Ο φετινός τρύγος στη Σαντορίνη

Ο φετινός τρύγος στη Σαντορίνη ήταν ο πιο πρώιμος στην Ελλάδα και είχε το παρακάτω χρονολόγιο:
ΕΝΑΡΞΗ ΤΡΥΓΟΥ    ΠΟΙΚΙΛΙΑ (ΕΙΔΟΣ)
4 Αυγούστου    Αθήρι (λευκή)
5 Αυγούστου    Ασύρτικο (λευκή)
7 Αυγούστου    Μαυροτράγανο (ερυθρή)
7 Αυγούστου    Βουδόματο (ερυθρή)
16 Αυγούστου    Αηδάνι (λευκή)
19 Αυγούστου    Μαντηλαριά (ερυθρή)

Όλες οι ποικιλίες από το σύνολο των αμπελώνων τρυγήθηκαν με το χέρι και παραδόθηκαν στο οινοποιείο μας έως τις 25 Αυγούστου.

Χαρακτηριστικά σχετικά με τις κλιματολογικές συνθήκες της χρονιάς:
-   Ήπιος χειμώνας με αρκετές βροχοπτώσεις.
-    Ζεστή άνοιξη  με χαλάζι ,στις αρχές της και αρκετές ασθενείς  βροχές συν το υψηλό ποσοστό υγρασίας σε όλη σχεδόν την  διάρκεια του Μαΐου, ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη περονόσπορου.
-    Τυπικό ελληνικό καλοκαίρι χωρίς όμως πολλά μελτέμια, με αρκετή υγρασία που απλά καθυστέρησε την ωρίμανση. Όσον αφορά το πρόβλημα «περονόσπορος» οι σαντορινιοί αμπελουργοί με την εμπειρία που διαθέτουν και τις οδηγίες των γεωπόνων της Ένωσης Σ. Θ. Π., φρόντισαν τους αμπελώνες τους και κατάφεραν να περιορίσουν σε πολύ μεγάλο βαθμό το πρόβλημα.
-    Απουσία καύσωνα.

Η ανάπτυξη των αμπελιών έλαβε χώρα σε καλές συνθήκες που δεν στρέσαραν τα φυτά, διαφυλάσσοντας μια ομαλή διαδικασία φωτοσύνθεσης, χωρίς ασθένειες, και καταλήγοντας σε γρήγορη και ποιοτική ωρίμανση των σταφυλιών. Τα σάκχαρα παρέμειναν σε καλά επίπεδα ανά ποικιλία, γεγονός που συμβάλλει στην παραγωγή οίνων χωρίς εξάρσεις στον αλκοολικό τίτλο.

Σύντομα η παραγωγή του 2014:

Η συνολική παραγωγή σταφυλιών στη Σαντορίνη για το 2014 ανήλθε στους 2.780 τόνους !!!!! σύμφωνα με τις προφορικές δηλώσεις των οινοποιείων στο ΥΠ.Α.Α.Τ. .
Παρουσιάζεται το «φαινόμενο» να υπάρχει αύξηση 2,5% στα Λευκά ΠΟΠ και μείωση 7% στα Μαύρα σταφύλια.

Η Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων (Santo Wines) παρέλαβε ποσότητα σταφυλιών μειωμένη, φυσιολογικά ,κατά 7,5% σε σχέση με την αντίστοιχη του 2013.
Εξακολουθεί, βεβαίως, να είναι το πρώτο σε όγκο παραγωγής , μακράν του δευτέρου οινοποιείο, σε σύνολο δεκατριών οινοποιείων που δραστηριοποιούνται στη Σαντορίνη.

Οινοποίηση και εκτιμήσεις:
Και η φετινή χρονιά έχει προϋποθέσεις για την παραγωγή κρασιών υψηλών ποιοτικών επιδόσεων. Ενώ σχεδόν όλες οι δεξαμενές έχουν αποζυμώσει, τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Οι φετινές «Σαντορίνες» αναμένεται να είναι αρωματικά έντονες και ευχάριστες.
-    Αρωματικό  μπουκέτο από λευκά άνθη, εσπεριδοειδή όπως λεμόνι, γκρέιπφρουτ και λευκόσαρκα φρούτα όπως ροδάκινο και αχλάδι.
-    Στόμα νευρώδες με έντονη οξύτητα και τη χαρακτηριστική μεταλλικότητα της Σαντορίνης.
-   Σώμα ήδη πλούσιο και γεμάτο.

Οι οξύτητες των φετινών οίνων ανάλογα με το βαθμό ωριμότητας κυμαίνονται από 6,2 έως 7 gr/lt (εκφρασμένη σε τρυγικό οξύ) και το pH τους από 3,0 έως 3,2.


 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις