το 2021, η ΕΤΕπ υποστήριξε πρωτοποριακές επενδύσεις για τη βελτίωση της αντιπλημμυρικής προστασίας και τον μετασχηματισμό της πολιτικής προστασίας σε ολόκληρη τη χώρα.

 

Η ΕΤΕπ στήριξε επίσης επενδύσεις μεγάλης κλίμακας της ΔΕΗ για την αξιοποίηση της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και την ενίσχυση της διανομής ηλεκτρικού ρεύματος.

 

Για το μέλλον, η ΕΤΕπ έχει μακρά σειρά έργων κλιματικής δράσης τα οποία βρίσκονται επί του παρόντος σε στάδιο προετοιμασίας και αναμένεται να επιβεβαιωθούν τους προσεχείς μήνες.

 

Ανταλλαγή βέλτιστης τεχνικής πρακτικής μέσω συνεργασίας με εταίρους στην Ελλάδα

Πέρυσι, η ειδική Επενδυτική Ομάδα του Ομίλου ΕΤΕπ για την Ελλάδα πρόσφερε τεχνογνωσία σε 28 έργα στην Ελλάδα. Σε αυτά περιλαμβάνονται η στήριξη της μελέτης και της υλοποίησης του προγράμματος ενεργειακής απόδοσης «ΗΛΕΚΤΡΑ», η επιτάχυνση δημοτικών επενδύσεων και η αύξηση της ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου σε ολόκληρη την Ελλάδα.

 

Οι συμβουλευτικές ομάδες του Ομίλου ΕΤΕπ συνεργάστηκαν στην κλιματική δράση με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και αντάλλαξαν εμπειρίες για τη βελτίωση της χρήσης του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου στη χώρα.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις