Τομάτα Υπαίθρια

ΩΙΔΙΟ (Leveillula taurica)

Διαπιστώσεις: Συνεχίζεται η εμφάνιση του ωϊδίου στις υπαίθριες καλλιέργειες με επιτραπέζια ντομάτα. Στους Νομούς Καρδίτσας , Τρικάλων, Λάρισας, Μαγνησίας και Φθιώτιδας. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη του μύκητα και την μετάδοσή του.

Συμπτώματα: Στην πάνω επιφάνεια των φύλλων εμφανίζονται κιτρινοπράσινες ή κίτρινες ακανόνιστες ή γωνιώδεις κηλίδες διαμέτρου 10-15 mm και στην κάτω επιφάνεια εμφανίζεται λεπτή λευκή μέχρι ανοιχτή καστανή εξανθηση. Τα κονίδια του μύκητα είναι αερομεταφερόμενα και προκαλούν την διασπορά της ασθένειας.

Συστάσεις: Να γίνει καταπολέμηση του παθογόνου μύκητα (μόνο όταν διαπιστωθεί η ύπαρξη του), με εκλεκτικά ωϊδιοκτόνα σκευάσματα (με δραστικές ουσίες, όπως bupirimate, laminarin, triadimenol, pyraclostrobin, boscalid, azoxystrobin, trifloxystrobin, myclobutanil. κ.α.)

TUTA ABSOLUTA

Διαπιστώσεις: H πτήση του εντόμου στο δίκτυο φερομονικών παγίδων συνεχίζεται. Οι πληθυσμοί του εντόμου στις καλλιέργειες είναι ανησυχητικά υψηλοί παρατηρούνται προσβολές στα φύλλα και στους καρπούς των φυτών

ΑΛΕΥΡΩΔΗΣ (Τrialeurodes vaporariorum, Bemisia tabaci)

Διαπιστώσεις: Μέτριοι έως υψηλοί είναι οι πληθυσμοί του Αλευρώδη στις υπαίθριες καλλιέργειες με τομάτες.Oι καιρικές συνθήκες που επικρατούν ευνοούν τη ανάπτυξη του εντόμου.

Συστάσεις: : Να γίνει ψεκασμός για την καταπολέμηση του εντόμου με επιτρεπόμενα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα: Acetamiprid, Pyriproxyfen, pyrethrins, deltamethrins, spirotetramat, spiromesifen, flonicanid,methomyl.κα.

Παρατήρηση: Για την καλύτερη καταπολέμηση του Αλευρώδη οι ψεκασμοί να γίνονται πολύ πρωί ή μετά την δύση του ηλίου διότι ο μεγαλύτερος πληθυσμός του εντόμου αυτές τις ώρες είναι συγκεντρωμένος στην κάτω επιφάνεια των φύλλων.

ΘΡΙΠΑΣ (Thrips tabaci-Frankiniella accidentalis))

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν ευνοούν την ανάπτυξη του εντόμου. Ο θρίπας προκαλεί ζημιά στα φυτά με το να διαρρηγνύει και να απομυζεί τα κύτταρα της επιδερμίδας των φύλλων και το κυριότερο είναι φορέας ιώσεων.

Συστάσεις: Να γίνει ψεκασμός για την καταπολέμηση του εντόμου με επιτρεπόμενα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα όπως: abamectin, beauveria bassiana strain gha,, formetanate cypermethrin,κ.α.

(Tetranychus urticae)

Διαπιστώσεις: Συνεχίζεται η παρουσία του τετρανύχου στις καλλιέργειες υπαίθριας τομάτας στους Νομούς Καρδίτσας Λάρισας ,Μαγνησίας Τρικάλων και Φθιώτιδας . Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν την εποχή αυτή ευνοούν την ανάπτυξη των τετρανύχων. Απαιτείται συνεχής επιθεώρηση από τους παραγωγούς λόγω του ότι η προσβολή από τους εχθρούς αυτούς εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα στο χωράφι.

Συστάσεις: Οι ψεκασμοί πρέπει να γίνουν μόνο μετά τη διαπίστωση της προσβολής (3 άτομα/φύλλο) και όχι προληπτικά, με κατάλληλα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα (με δραστικές ουσίες όπως: Abamectin, avermectin, spiromesifen

ΠΡΟΣΟΧΗ Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής και τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηριάσεων.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις